Mokra majica i veliko srce

Pula, Arena i filmski festival- tim se redoslijedom svakog ljeta nižu asocijacije vezane uz najstariji filmski festival na našem tlu (Jugoslavija, Hrvatska) pa je pod poetskim naslovom „Film pod zvijezdama“ od 15.-23.7.2023. obilježeno sedamdeseto izdanje (broj je, prema nekim tvrdnjama, upitan jer je Festival utemeljen 1954., a 1991. je otkazan).

Osim filmova u raznim programima (generalna podjela je na natjecateljski i popratni program) u sklopu Pulskog filmskog festivala otvoreno je i nekoliko izložbi među kojima je, po mojem sudu, nesumnjivo najsentimentalnija „Sjećanje na Enu“ Slobodana Ivetića u Galeriji Srpskog kulturnog centra u Istri.

ena begovic film pad italije

Svojedobno su čak i sporadični filmski gledatelji znali za Enu Begović (1960.-2000.) filmsku i kazališnu glumicu milog lica, skladnog tijela i velikog srca. Često je, zahvaljujući izgledu, utjelovljivala vamp-žene pa je bilo iznenađujuće uvijek iznova otkrivati da je privatno draga, plaha i simpatična osoba.

S 18 godina statirala je filmu Lordana Zafranovića „Okupacija u 26 slika“, ali „pravu“ je filmsku ulogu dobila u njegovom filmu „Pad Italije“ (1981.).
Zahvaljujući sceni u kojoj izlazi iz mora u mokroj, uz tijelo pripijenoj majici, lijepa i putena studentica glume „postaje“ seks-simbol.

ena begovic na solti film pad italije

Snimatelj i redatelj Slobodan Ivetić izložio je četrdeset fotografija (za toliko godina Enina života) od 1500 koliko ih je snimio na otoku Šolti 1980. tokom dvomjesečnog snimanja filma „Pad Italije“.

Kako navodi u katalogu izložbe: „Tada sam, kao student režije i kamere, iz Pariza doputovao u Maslinicu gdje se film snimao. (…) S obzirom da je to bilo moje „vatreno krštenje“, fotografirao sam sve oko sebe (…) o svemu što se dešavalo ispred i iza kamere. (…)

Ena Begović je tada imala samo 20 godina. Ove fotografije su svjedočanstvo samog početka njene buduće blistave karijere koju će sudbina tragično prekinuti.“
Šteta da uz ovu zanimljivu memorijalnu izložbu nije u festivalskom popratnom ciklusu „Vremeplov“ prikazan niti jedan film Ene Begović… no PFF ide dalje pa će se i za Enu naći mjesta.

Fotografije: Pulski filmski festival

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button