Što treba psima kada dođe zima

Dokazano je da je i vašim kućnim ljubimcima, vjernim psima, hladno i da im zna biti jako zima za vrijeme niskih temperatura van doma u kojem su naviknuli boraviti.

Većina psića obožava igru na snijegu ali ih je dobro odjenuti u prikladne “kaputiće”, jer na kraju i sebe dodatno oblačimo kada izlazimo van kuće, a vani je studeno i hladno. Naime, većina pasa živi pod istim krovom sa svojim vlasnicima i naviknuti su biti u grijanom prostoru pa i njima izlazak na hladnoću predstavlja promjenu.

Neki psi imaju dužu, neki kraću dlaku, a neki imaju ili nemaju poddlaku (sitna dlaka koja je kod pojedinih pasa vunasta, pahuljasta ili svilenkasta).

Naši psi su različitih pasmina i dolaze nam iz različitih krajeva svijeta. Neki su od davnina poznati po tome što podnose niske temperature, snijeg, led i hladnoću puno bolje čak od toplih i sunčanih dana.

Takvim psima vjerojatno odgovara vanjska hladnoća i temperaturni minusi, ali se ipak najbolje posavjetovati sa svojim veterinarom koji će vas u tom slučaju najbolje savjetovati da li takvom psu treba dodatna “odjeća” i “kaputić” za izlazak iz kuće.

pas na snijegu njega sapa

Jer ne zaboravite, ti psi žive u potpuno drugačijim uvjetima od svojim matičnih zemalja od kuda potječu njihovi preci.

Savjet je svakako i ne možete pogriješiti ako svog kućnog ljubimca u vrijeme zime, hladnih i vlažnih dana, zaštitite kaputićem namijenjenog psima.

Ako vaš pas živi u dvorištu razmislite o zimskim uvjetima i njegovoj kućici

Ako je vaš pas jedan od onih manje sretnih pasa i većinu svog vremena provodi, iz bilo kojeg razloga, provodi na dvorištu i spava u psećoj kućici ili boksu za pse obvezno morate provjeriti jesu li “zidovi” i krov takve nastambe dobro izolirani od vrućina, padalina, vlage i hladnoće.

pseca kucica pas u dvoristu

Nije potrebno pretjerivati s veličinom kućice, jer ju je teže zagrijati, ona naime treba biti proporcionalnoj veličini psa, jer će je pas i vlastitom toplinom lakše zagrijati u nekom manjem postotku.

Ulaz kućice okrenite prema jugu kako biste spriječili ulazak hladnog vjetra u nastambu. Ležaj, odnosno sama kućica mora biti uzdignuta od tla kako bi zrak mogao slobodno cirkulirati, a kako se ne bi stvarala dodana vlaga, gljivice.

Svakako na pod kućice treba staviti deblju podlogu. To može biti neki debeli jastuk i preko njega topla deka. Psi koji spavaju na podu, posebice ako je kućica na betonu, puno češće obolijevaju od raznih bolesti zglobova, kostiju, pluća i dušnih puteva, pogotovo u starijoj dobi.

Svakako kontrolirajte redovito da li vaš pas ima dovoljno svježe i potpuno čiste vode u zdjelici ispred kućice.
I hranu i vodu stavljajte mu u zavjetrinu, a u posudu s vodom staviti mu možete neku težu lopticu koja će spriječiti smrzavanje vode po velikim noćnim hladnoćama.

Pokušajte ne kupovati metalne zdjelice za pseću hranu i vodu, jer metal postaje ljepljiv kada se jako ohladi odnosno smrzne i vaš se pas može izuzetno ozlijediti.

njega pseće dlake na snijegu

Psi koji vrijeme provode vani troše puno više energije na održavanje tjelesne temperature pa im treba kvalitetna energetska, vitaminizirana pseća hrana. Po zimi im stoga svakako treba davati kaloričniju hranu, a možete ju slobodno i povećati u količini i obrocima koje inače dajete.

Ako je vaš pas sretnik i boravi i spava s vama u kući onda svakako morate znati da nije navikao na nagle promjene temperature. Ako ste vlasnik kratkodlakog psa ili vaš pas spada u pasminu malih i mini pasa bez ikakvog oklijevanja mu kupite kaputić koji će dobro prianjati za njegovo pseće tijelo, ugrijati ga i ujedno zaštiti od močenja i prljanja.

pas psi pasmina psa

Kako odabrati kaputić za psa

Pri odabiru kaputića bilo bi idealno da imate jedan topli prozračan kaputić za suhe hladnije dane, i jednu kabanicu-kaputić za dane kada pada kiša ili snijeg.

Psima koji imaju gustu dlaku koja ih štiti od zime kaputići možda i nisu potrebni, ali ako ste odlučili zajedno s veterinarom da mu kaputić ne treba onda je svakako potrebno redovito održavati dlaku dobrim češljanjem i četkanjem.

Tako se otklanja stara dlaka, svom psu masirate kožu i potičete rast nove dlake. Raščešljavanjem dlake koju je neophodno držati čistom i urednom, vaš pas će imati puno bolju toplinsku izolaciju u hladnim danima.

Stoga je potrebno poslije svake šetnje dugodlakog psa dobro obrisati ručnikom i svakako posušiti ako je mokar.

njega pasa po zimi pseci kaput

Pranje psa nakon svake šetnje

Možda još u nekim našim gorskim predjelima ima snijega, ali u gradskim i prigradskim područjima je sve manje snijega, a ako i kada padne, brzo se pretvara u ružnu bljuzgu i blato.

Naši ljubimci, koje smo zaštitili po potrebi kaputićima koji ih štite od zime, hodaju “bosi” a led i hladnoća također može negativno pa čak i bolno utjecati na njihove šapice. Posebno je opasno ako su pločnici i gradske površine posipane solju koja itekako može nagristi jastučiće na šapama pasa.

Kada krećete u šetnju sa svojim psom u zimskim uvjetima namažite mu šape, pogotovo između prstiju, vazelinom ili nekom zaštitnom kremom koje su namijenjene šapicama za kućne ljubimce. Tako ćete izbjeći upale kože na šapama, različite vrste iritacija i upale kože između prstiju i noktiju, koje znaju biti vrlo bolne.

Poslije svake šetnje vašim psima dobro isperite šape tekućom vodom od soli, obrišite i posušite te po potrebi opet premažite tankim slojem vazelina ili neke kreme namijenjene za kućne ljubimce.

odjeca za pse pasmine

U današnje vrijeme vrlo je lako nabaviti šlapice za šetnju kućnih ljubimaca, a to je svakako preporučljivo za nježne psiće koji veliku većinu vremena provode toplom, na nekoj od fotelja ili kreveta u kući.

Da li je našem psu prevruće

Mnogi od nas prakticiraju zimi pustiti na maksimalno grijanje, a kada nam postane prevruće otvoriti neki od prozora kakao bi malo prozračili prostorije u domu.

kucni ljubimci psi i pasmine u stanu

To je idealna situacija da se vaš kućni ljubimac prehladi i razboli. Stoga bi bilo dobro da odredite pomoću termometra određenu temperaturu koja odgovara svim ukućanima pa samim time i kućnim ljubimcima, a kako ne bi dolazilo do naglih promjena sobne temperature.

Facebook Like Button