Pliva patka preko Save, nosi pismo navrh glave….

Epistolarni romani, odnosno romani složeni od pisama, relativno su rijetka pojava u povijesti književnosti. U današnje vrijeme, kada se ljudi gotovo isključivo dopisuju elektroničkim putem, te u ozračju tvrdnje da je pisanje samotnički posao, zgodno je pročitati „Otpusno pismo“ (Hena com, Zagreb, 2016.), epistoalrni roman dvoje pisaca, koji su do sada pisali samostalno. To su dobro poznati Ivica Ivanišević (1964.), član „utorkaša“ – splitskih pisaca koji se utorkom druže u jednoj konobi i sve popularnija književnica i urednica Marina Vujčić (1966.), dalmatinskih korijena i čvrsto utkana u zagrebačku književnu sredinu.

Otpusno pismoPoticaj izmjeni elektroničkih pisama između Irene Veršić Rimac i Ignjata Jahode jest proslava tridesete godišnjice mature , oko koje se Irena naglašeno angažirala. Ubrzo otkrivamo, da joj je Ignjat posebno važan, budući da su u ranoj mladosti bili ljubavni par s velikim planovima za zajedničku budućnost. Kako se razvija prepiska, saznajemo o njihovim privatnim i djelomice profesionalnim životima, a nemarno ostavljen otvoren kompjuter uključuje u prepisku i Ireninog muža Mladena.

Odjednom elektroničko dopisivanja zamjenjuje „prava“ izmjena pisama, da bi i to prestalo. A razlog je osmišljen vrlo vješto. „Otpusno pismo“ napisano je naoko jednostavnim (primjereno današnjem, pomalo površnom i užurbanom vremenu) načinom, no predano čitanje pokazuje „žal za mladošću“, tako prepoznatljivu među ljudima takozvane srednje dobi Sve su sredili, sve su posložili, a ipak to nije ono čemu su se nadali, čemu su stremili….A nisu sigurno koga bi optužili: sebe ili one oko sebe. Kako bi rekao mudri poznavatelj ljudske duše:“kad boli, a ništa ne boli“.

Biblioteka „Nokaut“ spomenutog nakladnika okuplja domaće autore, različitih naraštaja i književnih poetika, a roman „Otpusno pismo“ autora Ivanišević/Vujčić se možda najviše približio naslovu same biblioteke. Ujedno predstavlja materijalizaciju poznate rečenice: pazite što si želite- moglo bi vam se ispuniti!

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti