Moldova

Neistražena zemlja istočne Europe krije brojna iznenađenja za turiste iz cijeloga svijeta.

Republika Moldova (u hrvatskom se često koristi i izraz Moldavija) prostire se na oko 33 tisuće četvornih kilometara na istoku Europe. Graniči s Ukrajinom na istoku te s Rumunjskom na zapadu.

Najveći dio zemlje smješten je između Dnjestra i Pruta, a teritorijem dominiraju valovite plodne ravnice, s tek pokojim brežuljkom. Na zapadu zemlje izdiže se najviši vrh države – Balanesti – na 429 metara nadmorske visine.

U zemlji živi oko 4,5 milijuna stanovnika, od čega su najbrojniji Moldavci. Većina stanovništva naseljava ruralna naselja te se bavi poljoprivredom i stočarstvom. Moldova se nalazi među najslabije razvijenim zemljama Starog kontinenta, ujedno je i jedna od najsiromašnijih.

Glavni grad – Kišinjev – smjestio se u središnjem istočnom dijelu zemlje, na obali rijeke Bik. Datira iz 15. stoljeća, a danas predstavlja glavno industrijsko, gospodarstvo i kulturno središte zemlje.

Moldovska kuhinja spoj je ukrajinskih i rumunjskih okusa. Ovdje se rado jede jela od različitog povrća, gljiva i nezaobilaznog mesa poput piletine, guščetine, pačetine, svinjetine i janjetine. Kukuruz je najčešća namirnica u moldovskoj kuhinji, od koje se priprema i omiljeno jelo mamaliga.
Hrana se poslužuje uz lokalno proizvedena vina, koja se smatraju i među poznatijim robnim markama Moldove.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Moldovi:
  1. Glavni grad

Istražite Kišinjev i njegove kulturno-povijesne spomenike. Obiđite Slavoluk pobjede, kip Stefana Velikog i neodoljive botaničke vrtove grada. Posjetite i memorijalni kompleks Vječnost koji je posvećen preminulim borcima u 2. svjetskom ratu, a nezaobilazna turistička odrednica jest i Operna i baletna kuća u gradu kao i životopisna gradska tržnica.

  1. Vinski podrumi

Posjetite najveću vinsku kolekciju na svijetu – Milestii Mici – koja se nalazi i u Guinnessovoj knjizi rekorda. Podrum se smjestio na istoku zemlje podno istoimenog sela, točnije u podzemnim tunelima koji se prostiru na oko dvjestotinjak kilometara. Vinski podrum Milestii Mici zauzima tek pedesetak kilometara, a broji preko 1,5 milijuna vrhunskih vinskih butelja.

  1. Soroca

Turisti rado obilaze i grad Soroca na sjeveroistoku zemlje, na granici s Ukrajinom. Osnovan je u 15. stoljeću od strane moldovskog princa Stefana Velikog. Glavni simbol grada jest monumentalna srednjevjekovna tvrđava, koja je igrala važnu geostratešku ulogu na ovom prostoru tijekom povijesti.

  1. Arheološki kompleks

Stari Orhei ime je arheološkog kompleksa koji se smjestio u središnjem dijelu zemlje, između sela Trebujeni i Butuceni. Riječ je o svojevrsnom muzeju na otvorenom koji  okuplja ostatke iz prapovijesti, kao i srednjeg vijeka. Turisti ovdje rado istražuju staru tračku tvrđavu, kao i pravoslavne samostane smještene u razgranatom špiljskom sustavu.

  1. Eko-turizam

Sjeverni dio države poznat je po plodnim ravnicama na kojima se uzgajaju raznovrsne poljoprivredne kulture, ali i gdje ljudi njeguju tradicionalne običaje Moldove. Želite li istražiti upravo taj dio moldavske kulture uputite se u jedno od tradicionalnih sela poput Saharne, Cosautija i Pepena.

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: moldavski (rumunjski)
Religija: kršćanstvo (98 posto)
Valuta: moldovski lej (MDL)
Viza: potrebna  - pribaviti je možete u Veleposlanstvu Republike Moldove u Budimpešti (Ady Endre utca 16; Tel. 00 36 1 336 3450)
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Moldove jest Kišinjev International Airport nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Proljeće-ljeto
Smještaj: Hotel Budapest i hotel Flowers u glavnom gradu odličan su izbor.
Restorani: La Taifas i restoran Hutorok dobar su izbor u Kišinjevu, a služe tradicionalne specijalitete ovoga prostora.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH sugerira oprez državljanima prilikom odlaska u Moldaviju, odnosno na sjeveroistočno područje Transnjistrije, koje je proglasilo svoju neovisnost od ostatka zemlje.
Pripazite i na svoju imovinu i dokumente oko turističkih središta.

Irina B / Shutterstock.com (ljudi)

Facebook Like Button