Mini makeoveri koji će osvježiti vaš dom

Kod svih se povremeno budi želja da u prostor u kojem živimo i radimo unesemo nešto novo, nešto što će naš prostor činiti modernijim, svježijim i gdje ćemo imati veću motivaciju za stvaranjem, radom ili ugodnim odmorom.

U razgledavanju časopisa ili trgovina s idejama za uređenje interijera budi se strast da se pokrenemo i učinimo nešto na tom planu. No ponekad nas vrijeme ili financije zakoče u rasplamsanoj mašti pa sve ostane samo na željama.

No, ako bolje razmislimo poneki detalji u domu i ne moraju biti skupi ili komplicirani za postavljenje, a postići ćemo mnogo.
Već postavljanje nekih jeftinih dekora na prozore podići će svaki prostor, a osjećat ćemo se dobro i obnovljeno u svom domu ili radnom prostoru.

bojanje soba interijer ideje

Bojanje jednog dijela zida

Bojanje zida, primjerice u dva tona, pristupačan je način osvježenja sobe. Primjerice i ovisno o ostalom namještaju, jedan zid možete pobojati u dvije nijanse. Primjerice dvije trećine zida obojite u svjetliji ton boje koju ste odabrali, a ostatak u tamniju nijansu iste boje. Na taj način postići ćete dojam viših stropova što daje dojam većeg i prozračnijeg prostora koji “diše”.

Ukrašavanje prostora slikama i fotografijama

Kupnja originalnih umjetničkih radova, slika i skulptura može biti jako skupa ideja. Za povoljniju opciju pronađite na internetu stranicu fotografije koje možete preuzeti besplatno na svoje računalo. Fotografiju koja vam se sviđa pohranite na USB uređaj ili je e-mailom pošaljite na adresu neke tiskare s kojom ste prethodno dogovorili printanje na nekom sjajnom ili mat papiru i u dimenziji koja vam treba.

ideje za stan interijer okviri za slike

Okviri za slike su sada po dućanima široke potrošnje uglavnom jako pristupačni a u konačnici vau isprintanu sliku možete odnijeti i kod staklara koji obično radi i ramove za slike. Ukratko u kratkom vremenu i s izuzetno malo novca vaša soba, hodnik ili ured izgledat će moderno i lijepo.

Postavljanje tepiha

Ako želimo postići dodatnu toplinu prostora s tepihom onda je jedno od pravila da namještaj treba biti sav postavljen na tepihu ili tepih treba biti postavljen u prostoru sam za sebe, kao ukras ili mjesto za odmor, izležavanje ispred TV-a ili prostor za čitanje. Ako volite taburee onda bi bilo dobro da oni imaju što sličniji uzorak kao tepih. Tako će prostor izgledati toplo i povezano.

ideje interijer soba boje jastuci

Dodaci kauču, sofi ili garnituri za sjedenje

Ne morate nužno kupovati novi namještaj za sjedenje ili odmor, biti će dovoljno samo staviti neki plišani, mekani veći prekrivač s resama preko naslona i ugođaj će već bit potpuno drugačiji. Svakako pazite na boje koje su prisutne u okruženju, one moraju biti usklađene s vašim prekrivačem.

Improvizirane zavjesa

Zavjesama odnosno dekorima nije im samo funkcija prigušiti svjetlo, već oni mogu poslužiti općem dojmu veće prostorije a i samih prozora. Ne morate otići u specijalizirani dućan za zavjese i dekore, jer su na tim mjestima takve stvari puno skuplje. Dovoljno je otići u dućan koji prodaju tkanine u balama, na metre i tamo pronaći zanimljive uzorke mekih tkanina koje će vam prodavač odmah izrezati na veličinu (visinu i širinu) koja vam treba.

atmosfera interijer prozor cvijeće ideja

U mnogim takvim dućanima nudi se usluga porubljivanja stoga možete dogovoriti da vam uredno obrube vaš budući dekor te naprave i par rupa veličine kroz koje ćete provući postojeću šipku za zavjese. Ako kupujete novu šipku ili karnišu onda ona obvezno mora prelaziti rubove prozora, odnosno biti šira od njih te treba biti postavljenja 15 cm ispod stropa. Tako ćete prozore učiniti vizualno većima što će i prostoru dati novu dimenziju luksuza.

Biljke su bitan dio prostora

Postavljenje biljke ili više njih u prostor daje život interijeru, one omogućavaju razbijanje oštrih kuteva i rubova životno popunjavaju prazne kuteve. Biljku koja je cijeli dan na suncu daje dojam dodira s prirodom u zatvorenom prostoru. Najbolje je pitajte lokalne botaničare kakve biljke su pogodne za vaš dom.

fotelja odmor čaj kava svijeća interijer pletenje

Dekorirajte stol za kavu ili čaj

Na ravnim površinama poput malih stolića obično odlažemo časopise, ključeve i ostale sitnice. Kako bi prostor učinili zanimljivijim časopise odložite u pletenu košaricu pokraj stolića, a stolić prekrijte istim platnom od kojih ste radili dekore za prozore. Na ovaj način ćete imati kutak za ispijanje kave ili čaja ili kutak za čitanje. Uz stolić možete staviti tabure koji ćete prekriti istom, još jednom dekicom koju ste kupili za ukrašavanje ili utopljavanje na garnituri za sjedenje.

heklanje jastučić interijer krevet

Neka bude svjetla

Što više izvora svjetla to će ona više goditi prostoru. Stoga postavite uz glavnu rasvjetu stolnu lampu na stolić za kavicu, a jednu samostojeću lampu iza kreveta odnosno garniture za sjedenje. Neka žarulje bacaju žuto svjetlo po prostoriji jer će tako interijer izgledati intimnije i toplije.

rasvjeta svjetlo lampe

Facebook Like Button