Od škrabotine do umjetnosti

Koliko smo se puta naljutili na pošarani zid netom oličene zgrade, a vjerujem da vlasnika nimalo nije razgalio natpis „Džabe si krečio!“. Jer, doista, znalo se raditi o pravom vandalizmu, bez pameti i ljepote, naprosto zloća u ruci sa sprejem.

Ali, onda su se odjednom na oronulim fasadama i zapuštenim zidovima počela pojavljivati umjetnički ispisana imena, pa pojedini likovi, da bi se napokon iznjedrile suvisle i vrlo uspjele kompozicije. Umjesto šaranja i žvrljanja pojavila su se istinska umjetnička djela, a ispod slika (pravih murala) potpisi su svjedočili o ljudima koji znaju što i kako rade. I tako je nastalo nešto što se prozvalo Street Art odnosno ulična umjetnost – među prvima je bio trošni zid duž Branimirove ulice u Zagrebu kojeg su oslikali akademski slikari (one, za Zagreb sretne 1987.).

grafiti-1

Vremenom su se po cijelom gradu pojavile sjajne kompozicije, a imena poput Lonac, Lunar, OKO, Chez ili Bare tjerale su ljubitelje umjetnosti da se zavlače po opskurnim ulicama , napuštenim dvorištima ili mjestima koje su okupirali alternativci kako bi pogledali prava umjetnička ostvarenja.

Vremenom su on najbolji i najzanimljiviji autori dobivali narudžbe od pojedinih institucija (Centar KNAP ili trgovački centar na ulazu u Zagreb) i ulična umjetnost (više ju nitko niti ne zove grafitima) se afirmirala. Postoje čak i turističke ture u kojima se obilaze najzanimljivija oslikana mjesta, ali znalci redovito zalaze u dvorište SC (Savska cesta 25), kako bi vidjeli što je nova…Naime, ova je umjetnost relativno kratkotrajna, jer se preko postojećih radova crtaju novi i autori tvrde da na to računaju i da im to ne smeta.

grafiti-2

Svojedobno se po Dugavama hodalo prateći radove u Muzeju ulične umjetnosti, a akcija Pimp my Pump (oslikavanje željeznih uličnih pumpi) bilo je vrlo popularna.

Budući da je opisana ulična umjetnost kratkoga vijeka- zbog vremenskih ili ljudskih intervencija- jedino kako je možemo zadržati (sjećanje je krhko) jesu prikupljene fotografije.

Zahvaljujući slikarici Anji Planinčić (nekadašnjoj voditeljici Galerije Događanja a danas ravnateljici Centra kulture na Peščenici) i Tomislavu Štrigi (tadašnjem ravnatelju) objelodanjena je knjiga „Street/Art/Zagreb – ulična umjetnost u Zagrebu“ (Centar zakulturu Peščenica, 2016.) u kojoj su brojne fotografije uličnih slikarija nastalih između 1999. i 2015.godine.

grafiti-3

Dakako, mnogih više nema , za mnoge nemate pojma gdje bi mogle biti (spomenuti opskurni zakutci),ali mnoge ipak možete naći zahvaljujući upravo spomenutoj knjizi. No, kako su od tiskanja knjige nastale brojne nove kompozicije (na Dolcu, na Opatovini, u dvorištu SC, u vašem susjedstvu), ova knjiga već pomalo ulazi u arhivu, a ljubitelji ulične umjetnosti mogli bi svojim fotografijama pomoći izdavanju nove.

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button