Ukrajina

Zemlju duhovnosti i zanimljivih kulturno-povijesnih spomenika svake godine obiđe oko 20 milijuna turista.

Ukrajina se prostire na oko 603 tisuće četvornih kilometara na istoku Europe što ju čini i drugom najprostranijom državom Starog kontinenta (iza Rusije). Graniči s Rusijom, Bjelorusijom, Poljskom, Slovačkom, Mađarskom, Rumunjskom i Moldovom, dok na jugu ima izlaz na Crno i Azovsko more.

U geografskom smislu vrlo je raznolika: središnji dio zauzimaju stepe, na sjeveru se nalaze močvare, a na jugu obalne nizine. Na zapadu pak proteže se Karpatsko gorje, a tu se izdiže i najviši vrh zemlje. U zemlji živi oko 48 milijuna ljudi, od čega najviše ima Ukrajinaca (73 posto) i Rusa (22 posto).

Ukrajinu su nekoć nazivali žitnicom SSSR-a, pa ne čudi što je i danas poljoprivreda jedna od najvažnijih gospodarskih grana. Visok postotak populacije zaposlen je i u industriji, a osobito je razvijeno rudarstvo.
Glavni i najveći grad – Kijev – smjestio se u sjevernom središnjem dijelu zemlje, na obali rijeke Dnjepar. Važno je industrijsko, znanstveno i trgovačko središte Ukrajine, ali i kulturno-povijesni centar svih Istočnih Slavena.

Ukrajinska kuhinja temelji se na visokom postotku masnoća, i vrlo je zasitna. Ponajviše se jede svinjetina u kombinaciji s raznovrsnim i lokalno uzgojenim povrćem. Rado se jede tipični slavenski specijalitet  – juha boršč – koja se priprema od cikle, kupusa i mesa. Nezaobilazan element ukrajinske kuhinje su i palačinke od krumpira (deruny) i kijevski odrezak. U zemlji se piju različite vrste bezalkoholnih i alkoholnih pića – a najraširenija je ukrajinska rakija horilka.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Ukrajini:
  1. Kijevska pustolovina

Istražite glavni grad Ukrajine! Svakako posjetite najveću građevinu Kijeva – Katedralu sv. Sofije, koja se ponosi s čak 13 kupola, potječe iz vremena Kijevske Rusi te je pod zaštitom UNESCO-a. Obiđite i njen popratni kompleks Kijevo-pečerska larva, kao i palaču Marijinsky te monumentalni spomenik posvećen Majki  Domovine, ispred Nacionalnog muzeja Velikog domovinskog rata.

More i planine

Posjetite Jaltu, koja se smjestila na južnom dijelu poluotoka Krima. Tijekom ljeta temperature ovdje dostižu 45 Celzijevih stupnjeva, pa je bućkanje u Crnom moru neodoljivo, kako za lokalno stanovništvo, tako i za brojne turiste. Ako vrijeme radije provodite u hladu – posjetite Karpate na zapadu zemlje, i osvojite Goverlju – najviši vrh Ukrajine koji se uzdiže na 2061 metar nadmorske visine.

  1. Utvrde i palače

Važna turistička odrednica u Ukrajini jest i pitoreskni gradić Kamjanec-Podiljskij na zapadu zemlje. Odgovorni krivac za to istoimena je utvrda koja datira iz 11. st., ali i zapanjujuća priroda koja ju okružuje. Ljubitelji povijesnih spomenika rado posjećuju i utvrdu Hotin, u istoimenom gradu uz obalu rijeke Dnjestar, koja je izgrađena u razdoblju od 1325. do 1380. godine.

  1. Ukrajinska divljina

Ukrajina je zemlja bogata prirodnim ljepotama. Želite li istražiti ukrajinsku savanu i neobične životinjske vrste koje tamo obitavaju uputite se u Nacionalni park Askanija Nova. Park se proteže na više od 30 tisuća hektara, a smjestio se na jugu zemlje.

  1. Černobil

Posjetite mjesto najveće nuklearne katastrofe u povijesti– Černobil, koji se smjestio u središtu Ukrajine. Najviše interesa izaziva sarkofag – betonom zaliven reaktor br. 4 – u kojem je još uvijek aktivna radioaktivna jezgra. Izlaganje navodno ne može naštetiti ljudskom zdravlju, jer su količine radijacije u zraku oko postrojenja jednake otprilike jednom rendgenskom pregledu.

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: ukrajinski
Religija: kršćanstvo (80 posto stanovništva)
Valuta: ukrajinska grivnja (UAG)
Viza: potrebna – pribaviti je možete preko Veleposlanstva Ukrajine u Zagrebu (Voćarska 52, tel: +385 1 46 16 296 )
Kako putovati
: najlakši način – zrakoplovom; glavna zračna luka Ukrajine jest Boryspil International Airport nedaleko istoimenog grada u blizini Kijeva.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Proljeće-ljeto
Smještaj: Hotel Hyatt Regency u Kijevu, kao i hotel Opera
Restorani:
Posjetite Puzatu Hata u Kijevu. Inače, to je restoranski lanac koji služi ukrajinsku kuhinju. U zemlji ima dosta francuskih i talijanskih restorana u kojem možete dobro jesti.

Oprez!

Čuvajte se sitnih kriminalaca oko turističkih središta.

Mikheyev Viktor / Shutterstock.com (fotografija žena)

Facebook Like Button