Luksuz u bijelom nove su dimenzije vašeg stana ili kuće

Bilo da to nazivate modernim minimalizmom, skandinavskom zasićenošću ili samo pukom ljubavnom vezom s neutralnim bojama, nemoguće je pobjeći od činjenice koliko su u zadnje vrijeme posve bijeli interijeri postali popularni.

Bijela boja ostavlja prostor u potpunoj harmoniji, ravnoteži, okružuje osobu, daje osjećaj stabilnosti, mira, blagostanja. Prema liječnicima, bijela boja može imati blagotvoran učinak u liječenju depresije, apatije.

lampa stol stolica cvijece stan kuca

A korisna je i za pacijente koji boluju od astme, jer osobi pruža osjećaj prostranosti, odnosno “dovoljno zraka”.
Uostalom, s bijelim interijerom potrebno je češće čistiti, pa se u zraku nakuplja manje prašine.

Prema psiholozima, ljude koji vole vidjeti bijelu boju u kući odlikuje žeđ za unutarnjom slobodom i karakteriziraju ih osobine poput iskrenosti prema samome sebi, točnosti, toleranciji u komunikaciji s ljudima i slično.

interijer u bijelom fotelja naslonjac komoda

Bijeli dizajn interijera: Što treba činiti, a što ne

Odabir potpuno bijele sheme boja može se učiniti sigurnom opcijom, ali postoji svijet razlike između nevjerojatno elegantne estetike i dosadnog, praznog prostora. U nastavku dijelimo naše najbolje savjete prilikom ukrašavanja posve bijelog interijera, kako bi mogli postići to potpuno bijelo savršenstvo u svom domu.

stan kuca interijer krevet lampa police design

Moderne bijele sheme dekora nije tako jednostavno niti lagano za pogoditi, kako se to možda na prvi pogled čini. Dakako, čista paleta, odnosno dominacija bijele u prostoru, većinski uklanja mogućnost pogreške u pogledu kombiniranja s drugim bojama, ali postoji i opasnost da se ne ode onaj korak dalje te da prostor stana ili kuće ostane prejednostavan i bezličan.

Posude za boje dolaze označene zanimljivostima poput: Navajo bijela, biserna, srebrnkaste i slično. Osim nijansi bijele boje koje treba istražiti, uđimo u dodavanje interesa kroz namještaj, dodatke, podebljane naglaske i različite estetike.

spavaca soba lampa stan krevet kuca

Odaberite najbolje bijele boje za svoj dom

Nužno je istražiti sve nijanse u obitelji bijelih kada ukrašavate cijeli prostor u bijeloj boji, jer bijela zapravo nije boja već ton, i vjerovali ili ne, postoje stotine varijacija i nijansi bijele boje.

Da biste postigli snažan estetski i sofisticirani potpuno bijeli interijer vašeg doma, najbolje je koristiti varijaciju bijelih tonova kroz kombinaciju boje, namještaja, dekora i dodataka. Nije stvar u odabiru savršene bijele boje za vaš dom, već u odabiru nekoliko savršenih bijelih boja.

bijele fotelje interijer stana kuce

Nemojte ići u krajnosti kad ukrašavate toplim i hladnim tonovima

Previše bilo kojeg kraja spektra sigurno će pružiti nezadovoljavajuće rezultate. Ako je previše toplo, vaš će interijer izgledati vrlo nježno žuto iz 90-ih, a ako je previše hladno, izgledat će poput nježne ljubičaste.

stolica police stan kuca uredenje interijera

Uvijek je dobro i ne miješati tople, kremaste bjeline s hladnim ledenim tonovima, jer će ovi potonji težiti da prvi izgledaju prljavo, a kremasti tonovi učinit će hladne kliničkim i sterilnim. Igrajte se sa spektrom bijele boje s poštovanjem, oprezom i osjetljivošću i uvijek zatražite uzorak prije nego što se obvežete na određenu boju.

stan kuca stanovi kuce interijer

Dozvolite umjetničkim djelima da zauzmu centar pozornosti u vašem bijelom interijeru

Jedna od najvećih prednosti rada s potpuno bijelim interijerom je sposobnost izlaganja nevjerojatnih umjetničkih djela, skulptura ili bilo kojeg drugog elementa koji izaziva divljenje, a da se oni ne moraju natjecati za pozornost s bojom na zidovima, dekoru ili namještaju.

Sve će oči biti uprte u vašu cijenjenu kolekciju, a uz posve bijeli dizajn, imat ćete osjećaj kao da imate svoju vlastitu umjetničku galeriju.

Ostavite perfekcioznost po strani kada radite sa svim bijelim, dobro je da styling ostane slobodan i neformalan. Bijela kao ton obično ima ozbiljnije i sterilnije konotacije i vibracije, stoga je nužno da to uravnotežite s opuštenim i nježnim odabirom stila, namještaja i dekora.

police ormar stan kuca

Bijela je boja nevjerojatna za objedinjavanje prostora. Ako imate dom u kojem se miješaju različiti građevinski materijali ili arhitektonski elementi, uvijek je dobra ideja dati svemu jedan ili dva bijela sloja kako biste stvorili koheziju i sve to spojili u jednu lijepu cjelinu. Ipak, ovo ne vrijedi za sve.

spavaca soba zastori stan kuca

Probajte ne bojiti svoje podne daske u nevjerojatnu otrcano šik bijelu boju i očekivati da ostanu zauvijek netaknute. Ovo je opcija visokog održavanja za podove i nije ona za one sa slabim srcem. Ili to učinite i odaberite kvalitetan završni premaz za dodatnu zaštitu i prihvatite ogrebotine i nedostatke ili to nemojte učiniti uopće jer će vas sigurno izludjeti.

kupaonica umivaonik kada stan kuca

Kada je riječ o uređenju bijelog interijera, poznata dizajnerica Leanne Ford kune se u jedno pravilo koje ima veze s vizualnim dojmom i toplinom prostora, a to je tekstura.

“Prostor može izgledati dobro i lijepo u potpuno bijeloj boji bez obzira na sve, ali tekstura je ono zbog čega se osjeća toplo i primamljivo”, napominje ona.
“To može biti bilo što – drvo, opeka, pločice, kalupi, mramor, kravlje kože, krzna, pamuk, svila, vuna – sve je to tekstura. Ovi kombinirani elementi čine da se soba osjeća posebnom i živom. Mala ili velika (soba), pravilo se ne mijenja”.

police ormar stan kuca

Nemojte se bojati kombiniranja s drugim bojama

Ako jednostavno ne možete odoljeti da ne ubacite trunku boje, slobodno to i napravite. Nemojte se bojati eksperimentiranja s drugim tonovima. To mogu biti kremasti, crno-bijeli tonovi, prirodni (zelenkasti ili plavi), ili pak nešto što vi osobno mislite da bi moglo upotpuniti prostor.

uredenje stana kuce interijera

Kada se pravilno izvede, bijela pojednostavljuje prostor, ali ga i ne otupljuje. Kao što ste mogli zaključiti, s bijelom je sve u vezi s linijama, oblicima i osvjetljenjem, po mogućnosti, uvijek prigušenim, kako bi dao taj ultimativni doživljaj opuštenosti i jasnoće.

Facebook Like Button