
Jednostavan brzi recept mirisnog i ukusnog blagdanskog kuglofa s đumbirom i cimetom čini ovu slasticu idealnim za one s manje iskustva u pripremi deserta, a oduševit će i sve ljubitelje zimskih aroma i božićnih začina.
Vrijeme je adventa uz koji dolazi i onaj neodoljivi miris svježe pečenih kolača koji ispunjava svaki kutak naših domova. Ako želite na svečarskoj trpezi imati serviran desert, koji ne samo da izgleda fantastično već i očarava bogatim okusima, kuglof s đumbirom i cimetom idealna je slastica vašeg blagdanskog stola. Kombinacija začina daje mu prepoznatljiv „zimski štih“, a priprema ovog kolača bit će jednostavna i brza, što je u posljednje vrijeme poželjno i pravi je hit u svakoj kuhinji imati recept koji se brzo spravlja. Zar ne?
Sastojci za kuglof
• 300 g glatkog brašna
• 1 žličica mljevenog đumbira
• 1 žličica mljevenog cimeta
• pola žličice praška za pecivo
• 1 žličica sode bikarbone
• 180 g omekšalog maslaca
• 200 g smeđeg šećera
• 2 jaja
• 170 g tamne melase
• 2 žlice punomasnog mlijeka
• 100 g nasjeckanog kandiranog đumbira
• 4 žlice sirupa od đumbira
Za ukrašavanje kuglofa potrebno je:
• 100 g šećera u prahu
• limunov sok
• sjemenke šipka (po želji)
Priprema kuglofa od cimeta i đumbira
Prije pripreme smjese za kuglof, zagrijte pećnicu na 180 °C, a kalup (24 cm) obilno namažite maslacem te pospite brašnom. U veliku posudu dodajte brašno, mljeveni đumbir i cimet, prašak za pecivo te sodu bikarbonu i ostavite sa strane.
U posudu za miješanje stavite maslac i šećer te miksajte sve dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Zatim postepeno dodajte jaja, a nakon 30-ak sekundi dodajte melasu i mlijeko te kratko izmiksajte sve sastojke. Na kraju, dodajte smjesu sa suhim sastojcima i još minutu miksajte na većoj brzini. Ubacite nasjeckani đumbir i sirup pa kratko promiješajte.
Gotovu smjesu prelijte u pripremljeni kalup i lagano udarite kalupom o radnu površinu da uklonite mjehuriće zraka. Pecite 45 minuta do sat vremena, sve dok čačkalica, nakon što ju ubodete u sredinu, ne ostane bez tragova smjese. Ostavite kolač u kalupu deset minuta, zatim ga pažljivo preokrenite na rešetku i pustite da se potpuno ohladi.
Recept: Kenwood kMix
