Ocjenjivanje izvornih sorti vina otoka Hvara

Na jednoj od najdugovječnijih fešti na Jadranu Fešti vina u Jelsi ove se godine održalo i veliko ocjenjivanje hvarskih vina, JELSA SUMMER WINE TASTING, 30.8. 2019. na poziv TZ općine Jelsa, a u organizaciji udruge Hvarski vinari i projekta ocjenjivanja Vinske zvijezde.

Na ocjenjivanje su pozvani svi hvarski vinari s vinima autohtone sorte bogdanuše, cuvéeima s bogdanušom i vinima od sorte plavac mali, kako bi se naglasila važnost izvornih sorti i potaklo vinare da više pozornosti posvete i bijelim hvarskim sortama.

vInske-zvijezde-wine-stars-croatia-1

Ocjenjivanje je bilo podijeljeno upravo na te tri kategorije: bogdanuša, cuvéei s bogdanušom, plavac mali, a održalo se u svečanoj dvorani općine Jelsa.

U komisiji su bili Monika Prović (vinarka, Wset 3), Siniša Šime Matković Mikulčić (Secret Hvar, Wset2), Milena Zakarić, sommelierka (Novi Sad-Vrboska), Pasquale Porcelli (talijanski vinski novinar i ocjenjivač vina, ONAV; www.winesurf.it), prof. Marija Vukelić, WSET 2, voditeljica projekta Vinske zvijezde i Saša Zec, enolog, predsjednik komisije.

Najbolje ocijenjeno vinu u prvoj kategoriji je Bogdanuša 2018, OPG Nikola Matković; u drugoj kategoriji Beleca 2018, Vina Tomić, a u trećoj Plavac De Luxe 2011, PZ Svirče.

Ukupni pobjednik – vino s najviše bodova je Plavac De Luxe 2011, PZ Svirče, a nagrada je izlagačko mjesto na zagrebačkom vinskom festivalu Vinocom koje će mu osigurati TZ Jelsa.

Uz dopuštenje: Zlatne riječi (sve fotografije)