Otok Sveti Martin

U Karipskom moru, 755 kilometara udaljen od Dominikanske Republike, 1350 kilometara od Venezuele i nešto manje od 400 kilometara od Puerto Rica smjestio se otok Sveti Martin, poznat i pod nazivom Saint Martin ili Sint Maarten koji upravno gledano pripada i Francuskoj i Nizozemskoj. Veći dio otoka, oko 60% pripada Francuskoj, dok manji dio, 40% pripada Nizozemskoj. Sjeverni dio s glavnim gradom Marigotom naziva se Collectivité de Saint-Martin i odnosi se na francuski dio, dok je južni dio s glavnim gradom Philipsburgom poznat pod nazivom Land Sint Maarten i pripada Nizozemskoj.

sveti-martin-1

Marigot
Šarene kuće i zgrade te brojni restorani, samo su malen dio onoga što Vam može pružiti glavni grad francuskog dijela otoka. Svakako morate posjetiti i tržnicu koja privlači bojama, mirisima i okusima, prošetati kroz Rue de la Republique, jednu od glavnih ulica koja sjaji onim starim sjajem i ponosi se arhitekturom tipičnom za 19. stoljeće.

sveti-martin-6

Philipsburg
Kolonijalna arhitektura, noćna zabava i shopping pozivnica su za brojne kruzere koji dovode turiste u glavni grad nizozemskog dijela otoka. Postoje dvije ulice koje shoppingholičari moraju posjetiti, a to su Front Street i Back Street. Idealno mjesto za djecu je Sint Maarten Park jer se tamo nalazi zoološki vrt, ali i veliki prostor za igru.

Ovaj je otok poznat po bijelim pješčanim plažama, ali i bočatoj vodi. Zauzima površinu od 87 km² te ima oko 80.000 stanovnika. Ovo je pravi multikulturalni otok pa se na njemu osim Francuza i Nizozemaca mogu pronaći i pripadnici drugih nacionalnosti poput Haićana, ali i Amerikanaca, a pričaju se i brojni jezici.

sveti-martin-4

Stanovništvo se većinom bavi turizmom, a poznati su i kao jedno od shopping odredišta. Tražite li nešto za poklon, nećete pogriješiti s bocom ruma, duhanom ili nekim dizajnerskim komadom. Stanovnici obožavaju glazbu, ples i zabavu te ne traže posebne razloge kako bi uživali u životu. Pregršt boja, čisto more i pozitivna energija samo su dio onoga što nudi ovaj prekrasan otok.

sveti-martin-2

Gastronomija
Kakva bi hrana bila na otoku, ako ne savršena. Ima tu mješavina raznih kuhinja, ali najveći utjecaj zasigurno je ostavila francuska kuhinja. Svakako morate posjetiti gradić Grand Case koji obiluje restoranima i u kojem možete pronaći nešto po svom ukusu. Ima tu karipske kuhinje, kreolske, francuske, malo španjolske, kineske i indijske kuhinje. Ne nedostaje ribe i morskih plodova, ali ni mesa raznih vrsta. Uz sve to servirat će Vam biljni čaj, koktel ili Ginger beer.

Zanimljivosti

sveti-martin-3

Vodeni sportovi
Kad se nađete na otoku svakako morate isprobati neki od vodenih sportova, iskušati se u ronjenju i istraživanju podmorja. Možda Vas netko povede brodicom, a uvijek postoje i razni aranžmani koje možete rezervirati u hotelu.

Orient Bay Village
Orient Bay Village poznata je po bijelom pijesku i pregršt zabave i mogućnosti. Obiluje restoranima i barovima, nudi razne aktivnosti, vodene sportove i animaciju na plaži. Sačinjava ju pet plaža, od kojih je ona na južnom dijelu rezervirana za nudiste. Plaže su imena dobile po barovima, a zovu se Coco Beach, Kakao, Waikiki, Bikini Beach i Kontiki.

sveti-martin-5

The Saint Martin Museum
Kako biste bolje upoznali otok i njegovu prošlost, najbolje je da posjetite The Saint Martin Museum. Tamo ćete otkriti kad su stigli prvi doseljenici, nešto više o podijeljenosti otoka, čime su se nekada bavili stanovnici i slično. Saznat ćete nešto više i o kulturi, ali i novijoj povijesti otoka, stoga to nikako nemojte propustiti.

Korisne informacije

Službeni jezici: engleski, nizozemski, francuski
Religija: kršćanstvo – rimokatolička vjera , protestantizam, ali i mnoge druge
Valuta: euro (EUR) i florin (FLS)
Kako putovati: najbolji način je zrakoplovom – Grand-Case airport ili Princess Juliana International Airport
Viza: nije potrebna
Kada putovati: kasno proljeće, kasna jesen
Bolesti i preventiva: nema obaveznog naputka za cijepljenje prilikom ulaska u zemlju
Smještaj: Le Beach hotel ili Blue Bay Beach hotel
Restorani: Brasserie des Iles ili Le Ti’ Coin Créole

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografije: Texas.713
Chris Nelson
Roger Reyes
Cynthia Pyun
Alexandre Duret-Lutz