Kajmanski otoci

U Karipskom moru, nešto manje od 450 kilometara udaljeni od Kube i Jamajke smjestili su se Kajmanski otoci koji su ime dobili po jednom gmazu iz porodice aligatora. Pogađate, radi se o kajmanu. No, priča se da je to zapravo bila pogreška, jer su životinje koje su došljaci susreli bili gušteri, a ne aligatori, no, ostalo je tako kako je bilo prvotno rečeno.

Otočje čine tri otoka koji se zovu Veliki Kajman, Mali Kajman i Kajman Brac. Na njima živi nešto više od 50.000 stanovnika na 260 km². Glavni grad je George Town, a vjerovali ili ne otočje je poznato po bankama. George Town smjestio se na Velikom Kajmanu, ima najveći broj stanovnika, a i financijski je centar s oko 600 banaka. Privlači brojne turiste, menadžere i poslovnjake, a često je odredište i raznih kruzera.

kajmansko-otocje-1

Ono što svakako treba posjetiti u George Townu, to su Nacionalni muzej i Seven Mile Beach iliti plaža Sedam milja. U Nacionalnom muzeju možete pronaći razne eksponate koji pričaju o bogatoj povijesti otoka, kulturi, nasljeđu i uspjesima. Nakon muzeja prošećite po plaži Sedam milja, odmorite noge i uživajte u plavome moru i bijelom pijesku. Oni znatiželjni mogu otići na neku od organiziranih aktivnosti istraživanja podmorja, bilo ronjenjem ili turističkom podmornicom kako bi otkrili što sve skrivaju morske dubine oko ovog otočja.

Kajmanski

Otok Veliki Kajman najveći je od tri otoka, dok je Mali Kajman, kao što i samo ime govori najmanji, a poznat je po prekrasnoj prirodi i velikom broju životinja koje tamo pronalaze svoje skrovište. Otok Kajman Brac poznat je po špiljama, malenim mjestima i lokacijama od kojih zastaje dah.

kajmansko-otocje-3

Gastronomija
Danas britanski prekomorski teritorij nekada je bili u sastavu Jamajke pa je tako njihova kuhinja ostavila velik trag na stanovnicima Kajmanskih otoka, a današnja gastronomija Kajmanskog otočja mješavina je jamajčanske i West Indian kuhinje. Kokos i citrusi neizostavno su voće, a kuhinja naravno uključuje i ribu.

kajmanski-otoci-6

Zanimljivosti
Ovo je mjesto raj za sve shoppingholičare, ljubitelje koralja, ali i ljubitelje prirode, posebice životinjskog svijeta. Ono što svakako morate posjetiti, to su:

Turtle Farm
kajmansko-otocje-2
Ono što biste svakako trebali posjetiti ako se nađete na Kajmanskim otocima jest Turtle Farm, mjesto na kojem možete naučiti sve o čudnovatim životinjama zvanima kornjače. Ovo je dom nekoliko tisuća zelenih kornjača, a sve je osnovano s ciljem očuvanja i zaštite ove životinjske vrste,
ali i educiranja i pružanja zabave stanovnicima i gostima. Nema dobne granice i svi su dobrodošli.

Špilje
Ljubitelji špilja trebali bi posjetiti otok Kajman Brac. Na njemu se mogu pronaći brojne špilje, između kojih i Rebekina špilja koja je ime dobila po 17 – mjesečnoj djevojčici Rebeki koja je preminula uslijed ozljeda nakon tropske oluje koja je 30-ih godina prošlog stoljeća zahvatila otočje i uništila domove lokalnog stanovništva. Ovo je jedna od poznatijih špilja na otoku.

Stingray City
stingray-city-11
Što biste učinili kad bi Vam se pružila prilika da plivate s morskim ražama? Biste li prihvatili izazov? Na otoku Veliki Kajman imate upravo tu mogućnost u Stingray city. Možete im se približiti, plivati s njima ili ih hraniti, sve uz nadzor i bez straha.

Korisne informacije

Službeni jezik: engleski jezik
Religija: kršćanstvo
Valuta: kajmanski dolar
Kako putovati: najbolji način je zrakoplovom – Owen Roberts International Airport
Kada putovati: tijekom cijele godine, a posebno između svibnja i srpnja
Bolesti i preventiva: nema obaveznog naputka za cijepljenje prilikom ulaska u zemlju
Smještaj: Marriott Grand Cayman Beach Resort ili The Ritz-Carlton
Restorani: The Brasserie ili Tukka

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografije: Jeff Clow, Jack Kennard, S F photographs, Chris Williamson, Jack Kennard, Roger

Facebook Like Button