Međimurska patka

Poznato jelo za blagdane je fino spravljena patka, zato je delicija u Međimurju jelo koje osvaja srca svakog ljubitelja dobrog okusa.

Ova vrste patke je posebna i omiljena u Međimurju, a specifična je i po tome što se puni heljdinom kašom.

Sastojci: za 4 do 6 osoba

Sastojci za recept:
20 dag heljdine kaše
10 dag masti
1 glavica luka
1 pačja ili pileća jetrica
peršin
sol
papar
vegeta

Priprema recepta:
Patku očistite, operite i osušite, pa je posolite izvana a s unutrašnje je strane zbog boljeg okusa natrljajte vegetom. Očistite kašu, operite ju u puno mlake vode, pa je napola skuhajte u slanoj vodi i ocijedite. Na dijelu masnoće popržite nasjeckani luk i narezana jetrica, dodajte ocijeđenu kašu i popaprite. Temeljito promiješajte, maknite s vatre i posipajte nasjeckanim peršinom. Potom šupljinu patke napunite pripremljenim nadjevom i stavite u pleh s preostalom masnoćom. Pecite na 200°C.

Tijekom pečenja patku prelijevajte sok, a u pleh dolijevajte povremeno malo tople vode da meso bude sočnije. Pečenu patku narežite na komade, posložite ih na ugrijani tanjur, dodajte prilog od heljdine kaše i sve prelijte sokom od pečenja. Uz patku možete poslužiti salatu od kiseloga kupusa, cikle ili neku drugu.

Facebook Like Button