Malavi

Siromašna zemlja za bogatu i raznoliku zabavu na jugu Afrike.

Malavi se prostire na oko 118 tisuća četvornih kilometara u južnoj Africi. Na sjeveru graniči s Tanzanijom, na zapadu sa Zambijom, a na istoku i jugu s Mozambikom. Gledajući zemlju na karti može se primijetiti da ima izdužen oblik u smjeru sjever-jug kojim prolazi Dolina velike rasjeline – dok većinu istočne granice čini jezero Malavi.

djeca

U njoj živi oko 14 milijuna stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom. Ujedno to je jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Medicinska infrastruktura je ovdje gotovo nepostojeća, pa je visok mortalitet djece, ali je i skraćena prosječna očekivana dob stanovnika.

Lilongwe je glavni grad, a proteže se na obali istoimene rijeke u središtu Malavija. Za razliku od ostatka zemlje – grad je izuzetno moderniziran i urbaniziran – pa se turisti sa zapada ovdje osjećaju kao kod svoje kuće. Gospodarsko središte zemlje, pak, smjestilo se u gradu Blantyeru na jugu zemlje.

zena

Malavijska kuhinja temelji se na kukuruzu, odnosno na gustoj kaši (nsima) koja se jede u svim prilikama i s raznim dodacima. Imućniji Malavljani kombiniraju nsimu s govedinom, piletinom i ribom – a siromašni s umacima od grahorica, lišćem bundeve i drugim povrćem. Uz obroke se pije pivo, žestoka alkoholna pića, ali i voćni sokovi  – svakako valja isprobati mahewu (osvježavajući napitak od kukuruza i jogurta).

Znamenitosti i turističke atrakcije u Malaviju:
  1. Najviši vrh

Osvojite najviši vrh Malavija! Sapitwa se izdiže na 3002 metra na planinskom masivu Mulanje na jugu zemlje, a moguće ga je dostići čak i ako nemate planinarsko-alpinističkih iskustava. Planinski masiv Mulanje, dio je zaštićenog prirodnog rezervata.

  1. Leopardi i orhideje

Posjetite i Nyiku – najveći nacionalni park u Malaviju, koji se prostire na 3200 četvornih kilometara uz granicu sa Zambijom. Tijekom kišne sezone u parku raste čak 200 različitih vrsta orhideja, a ovaj prostor je poznat i po najgušće naseljenoj zajednici leoparda u Središnjoj Africi.

  1. Pećinska umjetnost

Razgledajte lokalitet Chongoni u središtu zemlje koji se prostire na oko 126 četvornih kilometara. Smjestio se među pošumljenim granitnim brežuljcima, a krije zapanjujuću kolekciju pećinske umjetnosti – uglavnom prizore lova, te raznih rituala. Ovaj se lokalitet nalazi i pod zaštitom UNESCO-a.

malavi

Glavni grad

Istražite glavni grad Malavija, koji turiste osvaja na prvi pogled svojim šarolikošću i uvijek dobro raspoloženim domaćinima. Osim klasičnih kulturno-povijesnih spomenika – posjetite i Kulturni centar Kumbali – u kojem ćete moći poslušati tradicionalnu malavijsku glazbu i ples.

  1. Jezero Malavi

Ovo je zemlja bogata prirodnim ljepotama, ali i nacionalnim parkovima. Nacionalni park jezera Malavi izdvaja se jer je jedini koji štiti endemske vrste riba i ptica u ovoj državi. Park je pod zaštitom UNESCO-a, a obuhvaća tek južni dio jezera Malavi – kojeg nazivaju i kalendarskim jezerom jer je dugačak oko 365 milja (587 km) i širok 52 milja (84 km).

 

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: engleski i chichewa
Religija: kršćanstvo (80 posto); islam (13 posto), lokalne vjere (ostatak)
Valuta: kwacha (MWK)
Viza: potrebna – pribaviti je možete preko Veleposlanstva Republike Malavi u Berlinu (Tel: 0049 30 8431540)
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Malavija jest Lilongwe International Airport nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: potrebno je cijepljenje protiv žute groznice. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu. Velika je opasnost i od zaraze malarijom, pa je potrebno poduzeti preventivne korake.
Kada putovati: Od svibnja do studenog.
Smještaj: Cluny Lodge i Wendels Guest House u glavnom gradu dobar su izbor.
Restorani: U glavnome gradu ima dosta restorana koji nude jela međunarodne gastronomije. Mamma Mia tako služi talijanske specijalitete,a  restoran Huts i Blue Ginger indijsku kuhinju.

Oprez!

U velikim gradovima raste stopa kriminala, česte su pljačke turista, pa valja u svakom trenutku paziti na svoju imovinu. Određena populacija boluje od AIDS-a, pa valja izbjegavati rizična ponašanja. Imajte i na umu da se homoseksualizam kažnjava dugim zatvorskim kaznama. Pijte isključivo flaširanu vodu. Izbjegavajte i led u piću, jer se radi od lokalne vode iz slavina. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima.