Issey Miyake na listi najtraženijih dizajnera svijeta

Poznati japanski dizajner nalazi se na listi najtraženijih dizajnera, a njegovo ime je danas itekako značajno u modnom i umjetničkom svijetu.

Slavni 83-godišnjak svoju karijeru započeo je još u prošlom stoljeću kada započinje ulazak u modnu industriju, a bez japanskog kralja mode danas ne prolaze veći i značajni događaji u svijetu. Iza sebe ima mnogo poznatih kolekcija, stručnih nagrada i priznanja.

Njegove modne kreacije nosile su mnoge poznate osobe poput Nicole Kidman, Brooke Shilelds, Victorie Beckham, Naomi Campbell i dr. Pod svojim vodstvom ime nekoliko brendova, a neki od njih su Issey Miyake, issey Miyake Menswear, Pleats Please issey Miyake, HaaT, Cauliflower te drugačiji i avangardni Issey Miyake Fete.

Japanski dizajner poznat je po inovacijama u tkanini i njezinim izradama te izmišljanju novih materijala.

issey-moda

Tko je Issey Miyake

issey-torbaLegendarni japanski fashion dizajner rođen je 1938.godine u Hiroshimi (Japan).

Svoje školovanje završava na poznatom „Tama Art“ sveučilištu u Tokyo na odijelu grafičkog dizajna. Budući da je bio dosta avanturističkog duha želja za radom odvela ga je u jedne od najvećih svjetskih fashion metropola.

U Parizu i New Yorku provodi svoj radni vijek učeći i skupljajući znanje da bi se 1970. godine vratio u rodni grad i osnovao vlastiti dizajn studio posvećen produciranju ženske visoke mode.

U ranim osamdesetim pokušava uvesti svoj poseban fashion avangardni stil i odvojiti se od ostali. Uvodi novu tehniku „stvaranja“ tkanine koja postaje jako prihvaćena.

Issey Miyake omiljen je u svijetu baletne umjetnosti gdje je godinama dizajnirao za slavno baletno kazalište u Frankfurtu (Njemačka).

https://www.youtube.com/watch?v=4gdxhNnytSs

Njegova majka umrla je od posljedice radijacije na Hiroshimi čija ga je smrt dodatno pogodila i djelomično utjecala na njegov rad.

Aktivno se povlači iz mode 1997.godine čije radionice nastavljaju voditi njegovu učenici, dok se on 2007.godine totalno posvećuje svom dizajnerskom istraživačkom centru 21-21 Design Sight gdje djeluje umjetnički i organizacijski.

Što je sve dizajnirao Issey Miyake

Nakon toliko godina prisutnosti u modnom svijetu u karijeri Isseya Miyake brojni su uspješni i veliki projekti.

Osim avangardnih fashion kreacija u svijetu visoke mode dizajnirao je dosta linija za mušku odjeću i donje rublje, iza sebe ima nekoliko linija parfema (u suradnji sa Shiseido tvrtkom) koji se ističu po neobičnim i mirisnim notama te ambalažama, a poznat je po inovacijama i uvođenju novih trendova.

Ističe se po dizajnu odjeće dobivenom obrnutom tehnologijom proizvodnje kod kojeg su materijali prvo izrezani i prošiveni, a tek onda oblikovani uzorcima nabora u parnim prešama.

Također je važno napomenuti da se nakon uspješnih linija parfema okušao u dizajniranju satova te je osmislio posebnu liniju staklenih boca za brend Evian.

photo-me

Zanimljivosti o slavnom dizajneru

> Kao sedmogodišnjak preživio je pad bombe na rodnu Hiroshimu (Japan)
> Njegovo ime nalazi se gotovo u svim važnim modnim i tekstilnim udžbenicima budući da je početkom osamdesetih uveo novi način dizajniranja odjeće dobivene obrnutom tehnologijom
> Osnovao je prvi dizajnerski muzej u Japanu u kojem sada djeluje (21_21 Design Sight )
> 2006.godine dobiva „Kyoto“ nagradu za umjetnost i filozofiju
> Jedan od njegovih velikih prijatelja bio je Steve Jobs

issey-moda-1

Više informacija možete pronaći na sljedećim linkovima:
www.isseymiyake.com/en/
www.isseymiyakeparfums.com/en/
www.isseymiyake-watch.com/eg/

Autor: Marina Jakšić

Facebook Like Button