Miris zime uz punč od crnog vina

Punč je postao jedan od najpopularnijih zimskih pića.

U ovo hladno doba i vrijeme kada smo primorani više biti kod kuće punč je ključan sastojak za kućne zabave na toplom. Izvrstan je zimski napitak koji može biti alkoholan ili bezalkoholan, kako kome odgovara.
Napravljen od voća ili voćnog soka i nekog alkoholnog pića, poznat je po serviranju na zabavama u velikim, širokim i staklenim zdjelama.

Od kuda nam dolazi punč

Punč su početkom 17. stoljeća iz Indije u Englesku donijeli mornari i trgovački putnici, te se od tamo proširio po Europi i svijetu.
Riječ „punč“ dolazi od indijske riječi panch, što znači „pet“, zbog toga što je originalno napravljen od pet sastojaka – alkohola, šećera, limuna, vode ili čaja te začina. Ovo zimsko piće ima manje alkohola no što to imaju tipični kokteli.

Postoji nekoliko vrsta ovog zimskog napitka, kao što su bezalkoholni punč, koji je zapravo napitak od mješavine voća ili voćnih sokova, zatim južnjački burbon punč čiji su ključni sastojci slatki čaj, limun i burbon (vrsta američkog viskija).

Cups je također jedna varijacija punča, koji je tradicionalno bio posluživan u Engleskoj prije odlaska u lov, a sada ga poslužuju prije raznih događanja poput vrtnih zabava, piknika ili teniskih mečeva.

Sastojci su voćni sok i vino ili liker od voća. Za razliku od ove vrste punča s manjom količinom alkohola, na studentskim zabavama, posebno u Americi, glavni sastojak popularnog pića je alkohol u velikim količinama (često imaju 30% alkohola), te voćni sok ili čaj u malim količinama.

Jedna od poznatijih vrsta punča je rum – punč. Planter’s rum – punč je kombinacija ruma,
limunovog soka, soka od ananasa i naranče te ljute papričice.

Bajan rum – punč jedna je od najstarijih vrsta rum – punča, a ima veoma jednostavan recept koji je i nacionalna rima – „One of sour, two of sweet, three of strong, four of weak“, što bi značilo, malo limuna, šećera, ruma i vode.

Recept za punč od crnog vina – sastojci za dvije osobe:
Dvije ocijeđene naranče
2 dl kvalitetnog crnog vina
2 korice cimeta
1 žlica smeđeg šećera
Klinčići
Kriške naranče
Rum po želji

U posudu staviti sok od naranče, cimet, šećer i klinčiće te čekati da zavrije. Nakon toga dodati vino te pustiti da još jednom zavrije. Kriške naranče i rum dodati po želji neposredno prije posluživanja.

Uz ovaj jednostavan i zimski recept, okružite se svojim najdražima te uživajte u čarima i mirisima zime.

Autor: Ema Vuković
slika: privatna kolekcija

Facebook Like Button