Vikend izlet u geo park i gradić Idriju

Poželjeli ste na izlet? Naš prijedlog za vikend je Idrija, gradić Idrija u zapadnoj Sloveniji, udaljen svega dvjestotinjak kilometara od Zagreba.

Dovoljno je blizu ako na raspolaganju imate samo jedan dan, međutim sadržaja i ljepote je dovoljno ako poželite ostati i cijeli vikend, pa i koji dan duže.

geopark idrija slovenija

Idrija je geopark UNESCO-ove mreže koju čine područja sa značajne baštinom, a najveća pažnja posvećena geološkim lokalitetima te biološkoj, kulturnoj i nematerijalnoj baštini, uz suradnju s lokalnim stanovništvom i njihovih djelatnosti. Zaokruženi pristup čini koncept geoparka cjelovitim i dobrim kako za zajednicu, tako i za prirodu.

Izlet u Idriju može lijepo je iskustvo vrijedno pažnje, ali i izvor odmora, učenja i zabave

Gradić u blizini skijališta Cerkno, slobodno možemo zvati Venecijom na suhom jer tone oko 1,5 cm godišnje. Uzrok tome je nekadašnji, jedan od najstarijih rudnika živog srebra u Europi.

Antonijev rov_JaniPeternelj_01

Upravo zahvaljujući ovom rudniku žive Idrija je stekla međunarodnu prepoznatljivost. Jednom davno bogato nalazište jedinog tekućeg metala u prirodi, idrijski rudnik nakon pet stotina godina neprekidnog rada zatvoren je 80-ih. Danas je Antonijev rov kao najstariji očuvani ulaz u neki europski rudnik, nezaobilazno mjesto posjetitelja ovog gradića.

Antonijev rov_JaniPetrnelj_07

Za sve spremne na avanturu rudnik iz 15. stoljeća otvoren je za obilazak. Uređen je za razgled kako bi posjetitelji osjetili duh prošlosti, obzirom da je ovaj kraj dugo živio isključivo od prodaje ovdje crpljene sirovine. Ne čudi što je UNESCO ovaj rudnik stavio pod svoju zaštitu.

idrija slovenija

Pitoreskno mjesto Idrija smjestilo se u prekrasnoj dolini okruženoj bogatim i lijepim zelenim gorjem u kojem se smjestio Geopark uključen na UNESCO-ov popis 73 europska geo parka. Tematski putevi vodit će vas razigranim prirodnim bogatstvima geo parka Idrija prepunog neopisivih ljepota.

Uživanje na svježem zraku, šetnja uz rijeku Idrijcu, do divnog tirkiznog Divjeg jezera u kojem voda izvire pod pritiskom približit će vas prirodi i makar na kratko natjerati da zaboravite na užurbanost i vrevu svakodnevice u gradu.

jezero idrija slovenija

Divje jezero zaista je raskošne ljepote, krase ga veseli slapići, zrak je svjež, a tišina koju prekida tek cvrkut ptica te stari dvorac u blizini, u kojem možete i prespavati, učinit će posjet Idriji nezaboravnim. Na trenutke vas može iznenaditi prizor zbog kojeg ćete pomisliti da jezero vrije.

slovenija geopark idrija

Uzvodno od Divjeg jezera nalaze se idrijske kavže ili slovenske piramide, brane na rijeci koje su akumulirale vodu. Nakon otvaranja brana voda bi transportirala drvene trupce više od 10 km nizvodno, gdje su ih rudari izvlačili na obalu i koristili za gradnju rovova u rudniku.

idrijska čipka

Nekoć su dok su muškarci radili u rudniku žene izrađivale najfiniju čipku istančanih uzoraka

Idrijska čipka i danas plijeni svojom ljepotom što potvrđuje i UNESCO-va zaštita ove nježne ukrasne ljepotice. Postoji i škola izrade idrijska čipke kako bi tradicija ostala očuvana i za buduće naraštajima.

gasronomija slovenija idrija

Volite li planinarenje, uputite se na vrhove iznad gradića odakle puca prekrasan pogled na slovenske i talijanske Alpe. Putem ćete naletjeti i na kmetije, obiteljska gospodarstva, u kojima možete kušati izvrsne planinske čajeve i domaće mliječne proizvode.

Idrija čajevi med

Nakon obilaska jedinstvene Idrije svakako se odmorite uživajući u domaćim specijalitetima poput meda, kolača i sira. Posebno će vas oduševiti idrijski žlikrofi, delicija od tijesta, krumpira i posebnog punjenja, u obliku Napoleonove kape.

žlikrofi foto diana mikloš

Naime, legenda kaže da je Napoleonova ljubavnica, koja je rođena Idrijanka, svom dragom s posebnom ljubavlju osmislila i izradila žlikrofe u obliku njegove kape i tada je zaživjela ova ukusna delicija koja i dan danas oduševljava svakoga tko je kuša.

idrija slovenija priroda

U potrazi za finim domaćim zalogajem izvrsno odredište je Gostilna pri Škafar

U ovoj ćete kmetiji moći pojesti pravi domaći čušpajz od zelja, žlikrofe ili neke druge tipične slovenske autohtone specijalitete. Volite li ribu neka vaš izbor bude Gostilišće Barbara. Ovdje ćete pojesti najfiniju pastrvu i ručno rađen specijalitete kraja žlikrofe i domaće štrukle.

alpe slovenija kmetija

Nakon obilaska, ugodne šetnje, planinarenja i slasnih zalogaja treba negdje i prespavati

Kendov dvorac iz 14. stoljeća za svaku je preporuku. Okolica je pitoreskna i ugodna, s pogledom na prirodu koja oduzima dah. Interijer bajkovitog uređenja koje prati prošlost, a vlasnica još uvijek gleda na svoju djedovinu, doduše iz kuće koju je obitelj sagradila pokraj imanja.

dvorac kendov slovenija

Meni u restoranu dvorca bazira se na autohtonoj slovenskoj kuhinji ovog kraja, a chef Franci Pivk poznat je po delicijama na koje se dolazi iz cijelog svijeta. Još jedan chef vlada u kuhinji dvorca Kendov: Klavdij Pirih, a njegov recept za ručno rađene žlikrofi osvojio je i najizbirljivija nepca.

doručak kendov dvorac

Facebook Like Button