Ovaj je vikend kao stvoren za izlet u Baraćeve špilje u Lici

Smještene u srcu Like, na području općine Rakovica, Baraćeve špilje prekrasno su mjesto za sadržajan izlet.

baraceve-spilje-lika

Lika je posebna i za sve one koji proljetne vikende žele provesti spajajući ljepote prirode i otkrivajući nova mjesta u Lijepoj našoj. Na ovom jedinstvenom mjestu moći ćete vidjeti arheološki bogatu Baraćevu špilju u kojoj žive šišmiši, uživati u ljepotama prirode, ali i prošetati jednom od staza slijedeći tragove vuka, risa ili medvjeda.

baraceve-spilje-lika-01

Što trebate znati o Baraćevim špiljama?

Baraćeve špilje dio su sadržaja destinacije Lika – koja je ovih dana proglašena jednom od 15 održivih zelenih destinacija u svijetu!

Nastajale su milijunima godina, pod budnim okom najstarijeg umjetnika – prirode. Za posjećivanje su prvi puta otvorene još davne 1892.godine i bile su tada jedine turističke špilje u našoj zemlji!

baraceve-spilje-lika-02

Već danas možete posjetiti Gornju Baraćevu špilju te doživjeti prirodu kakvu su imali naši preci, čistu i prelijepu u svojoj jednostavnosti kakvu moderno društvo već polako zaboravlja. U njezin razgled će vas povesti stručni vodič pokazujući vam kako je voda strpljivim radom podarila ovaj biser podzemlja.

baraceve-spilje-lika-03

Osjetiti ćete trenutke vječnosti dok prolazite kroz dvorane i hodnike špilje od samog ulaza i Dvorane guano, kroz Dvoranu slonovih nogu, prepunu sigastih struktura (stalagmita i stalaktita) i do desetak metara visokih stupova (stalagnata).

baraceve-spilje-lika-04

Bacite pogled u Zmajevo ždrijelo i Dvoranu izgubljenih duša, koje u sebi kriju dio daleke prošlosti te iskusite ljepotu apsolutne tame. U špilji se nalaze brojni geološki nalazi, nekadašnje stanište špiljskog medvjeda, ali i kostur špiljskog medvjeda star oko 30 000 godina.

baraceve-spilje-lika-05

Iako je svako godišnje doba u Baraćevim špiljama posebno, tijekom proljeća brojni zaljubljenici u prirodu mogu svjedočiti njezinoj moći i ljepoti. Organizirani obilasci nemaju unaprijed određeno vrijeme već se formiraju prema dolasku posjetitelja.

baraceve-spilje-lika-06

Korisne informacije za posjet Baraćevim špiljama

> Vrijeme čekanja na polazak (između grupa) je od 10 do 45 minuta.
> Temperatura u špilji uvijek je oko 9 stupnjeva celzijevih, tijekom cijele godine, pa je poželjno sa sobom imati jaknu ili majicu te prikladnu obuću.
> Budući da u samu špilju kućnim ljubimcima nije dopušten ulaz, na izletištu potražite pet parking gdje će vas vaš ljubimac pričekati.
> Individualni posjetitelji ne trebaju se najavljivati za posjet špilji.

baraceve-spilje-lika-07

Nakon obilaska špilje uputite se na prekrasnu šetnju jednom od tri novouređene i obilježene pješačke staze u Značajnom krajobrazu Baraćeve špilje.

Pješačke staze uredila je Javna ustanova Baraćeve špilje – za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica, a sve tri staze nalaze se unutar zaštićenog područja.

baraceve-spilje-lika-08

Pješačke staze – dužina i nazivi staza oko Baraćevih špilja

Pješačke staze su kružne i nose specifične nazive po zaštićenim velikim zvijerima koje borave na području značajnog krajobraza – vuk, ris i medvjed, a na vama je da odaberete onu koja je vama najprihvatljivija.
> Vučja staza – kratka staza od 1,2 km/za 30-tak minuta pješačenja
> Risja staza – srednje duga staza od 3,1 km za cca 90 minuta hodanja
> Medvjeđa staza – duža staza za ljude u kondiciji dužine 7,5 km za 3-4 sata hoda

baraceve-spilje-lika-09

Zanimljivost o šišmišima!

Priče o zaplitanju šišmiša u kosu nisu točne, jer dovoljno je reći kako šišmiši savršeno lete u apsolutnom mraku, love kukce u letu te kao takvi izuzetni letači vrlo lako izbjegavaju ljude.
OVDJE saznajte još neke zanimljivosti o šišmišima – Šišmiši jedne od najplahijih životinja svijeta

Više o Baraćevim špiljama potražite na internetskoj stranici baraceve-spilje.hr

Facebook Like Button