Kampiranje je najbolji dodir s prirodom – koju kamp opremu trebate

Izvrstan način za odličan odmor u prirodi.

Kampiranje je izvrstan način za odličan odmor u prirodi koji ne nosi gotovo nikakve rizike, ako se dobro pripremite.

Kampiranje je način odmora, organiziran unutar kampova – odnosno ograđenih zemljišta s uređenim sanitarnim čvorovima, te nerijetko i 24-satnim dežurstvom medicinskih i inih djelatnika. Postavljanje šatora u „hrvatskoj divljini“, pak, strogo je zabranjeno.

Kampiranje

Kampovi su obično smješteni unutar civilizacijskih okruženja u blizini trgovina, šetnica i ostalih važnijih objekata. Rezervacije mjesta u kampovima poželjno je rezervirati unaprijed.

Potrudite se da dolazak u kamp isplanirate tijekom dana. Ako ne putujete s kamperom ili kamp kućicom, ono bez čega nećete moći je svakako šator, a njega ćete najlakše složiti na dnevnom svjetlu. Dakako, konačni odabir modela ovisi o vašim suputnicima i rasporedu putovanja.

Ako želite često mijenjati lokacije onda će vas obiteljski, veliki šator s više soba i mnogo klinova koje treba zabiti u zemlju i zavezati špagom dosta zamoriti. U tom slučaju radije kupite dva ili tri manja „iglu“ šatora koja se brzo i jednostavno slažu.

Putujete li s ciljem višednevnog boravka na jednom mjestu onda polusatno slaganje obiteljskog šatora( sa odvojenim sobama i predsobljem) ne bi trebao biti nikakav problem već vrsta zabave i test snalažljivosti. Nemojte štedjeti kada je kvaliteta šatora u pitanju kako vam za vrijeme jače kiše šator nebi promočio.

OVDJE saznajte kako je kampiranje u Slavoniji sve popularnije

Mjesto i način postavljenja šatora

Šator postavite na blagoj kosini kako ne biste završili u lokvi vode i blata nakon nevremena, a prilikom traženja lokacije za svoj šator obratite pažnju i na smjeru kojem puše vjetar.
Ispod šatora je uputno razvući najlon, a možete i napraviti mali kanal oko vašeg novog doma kako biste odredili put kojim će voda za vrijeme kiše otjecati.

Klinovi koji dolaze u paketu sa šatorom u pravilu se uvijek vrlo brzo iskrive. Stoga se poslužite trikom. Kupite građevinske čavle ili deblje klinove u nekoj od željezarija. Zasigurno će biti čvršći i izdržljiviji za lupanje i zabijanje u zemlju od onih koji ste dobili u kompletu sa šatorom. Svakako ponesite kliješta kako se ne biste mučili s vađenjem klinova iz zemlje (tzv. „papagajke“).

Hrana na kampiranju

Planirate li sami pripremati jelo u kampu sa sobom valja ponijeti posuđe, ali i hranu. Najbolje je napraviti tjedni jelovnik kako ne biste nosili previše nepotrebnih stvari, ali se i osigurali da imate sve potrebno. Juhe u vrećici zauzimaju malo mjesta u koferu, brzo se pripremaju i krijepe tijekom hladnijih dana ili uvečer. Dobro je ponijeti instant napitke, vrećice s čajem i slične proizvode.

Nosite sa sobom plinsko kuhalo s rezervnim „kartušama“ ili električni kuhalo, ako kamp u koji idete ima strujni priključak. Namjeravate li dane provoditi u istraživanju prirode daleko od šatora dobro će vam doći i termosica.

kampiranje-2

Pomagala

Ako ne kampirate na parceli koja ima strujne priključke obavezno ponesite džepnu svjetiljku (s rezervnim baterijama) ili fenjer koji možete objesiti negdje kad padne noć.
Dobro će vam doći voštana svijeća protiv komaraca s mirisom limunove trave kako vas ti napasnici ne bi ometali u vašem boravku na otvorenom. Većina šatora sadrži zaštitnu mrežu protiv insekata, pa ćete biti sigurni tijekom noći.

Ovisno o godišnjem dobu bit će vam potrebna i tanja ili deblja vreća za spavanje. Možete se odlučiti i za madrac na napuhavanje, koji su u pravilo dosta pristupačni cijenom.
Nekoliko metara obične špage uvijek nek vam bude pri ruci. Dobro će doći za sušenje odjeće, samo ju je potrebno zavezati za krajeve dva stabla.

Nemojte zaboraviti i na čaše za piće i pribor za jelo, salvete, ali i spužvice za pranje posuđa. Možete ponijeti i plastičnu posudu za pranje posuđa ili odjeće i deterdžente. Uvijek imajte sa sobom i vrećice za smeće. Važno je da iza sebe ne ostavljate tragove svojeg boravka i da čuvate prirodu.

Djeca u kampu

Putujete li s djecom onda pripremite i njihove potrepštine. Pokoju igricu, igraće karte, loptu, a možda i bicikle za istraživanje okoline.

kampiranje-1

Kućni ljubimac na kampiranju

U većini kampova dozvoljeno je dovesti kućnog ljubimca, ponegdje uz nadoplatu, no svakako najavite takav dolazak kako biste izbjegli nepotrebne situacije. Vodite li sa sobom kućnog ljubimca svakako ponesite njegovu ležaljku za odmor i spavanje, zdjelice za hranu i piće te obvezno zaštitu protiv nametnika. Osigurajte mu mjesto koje će biti prozračno i u hladu za vrijeme vrućina.

Još vam preostaje pronaći slobodnog vremena, izabrati destinaciju i uputiti se na kampiranje. Vjerujte, jednom kad doživite čari kampiranja poželjet ćete ponovno otići.

Izdvajamo:

Valja imati na umu ne palite vatru u prirodi. Kazne za takvo ponašanje su iznimno visoke, a moguće posljedice požara nećemo niti spominjati.
Obvezno ponesite komplet prve pomoći
Možete li si to priuštiti – nabavite što veći šator, koji dok je složen zauzima prostor tek nešto više od zatvorenog kišobrana. Dodatan prostor možete iskoristiti za odlaganje stvari, ili kao mjesto za razonodu ukoliko vani pada kiša. Mckinley, Ferrino, Selewa, Nortface, Outwell, Northland samo su neke od poznatih robnih marki šatora.
Facebook Like Button