Istraživačko novinarstvo ili glava u torbi

Roman „Mali prozor“ (nakladnik „Fraktura“, Zaprešić, 2016.) bosanskohercegovačkog novinara, književnika i prevoditelja Muharema Bazdulja (1977.) samim početkom najavljuje odlike kriminalističkog žanra: postoji ubijeni, sluti se motiv, traži se ubojica.

Mali prozorPripovjedač je Muharem, profesor književnosti na sarajevskom fakultetu i najbolji prijatelj ubijenog Denisa Durakovića, novinara koji se bavio istraživanjem negativnosti u novoj državi: od kriminalaca koji su , stekavši imetak u podzemlju ili ratu, na svjetlu novog poretka postali ugledni poslovni ljudi (čak plaćaju i porez!) do vehabija i njihovih utjecaja. Jedna od karakteristika njegovih tekstova je člančić unutar članka, „mali prozor“ , u koji je stavljao ono najvažnije iz svojeg velikog, istraživačkog i optužujućeg teksta. Muharem, potresen nasilnom smrću svojeg prijatelja, odlučuje pronaći ubojicu i u svojoj potrazi susreće, kako se to slikovito kaže, galeriju likova.

Bazdulj vrlo vješto opisuje Sarajevo i svojeg Muharema u njemu: njegove erotske susrete sa ženama,potresne s Denisovom ožalošćenom obitelji, zastrašujuće s gangsterima… njegova opijanja i uživanja u omiljenim književnicima…njegovu kolebljivost i ustrajnost u isti mah. Razvoj priče daje naslutiti bombastično razrješenje! A do njega dolazi relativno brzo, jer je roman „Mali prozor“ napisan pitko i čitko, što znači da nagoni daljnjem čitanju u potrazi za razvojem događaja.

Upravo kao u onoj famoznoj rečenici profesora Milivoja Solara o odlici dobrog romana, kojeg ne ispuštamo iz ruku neprestance se pitajući, što će biti dalje.

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button