Indijski ašrami najdraža lokacija tragača za srećom

Potraga za samim sobom u kolijevci duhovnosti, Indija i njeni ašrami nikad nisu bili traženije utočište.

Usprkos tome što živimo u doba strelovitog tehnološkog i društvenog napretka, te što pred sobom imamo toliko izbora da bi se to pred samo pedesetak godina činilo potpuno nevjerojatnim – sreća kao da nikada nije bila toliko nedostižna.

Podivljali kapitalizam i konzumerizam nam nalažu da svoju izgubljenu sreću možemo kupiti u dućanu (jasno, ako imamo dovoljno novaca za to), no materijalni užici uvijek brzo gube svoju čar i traže biti zamijenjeni novima.

Kako izaći iz tog začaranog kruga?

Mnogi odgovore traže u sferama koje nadilaze materijalno, odnosno u svijetu duhovnosti, stremeći ka osjećaju mira i blaženstva koji nije ovisan o svim onim promjenjivim okolnostima koje utječu na naše svakodnevne živote. Indija, kao država koja je postala gotovo sinonimom za duhovnost, često je najdraža lokacija takvih tragača za srećom, a ašrami – utočišta namijenjena uranjanju u duhovni život – popularan izbor za bijeg od svakodnevnice i pronalaženje smisla.

INDIJA IZ FOTELJE – OVDJE upoznajte Rajasthan, očaravajuću državu i kulturno srce Indije

Motiv samospoznaje kroz odmor u ašramu nedavno je popularizirao i roman Jedi, moli, voli te istoimeni film napravljen po njegovom predlošku, pri čemu su idilične scene Julije Roberts kako meditira zasigurno nagnale nemali broj gledatelja da i sami pokušaju naći mir na taj način.

No, boravak u ašramu nije za svakoga, te se valja iskreno zapitati jeste li spremni za takvo iskustvo u ovom trenutku svog života. Pravila ponašanja i odijevanja u ašramu su često poprilično stroga budući da se od vas zahtijeva potpuna predanost, a svakodnevna rutina naporna i ispunjena aktivnostima od zore do mraka – i to sve u jednostavnim, gotovo asketskim uvjetima.

Ako vam se sve to doima pomalo zastrašujućim, radije investirajte u udoban odmor s laganim rasporedom yoge i/ili meditacije,
a ako je intenzivnost ašrama upravo ono što vas privlači – za vas smo pripremili listu od sedam zanimljivih (ne nužno i najvećih i najrazvikanijih) ašrama u Indiji.

OVDJE saznajte koji je tip joge najbolji za vaše zdravlje i stil život

swarg ashram asram rishikesh

Parmarth Niketan Ashram, Rishikesh

Rishikesh, poznat i kao ˝Yoga centar svijeta˝, vjerojatno je najslavnije duhovno odredište u Indiji – duhovni mir su u njemu tražili i čuveni Beatlesi, a Parmath Niketan njegov je najveći ašram.

Ovaj popularni ašram nudi više od tisuću soba, u kojima možete boraviti u zamjenu za donaciju od pedesetak kuna na dan (hrana uključena) i pohađati aktivnosti prema vlastitom izboru.

Parmarth Niketan organizira i International Yoga Festival jednotjednu proslavu joge i duhovnosti koja ugošćuje mnoge znamenite duhovne učitelje, a njegov večernji aarti – ceremonijal zahvalnosti na svetoj rijeci Ganges– svojom ljepotom privlači stotine, pa čak i tisuće posjetitelja na dan.

Kao i u većini drugih ašrama, i u Parmarthu je strogo zabranjeno jedenje nevegeterijanske hrane, konzumiranje alkohola ili cigareta te kartanje i gledanje televizora, a zahtijeva se i pridržavanje odjevnog kodeksa koji isključuje kratke hlače i majice bez rukava.

indijski asram asrami

Phool Chatti Ashram, Rishikesh

Ako se ne želite izgubiti u vrevi posjetitelja no ipak želite iskusiti čari svetog grada Rishikesha, ašram Phool Chatti bi mogao biti pravo rješenje za vas.
Ovaj maleni ašram nalazi se na mirnoj i tihoj lokaciji pet kilometara od Rishikesha, okružen zapanjujućim prirodnim ljepotama koje su idealne za kontemplativne šetnje.

Phool Chatti Ashram Rishikesh

Phool Chatti tijekom čitave godine nudi bogat jednotjedni program koji nastoji pružati autentično ašramsko iskustvo i upoznati polaznike sa svim aspektima jogijskog života – tako u dnevnom rasporedu (koji počinje već u 5:30 ujutro) nisu samo yoga asane i meditacija već i predavanja, kirtani (posvećeno pjevanje), meditativne šetnje te vježbe za pročišćenje tijela.

OVDJE pogledajte kako meditacijom do boljeg zdravlja i unutarnjeg mira

aurovalley ashram asram indija rishidwar

Aurovalley Ashram Rishidwar, Raiwala

Smješten u blizini još jednog svetog indijskog grada, Haridwara, ašram Aurovalley teži ponuditi oazu za tragače za duhovnim mirom.
Gosti ašrama mogu sudjelovati u dnevnom programu koji uključuje yogu, meditaciju, kirtan, satsange (razgovore s duhovnim učiteljem), a velik je naglasak na karma yogi – nesebičnom radu kao načinu duhovnog napredovanja i doprinošenja zajednici.

Ašram se nalazi u prekrasnom prirodnom okruženju nadomak rijeci Gangi, a među njegovim pogodnostima osobito se ističe prekrasna sala za meditaciju od bijelog mramora.

the beatles ashram garthwal indija

Santosh Puri Ashram, Haridwar

Na svetoj rijeci Gangi nalazi se i ašram Santosh koji nudi mirno okruženje za usvajanje umijeća življenja pomoću yoge, ayurvede i proučavanja svetih vedskih spisa.

indija indijac Haridwar

Ovaj ašram nudi pregršt desetodnevnih tečajeva – od filozofije yoge i proučavanja Bhagavad Gite pa sve do Ayurvede i kuhanja na indijski način – ograničenih na najviše deset sudionika kako bi se stvorila intimna atmosfera poticajna za učenje.

Za participaciju u tečajevima, što uključuje i smještaj i hranu, predlaže se donacija od petnaestak eura na dan.

Phool Chatti Ashram Rishikesh

Tureya Ashram, Kodaikanal

Ašram Tureya je smješten u piktoresknom gradiću Kodaikanal koji se nalazi na 2000 metara nadmorske visine – idealno rješenje za one koje se boje indijskih vrućina, budući da u njemu čitave godine vlada ugodna, proljetna klima.

Ovaj ašram, između ostalih, nudi tečajeve o tantričkoj duhovnosti te psihologiji yoge i yoga terapiji, a za dodatno uranjanje u duhovnu praksu i povezivanje s prirodom postoji i mogućnost smještaja u jednostavnim kućicama od blata, cigla i slame.

Sri Ramanasramam, Tiruvanamalai

Sri Ramanasramam posvećen je širenju nauke Sri Ramane Maharshija, slavnog duhovnog učitelja koji je propovijedao dostizanje prosvjetljenja kroz samo-propitivanje, tj. potragu za znanjem (jnana yoga), te kao takav ne nudi nikakve tečajeve ili pakete za odmor.

Ono što pruža jest mjesto nabijeno iznimnom duhovnom energijom u kojem možete pronaći mir za razvijanje vlastite prakse, slušati čitanja Maharshijevih učenja te promatrati svakodnevne rituale koje se odvijaju u ašramu.

Khajuraho asram Arhanta Yoga

Arhanta Yoga Ashram, Khajuraho

Ašram Arhanta Yoga nalazi se u okolici povijesnog grada Khajurahoa, znamenitom po svojim hramovima s erotskim skulpturama.

U mirnom prirodnom okruženju 6 kilometara udaljenom od bilo kakve nastambe, posjetitelji mogu uživati u yoga odmoru baziranom na hatha yogi, tradicionalnim tehnikama meditacije i drevnoj mudrosti Veda, a nude se i radionice na različite teme.

Za kraj, treba istaknuti Indija broji na tisuće ašrama od kojih mnogi, nažalost, iskorištavaju duhovna stremljenja naivnih zapadnjaka kako bi na njima zaradili.

Kako biste u toj zbrci uspjeli za sebe pronaći jedan koji vam savršeno odgovara, valja imati jasnu zamisao o tome što točno tražite od svog boravka u ašramu, te se raspitati o iskustvima onih koji su određeni ašram već posjetili.

Ipak, krajnju riječ o tome hoće li neko mjesto biti poticajno za vaš duhovni rast može donijeti samo vaše srce, tj. doživljaji i emocije koje u vama pobuđuje boravak na vašem izabranom duhovnom odredištu.

Tekst: Silvia Vidović; UZ DOPUŠTENJE BLITZ FILMA (Jedi, voli, moli); Rafal Cichawa / Shutterstock.com (rikša)(rikša)

Facebook Like Button