Kultna vina ADŽIĆ na degustaciji

Abeceda finih zalogaja u suradnji sa zagrebačkim restoranom KUHINJA u projektu VINAR U KUHINJI ugostila je kutjevačku vinariju ADŽIĆ, u petak 22.2.2019.

Vinogradarstvo i vinarstvo desetljećima su strast i tradicija obitelji Adžić. Prve butelje iz berbe 1995. godine bile su početak komercijalizacije obiteljske vinske priče pod vostvom Antuna Adžića. Vinogradi se nalaze u nadaleko poznatom kutjevačkom vinogorju smještenom na južnim obroncima Krndije, izuzetno povoljnim za vinovu lozu na kojima tradicija uzgoja seže još iz 13. stoljeća.

adzic-vina

Blagodati kutjevačkog vinogorja i duga obiteljska tradicija jamče visoku kvalitetu vina što je u proteklih dvadeset godina bio glavni cilj vinarije – a u tom duhu idu i dalje.

adzic-vina-4

Adžić graševina, rajnski rizling, pinot sivi, pinot crni i zweigelt uzgajaju se na najboljim položajima, u samom srcu kutjevačke zlatne doline. Položaji Venje, Hrnjevac i Mitrovac nadaleko su poznati mikrolokaliteti. U vinogradu se određuje kvaliteta i put budućeg vina, sve je podređeno pomnoj obradi, niskim prinosima i vrhunskoj kvaliteti grožđa.

adzic-vina-1

Vina se vinificiraju bez uporabe selekcioniranih kvasaca – fermentacija se odvoja prirodnim putem, uz kontrolu temperature. Bijela vina se vinificiraju i dozrijevaju u posudama od inoksa, a crna vina dozrijevaju u bačvama od slavonskog hrasta.

adzic-vina-3

Na elegantnoj etiketi vinarije Adžić detalj je veza s tradicionalne slavonske nošnje koji nosi ime Hrvatska zvijezda. Razlika u boji pojedine etikete vezana je za određenu sortu, pa je tako zlatna pripala Graševini Hrnjevac – nastaloj iz posebno odabranih i selektiranih grozdova, vinograda starih 50 godina – i godinama oduševljava mnoge ljubitelje vina.

adzic-vina-2

Proizvodnja vina Adžić slijedi tradiciju, radi se onako kako se proizvodilo nekada. Nema laboratorija, ne dodaju se kvasci, vina se ne popravljaju. Ono što daju vinograd i priroda, pretvori se u vino. Klima se mijenja, uvijek ima novih izazova, ali vrhunska je kvaliteta jedino što je važno i – glavna je misao vodilja i put Adžić vina za budućnost.

chef-dejan-davidovic

Na degustaciji u Kuhinji kušali smo 5 vina s jelima chefa Kuhinje, Dejana Davidovića.

adzic-vina-5

Graševina 2018
Rajnski rizling 2017 & Jakobova kapica
Pinot sivi 2017 & wok s piletinom i povrćem
Graševina Hrnjevac 2017 & pappardelle s Natura tartufima
Pinot crni 2015 & Boeuf bourgignon
Brownie kocka s malinom

Uz dopuštenje: Zlatne riječi (sve fotografije)

Facebook Like Button