Kad ljubav pukne, tko uzima macu ili psa?

Rastanak ili razvod parova uvijek je emotivno izazovan, a situacija postaje još složenija kada je uključen zajednički kućni ljubimac. Odluka o tome kome bi trebao pripasti ljubimac može biti teška i potencijalno stresna, ali uz pravilno planiranje i komunikaciju može se postići rješenje koje je u najboljem interesu svih, uključujući i ljubimca.

Kome će pripasti kućni ljubimac? Pročitajte neke praktične savjete o ovoj osjetljivoj temi koji su namijenjeni parovima u prekidu ili razvodu….

kucni ljubimac pas prilikom razvoda prekida

Razgovoraje s empatijom i otvoreno

Najbolje je pokušati postići dogovor o skrbi za ljubimca putem otvorene i iskrene komunikacije s bivšim partnerom. Razgovarajte o potrebama i rutini ljubimca te pokušajte zajednički donijeti odluku koja će biti u najboljem interesu životinje. Također, razmislite o korištenju medijacije kako biste olakšali postizanje sporazuma ako je potrebno​​.

Razmotrite što je najbolje i u interesu vašeg kućnog ljubimca

Pri odlučivanju kome će ljubimac pripasti, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora:
1. Tko je primarni skrbnik ljubimca?
2. Tko ima više vremena i resursa za brigu o ljubimcu?
3. Koji dom pruža stabilnije okruženje za ljubimca?
4. Tko ima bližu vezu s ljubimcem?
Ovi faktori pomoći će vam da donesete odluku koja će osigurati najbolje uvjete za vašeg ljubimca​ (PRIDE+GROOM)​​ (The Goodwin Firm)​.

Razmotrite najbolje opcije skrbništva

> Ako su obje strane spremne i voljne surađivati, podijeljeno skrbništvo može biti dobra opcija. To znači da ljubimac provodi vrijeme s obje strane prema dogovorenom rasporedu. Ova opcija može biti korisna jer omogućava ljubimcu da zadrži vezu s oba vlasnika, ali može biti stresna ako ljubimac nije prilagodljiv na promjene​.

> Ako nije moguće organizirati podijeljeno skrbništvo, jedan partner može preuzeti primarno skrbništvo dok drugi ima pravo na posjete. Ova opcija može pružiti više stabilnosti za ljubimca.

> U slučajevima kada je jedan partner znatno bliži ljubimcu ili bolje opremljen za skrb o njemu, jednostrano skrbništvo može biti najbolje rješenje​​.

Pravni aspekti pri dodjeli kućnog ljubimca jednom od vlasnika

Pravni status kućnih ljubimaca može varirati ovisno o jurisdikciji. U nekim mjestima, kućni ljubimci se tretiraju kao imovina, dok se u drugima uzima u obzir dobrobit ljubimca pri donošenju odluka o skrbništvu. Prije poduzimanja pravnih koraka, konzultirajte se s pravnim stručnjakom kako biste razumjeli svoja prava i obveze​​.

Priprema ljubimca za promjene

Bez obzira na odabranu opciju skrbništva, važno je osigurati kontinuitet u rutini i okruženju ljubimca kako bi prijelaz bio što manje stresan. Pružite ljubimcu udobne prostore u oba doma, održavajte dosljednu rutinu i redovito komunicirajte s bivšim partnerom o promjenama ili potrebama ljubimca​.

Rješavanje pitanja skrbništva nad kućnim ljubimcem tijekom rastanka zahtijeva pažnju, strpljenje i otvorenost za kompromis.
Prioritet bi uvijek trebao biti dobrobit ljubimca, a uz pravilno planiranje i komunikaciju moguće je postići dogovor koji će zadovoljiti sve uključene strane.

Tekst: trenerica pasa Sonja Lepen

Facebook Like Button