Krina design: francuski minimalizam i grčka mistika na hrvatski način

Uspješna poslovna priča o Dubravki Uroić, umjetničkoj dizajnerici koja živi svoj san već više od 8 godina nadahnuta je nadimkom bake Grkinje po kojoj je nazvala brand, a zaživjela je u malim kolekcijama nakita, odjeće i modnih dodataka ali i liniji Home programa by Krina.

Dubravka UroićIako se Dubravka Uroić bavila pravom, odlučila se školovati i raditi na području umjetnosti i dizajna te tako stekla zvanje umjetničke i modne dizajnerice. Pokrenula je cijelu priču radeći na svojim malim kolekcijama stavljajući naglasak na dizajnerskim komadima nastalim iz skica, razrade i kvalitetne ručno rađene izrade. Poseban naglasak je na kvalitetnoj koži koju koristi u izradi odjevnih predmeta, ručno izrađenih torbica i nakita. Svim tim predmetima, koža kao prirodan materijal daje i posebnost i prepoznatljivost.

Radom, učenjem i traganjem za kvalitetnim materijalima, njezine kolekcije postale su prepoznatljive po klasičnom kombiniranju fine kože, svile i vune koje izrađuje u suradnji sa specijaliziranim malim timom sastavljenim od nekoliko zagrebačkih starih majstora.

krina-design-1

Home linija by Krina ističe kulturu grada Zagreba, a nadahnuta je i Marijom Jurić Zagorkom te njezinom Gričkom vješticom koju je Dubravka iskoristila kao inspiraciju za korisne suvenire koji krase domove u Hrvatskoj ali i svijeta, zahvaljujući turistima koji se u njih zaljubljuju i daruju ih najmilijima ili ponesu kući kao uspomenu.

Obzirom da se Krina razvija i raste iz godine u godinu, vješta dizajnerica je shvatila da je sazrjelo vrijeme za ulazak u vlastitu proizvodnju pa tako planira oformiti šivaonu sa svojim malim timom, a radi i na prezentiranje branda na novim lokacijama van Hrvatske, a svemu tome se neizmjerno veseli.

krina-design-2

W: Možete li nam reći nešto više o sebi i vašem brendu? Kako je tekao vaš put ka uspjehu? Imate li neke uzore ili učitelje?
Odrastajući bavila sam se dugi niz godina baletom međutim još kao osnovnoškolka obožavala sam crtati i bila ponosna na nagrade koje su pristizale za te radove. Međutim otišla sam u “pravničke vode” no kada bih osjetila potrebu za opuštanjem okretala bih se umjetnosti i kreiranju.

Moglo bi se reći da sam u jednom dijelu života došla do trenutka kritične mase, odlučila se okrenuti svojoj ljubavi, školovati i izabrati umjetničko dizajniranje kao svoj novi poziv. Iskoristila sam nadimak svoje bake Grkinje te po njoj nazvala svoj brand i uz potporu supruga, sestre i prijateljica, pokrenula priču koja traje već 8 godina… Cijeli ovaj period provela sam radeći na svojim malim kolekcijama nakita, odjeće i torbica no u stopu prati i home program by Krina.

krina-design-3

W: Da li ste oduvijek željeli biti dizajnerica? Tko čini vaš tim?
Ne, od malih nogu željela sam biti “velika slikarica” međutim jednostavno su se stvari u životu tako počele otvarati da sam se pronašla u dizajnu i na svoju sreću spojila umjetnost i dizajn kako bih dobila na kraju svoj brend. Također sam shvatila ako želim imati svoju prepoznatljivost, jedna od tajni leži u dobro koordiniranom malom timu izabranih zagrebačkih starih majstora koji mi uz svoje ruke kao alat također prenose svoja znanja i iskustva.

krina-design-4

W: Kako nastaju vaše kolekcije, možete li nam opisati proces?
Sve nastaje u mom malom atelieru u kojem iz skica razrađujem krojeve, a iz biranih materijala pazim na kvalitetnu izradu jer se pokazalo tokom godina da je to najbolja taktika prepoznatljivosti.

krina-design-5

W: Koje materijale koristite? Što vas nadahnjuje?
Od svih materijala koje nam se nude na tržištu obožavam raditi s prirodnim materijalima poput kože, kombinirati i koketirati sa drugim materijalima, kako bih dobila određene komade. Školovanjem i traganjem za kvalitetnim materijalima te kombiniranjem istih, moje kolekcije postale su prepoznatljive po klasičnim i zavodljivim siluetama kombiniranjem fine janjeće nape, vunenih materijala i neizbježne svile.

krina-design-6

Najvažnija stvar je što voljm propitivati i slušati svoje kupce kao i prijateljice, što žele nositi, u čemu se dobro osjećaju i što vole kombinirati pa kad se vratim u atelier usklađujem svoje ideje sa kratkim crticama koje sam zapisivala i skicirala…Iako obožavam crnu, također volim sukobljavanje boja koje time daju mojim kolekcijama dozu neobičnosti.

W: Kome su namjenjeni vaši proizvodi? Želite li njima nešto poručiti?
Kada bih se osvrnula nadosadašnji rad i gledajući u budućnost ponosna sam priznati kako Krina postaje hrvatska verzija francuskog minimalizma i grčke mistike i povijesti, a sve to je upućeno ženama bez ograničenja u godinama iz različitih kultura sa izraženim personaliziranim stavom za nečim novim i neobičnim ali i stava prema komadu, kao prema malom unikatnom umjetničkom djelu.

krina-design-7

W: Gdje prodajete nakit i torbe? Da li ste se susretali s nekim poteškoćama na tržištu?
Poteškoća uvijek ima kao i kod svih kolegica i kolega tj kod svih koji smo u privatnom sektoru ali jednostavno sam odlučila rješavati sve probleme korak po korak…Moje nakit, odjeća i torbice kao i dizajnerski/suvenirski home program by Krina, izlažem i prodajem u svom showroomu kao i u nekim galerijama na moru i concept storeovima u inozemstvu.. Također moram iskoristiti ovu priliku i reći da sam presretna web stranicom koja je u finalnoj fazi izrade te je sada ona poznata faza “kreativnog kaosa” kako sve skupljeno dobro posložiti i plasirati.

krina-design-11

W: Kakvi su vaši planovi za budućnost?
Obzirom da svaka dva do tri mjeseca izbacim neke nove modele trenutno sam u isčekivanju odjevnih komada za zimu kao i nekoliko novih modela torbica koje smo upravo razradili krojeve i pripremili za izradu. Što se nakita tiče sve ovisi o inspiraciji i pristiglim materijalima i bojama kože. Uz sve to paralelno radim na nekoliko novih projekata od kojih je najveći proširenje proizvodnje i širenje na inozemno tržište.

Facebook Like Button