Učinkovita terapija bojama

Boje višestruko djeluju na um, duh i tijelo čovjeka. Uz to što oslobađaju blokade u protoku energije, pomažu u otpuštanju potisnutih sadržaja i emocionalnog naboja, moguće ih je uspješno koristiti za poboljšanje raspoloženja, umirenje, pa čak i za liječenje pojedinih bolesti.

One su moćan alat za postizanje psihičke i fizičke ravnoteže, no unatoč tomu, gotovo da i nismo svjesni njihove moći. Biramo ih ovisno o sklonostima, služeći se njima ponajviše u estetske svrhe. No one mogu biti učinkovit i lako dostupan alat za podizanje razine kvalitete života, ali često nam je taj alat beskoristan iz posve jednostavnog razloga – ne znamo se njime služiti. Tomu ne mora biti tako jer one oslobađaju blokade u protoku energije, pomažu nam u otpuštanju potisnutih sadržaja i emocionalnog naboja, a ako se energetska neravnoteža odrazi na tijelo, dovođenjem energije u ravnotežu pomažu i u fizičkom ozdravljenju.

Svjetlost jednako boje

Nakon što je Bog stvorio zemlju, obasjao ju je svjetlošću, a onda je stvorio život… Bez svjetlosti nema života. I bi svjetlost…

Energija svjetla utječe na biljke i životinje, na zdravlje i vitalnost ljudi. Svjetlost percipiramo i u obliku boja. Naime, bez svjetlosti ne bi ni bilo boja te, ako ih koristimo ciljano i na ispravan način, boje mogu imati pozitivan učinak na naše raspoloženje i zdravlje

Važnost boja uočena još u drevnim civilizacijama

Indijanci plemena Maya, koji su vjerovali u jedinstvo čovjeka i prirode, koristili su boje da se povežu s prirodom i usklade s njenim ritmovima. Drevni su Egipćani boje povezivali s božanstvima te su u svoje hramove ugrađivali staklo različitih boja, ovisno o tome koji su energetski aspekt u hramu željeli aktivirati.

I ajurvedska medicina koristi sedam duginih boja da bi uspostavila narušenu ravnotežu između uma, duha i tijela. One su povezane sa sedam dijelova elektromagnetskog polja koje čini našu auru te sedam energetskih centara u tijelu, pri čemu svaka boja pojačava funkciju onog energetskog centra uz koji se veže. Boje su u hinduističkoj kulturi toliko važne da se i danas, kao jedan od najvažnijih vjerskih blagdana u Indiji, Nepalu, Šri Lanki i na Fidžiju slavi Diwali – festival boja i svjetlosti.

boje-1

Boje i marketing

Utjecaj boja i njihovo djelovanje na podsvjesne mehanizme je dobro poznata marketinškim stručnjacima koji se služe, među ostalim, i bojama da bi nas naveli na kupnju određenog proizvoda. Primjerice, budući da prozračne, svijetle i nježne boje, poput bijele, svijetloplave i svijetlozelene podsvjesno povezujemo s čistoćom i svježinom, u pravilu ćemo ih opaziti u reklamama proizvoda za osobnu higijenu i čišćenje doma.

Nasuprot tomu, crvena, narančasta i žuta, kao boje nagona, uzbuđenja i životne energije, često se koriste pri reklamiranju svih proizvoda kojima je cilj udovoljiti našim hedonističkim potrebama.

Svjesna primjena boja može nam pomoći na više razina. Te je činjenice bio svjestan i otac moderne medicine Hipokrat. U osamnaestom se stoljeću, pojavom Newtonove knjige Optika, zapadna medicina počela interesirati za dobrobiti koje boje imaju na cjelokupan ljudski organizam.

Tu je temu među prvima obradio Johann Wolfgang von Goethe u svojoj knjizi Teorija o bojama. Značajan doprinos dao je i poznati austrijski filozof i ezoterik Rudolf Steiner, koji je i znanstveno potkrijepio drevne duhovne spoznaje o učinkovitosti boja. Švicarski psiholog Luescher 40-ih godina prošloga stoljeća razradio je testove za otkrivanje mentalnog i fizičkog stanja ljudi, polazeći od njihovih reakcija na određene boje. Svojim istraživanjima potvrdio je utjecaj svjetlosti i boja na autonomni živčani sustav, žlijezde i metabolizam općenito.

Pojednostavljeno, zajednički zaključak znanstvenika jest da boje mogu ubrzati psihički i fizički oporavak, popraviti raspoloženje, potaknuti nas na akciju ili omogućiti opuštanje, razbuditi nas ili umiriti, napuniti nas onom vrstom energije koja nam nedostaje, pomoći pri ostvarenju zadanih ciljeva i privlačenju pozitivnih ishoda.

Obojite svoje misli

Načina primjene boja u gore navedene svrhe ima nekoliko i vrlo su jednostavni.
U cilju iscjeljenja ili olakšanja tjelesnih tegoba, možete se poslužiti metodom vizualizacije, tako da na oboljeli dio tijela usmjerite zamišljeni snop određene boje.

Kratke jednostavne upute:
Za početak, činite to najmanje 3 minute, pa postupno produžite meditaciju do 10 minuta. Pritom možete desni dlan položiti preko čakre solarnog pleksusa (nalazi se u visini gornjeg dijela trbuha, ispod rebara), a lijevi na bolno mjesto. Kojom bojom tretirati koji dio tijela, ovisi o čakrama.

Prva čakra, trtična, povezana je s materijalnim svijetom, smještena je na dnu kralježnice i zrači svijetlocrvenom bojom.
Druga čakra, seksualna, povezana je sa seksualnošću, poslom i fizičkim željama, smještena je iznad genitalija, a zrači narančastom bojom.
Treća čakra, pleksus solaris, povezana je s egom, osobnošću i samopoštovanjem, smještena je u području pupka, odnosno solarnog pleksusa, a zrači zlatnožutom bojom.

Četvrta čakra, srčana, povezana je s ljubavlju, opraštanjem i suosjećanjem, nalazi se u području srca i zrači zelenom bojom.
Peta čakra, grlena, povezana je s voljom i izražavanjem te zrači srebrnoplavom bojom.
Šesta čakra, čeona, povezana je s umom, intuicijom, uvidom i mudrošću, smještena je između obrva, a zrači tamnomodrom bojom.
Sedma čakra, tjemena, povezana je s duhovnošću, smještena je na vrhu glave i titra ljubičastim sjajem.

Ako imate poteškoća s vizualizacijom, isti učinak postići ćete i promatranjem određene boje, primjerice slike ili predmeta te boje. Tada boju jednostavno mentalno usmjerite prema oboljelom dijelu tijela.

boje-2

Kako djeluje koja boja

Bijela boja utječe na pročišćenje tijela i uma, posebice u stanju šoka i stresa.
U tijelo je možete unijeti i preko hrane, primjerice mlijeka i mliječnih proizvoda, cvjetače, repe, celera, krušaka, banana, luka i češnjaka.

Crvena boja pomaže opskrbi tijela energijom kod umora i iscrpljenosti. Potiče kreativnost, jača samopouzdanje i snagu volje, ohrabruje, otklanja bezvoljnost i depresiju.
Terapija crvenom bojom pomoći će i kod anemije, slabe cirkulacije, proširenih vena, problema s hemoroidima… Od hrane jedite rajčice, ciklu, trešnje, jagode, maline, crveni ribiz, lubenice, crvene naranče, rotkvice.

Narančasta boja tradicionalno se smatra bojom mudrosti. Budući da pomaže otvaranju uma, povezuje se s razumijevanjem i tolerancijom, te uklanja emocionalne blokade, olakšava učenje, potiče pamćenje i smiruje razdražljivost.

To je ujedno i boja putenosti i tjelesnog užitka. Terapija narančastom bojom pomoći će i kod svih tegoba vezanih uz organe za reprodukciju, poput spolne nemoći, neplodnosti, problemima vezanim uz menstrualni ciklus, te kod problema s mjehurom. Pri uklanjanju navedenih tegoba pomoći će sva hrana narančaste boje poput mrkve, naranče, mandarine, marelice, bundeve.

Žuta boja budi optimizam i potiče pozitivan stav prema životu. Terapija žutom bojom pomoći će pri uklanjanju tjeskobe, osjećaja manje vrijednosti i straha, te kod bolesti želuca i jetre.
Od hrane, jedite dinju, grejp, kukuruz, kruške, limun, breskve, ananas.

Zelena boja djelotvorna je kod stresnih situacija, posebice onih koje se odnose na emocionalne probleme. Terapija zelenom bojom također će pomoći kod bolesti srca i pluća, te astme i alergije. Od hrane jedite zelenu papriku, brokulu, grašak, sve vrste zelene salate, zelene jabuke, zeleno grožđe, kivi, krastavce, tikvice, poriluk, šparoge.

Plava boja se veže uz sposobnost izražavanja i provedbe zamisli, te sposobnost prilagodbe okolini. Terapija plavom bojom pomoći će kod uklanjanja strahova, opsesija, psihoza i uznemirenosti, a na tjelesnoj razini kod svih bolesti glave, grla, zubi i desni, te problema sa štitnjačom i vratnom kralješnicom. Od hrane jedite plavo i crno grožđe, šljive, borovnice, crni ribiz…

Ljubičasta boja ponajviše se veže uz sposobnost razvoja intuitivnih i duhovnih spoznaja.
Terapija tom bojom uvelike pomaže kod nedostatka samopouzdanja, te otklanja osjećaj besmislenosti. Također, pomoći će svima koji pate od čestih promjena raspoloženja, migrena i depresija. Od hrane jedite patlidžan, ljubičasti kupus, borovnice, kupine , ljubičaste smokve…

Facebook Like Button