Oprema za planinarenje

Kvalitetne gojzerice, dobar ruksak i druge neophodne potrepštine za boravak na planinskom zraku.

Ovoga ljeta mnogi će osvježenje od nesnosnih vrućina potražiti u okrilju planina. Šetnja idiličnim krajolicima na svježem zraku odličan je način i da se učinkovito riješite stresa, te sklopite prijateljstva za cijeli život s drugim planinarima. Bez obzira da li se radio o Medvednici ili Velebitu, valja znati da planinarenje katkad može biti “opasan sport” – pa zahtjeva dobru organizaciju.

U planine nikad ne krećite sami bez obzira na vaše iskustvo i godine. Možda vam se čini da u prirodi možete lakše sabrati misli i razbistriti glavu, no preporučuje se da se svakako suzdržite od samostalnog istraživanja. Planinsko područje skriva brojna iznenađenja, pa je uvijek uputno sa sobom povesti još barem jednu osobu. Razmislite, kako ćete se vratiti kući ako, primjerice, uganete nogu? I da – jeste li možda gledati film 127 sati?

Prije odlaska u planinu svakako valja provjeriti vremensku prognozu (izbjegavajte pentranje kad postoji opasnost od bilo kakvih oborina, jakih vjetrova i slično), te se trebate upoznati s terenom koji vas očekuje. Ako niste iskusni planinar, povedite jednog takvog sa sobom, a najpoželjnije je krenuti na pustolovinu u većoj grupi.

Oprema za planinarenje

Na koncu, potrebno vam je i nešto opreme. Da ne biste mahnito tražili signal na nekoj planini u želji da nazovete Gorsku službu spašavanja, Wish vam daje popis stvari koja se treba naći u vašem planinarskom rancu.

PLANINARSKI RUKSAK

Planinari znaju da je ruksak iznimno važan dio opreme, pa ga birajte mudro: ovisno o vašoj građi i planiranom vremenu boravka u prirodi. Dobar ranac anatomski je prilagođen vašoj kralježnici, ima široke naramenice u području ramena, preko prsa i struka koje vam omogućuju nesputano i lagano kretanje. Dakako, sastoji se od mnogo pretinaca u koje možete spremiti sve potrebne sitnice. Imajte na umu da se teže stvari spremaju na dno ruksaka što vam olakšava nošenje.

GOJEZERICA GLAVU ČUVA

Ako nemate kvalitetne planinarske cipele, nemojte ni kretati u planine. Jednostavno, zar ne? Zaboravite na udobne tenisice i cipele (ne treba niti spomenuti da su natikače, japanke i druga ljetna obuća apsolutno zabranjena! ) i kupite kvalitetne gojzerice u specijaliziranim trgovinama. Planinarska cipela anatomski je oblikovana za maksimalne napore, pruža neophodnu potporu vašim zglobovima, te vam omogućava hod po neravnom i vlažnom terenu. Također, preporučuje se da kupite ciple koje su pola broja ili čak jedan broj veće od vaše uobičajene veličine – što će vam biti iznimno važno dok se budete kretali nizbrdo, a nožni prsti dodirivali vrh cipele. Odjenite se, pak, višeslojno (poželjni su udobni komadi odjeće načinjeni od prirodnih vlakana) i ne zaboravite nepromočivu kišnu jaknu s kapuljačom.

PLANINARSKI IMPERATIVI

Iskusni planinari znaju da su štapovi za hodanje izvrsna pomagala na brdovitom terenu. Oni rasterećuju koljena na nizbrdici i uzbrdici – prebacujući i do 10 kilograma težine na gornji dio tijela. Najbolje je nabaviti teleskopske štapove koji su iznimno lagani, prilagođavaju se korisniku, a moguće ih je i sklopiti te objesiti o ranac kad nisu potrebni.

Poznate planinarske rute obično se sastoje od niza znakova koje vam pomažu u snalaženju. Za svaki slučaj ponesite i planinarsku kartu te kompas, a dobro će vam doći i obična plastična zviždaljka u slučaju da se odvojite od svoje grupe. U ranac dodajte i šibice, džepnu svjetiljku, višenamjenski nožić, pribor za prvu pomoć i repelent za komarce. Dakako, u današnje vrijeme pametno je spakirati i (pametni) mobitel, koji možete koristiti za snimanje fotografija ili video uradaka, ili kao sredstvo za pozivanje pomoći.

ZA TIJELO I DUH

U planinarski ruksak obavezno stavite i dovoljne količine vode, a možete ponijeti izotonični prah koji će nadomjestiti soli i minerale izgubljene znojenjem, odnosno fizičkim naporom. Čak i ako planirate u planini boraviti jedan dan te ručati u planinarskom domu – uzmite sa sobom i nešto suhe hrane. Dobar izbor su integralni keksi, energetski prutići i orašasti plodovi.

Što ste bliže vrhu planine veće su šanse za opekline, pa svakako spakirajte i kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom te sunčane naočale s UV zaštitom. Dakako, ako planirate boraviti nekoliko dana u planinama sa sobom ćete svakako ponijeti šator, vreću za spavanje, plamenik za kuhanje hrane, namirnice za jelo, higijenski pribor i slično.

Želimo vam siguran i zabavan put!

Facebook Like Button