Portugalska vina

Skriveni okusi u portugalskim vinogradima.

Svakim danom, sve više i više, Portugalska vina osvaja priznanja diljem svijeta. Njihova vrijednost je danas dobro poznata, a njihova različitost dragocjena od strane mnogih.

Iako se njihov stil drastično promijenio otkako je zajedno sa Španjolskom ušao u Europsku uniju, te je tako započelo razdoblje brzog ekonomskog rasta, njihova tradicija se još uvijek može osjetiti. Promjene koje su utjecale na vinogradarstvo te uvođenje modernih tehnologija za proizvodnju vina, nisu toliko djelovale na ljubitelje vina, jer se zadržala čar koju osjećaju svaki put kada ispijaju Portugalsko vino. Tako su sada tipična vina napravljena isključivo za domaće tržište, a najbolje vinarije stvaraju nove proizvode prilagođene svjetskim tržištima – naravno, s unikatnim karakteristikama portugalskih sorti. Upravo radi toga, Portugal se danas nalazi na visokoj poziciji kada se radi o glavnim svjetskim vinskim izvoznicima.

Proizvodnja vina u Portugalu seže u pred-rimsko doba, kada su Feničani, Kartažani i Grci proizvodili vina u regiji, prije nego što su Rimljani povećali proizvodnju. Tako su u rimsko doba portugalska vina bila izvožena u Italiju a već više od 12 stoljeća i u Englesku.

Portugal tako privlači sve veći i veći broj zaljubljenika u vino sa svojim inovativnim novim restoranima, jarkom likovnom scenom te dramatičnim zamahom u kvaliteti između crvenog i bijelog stolnog vina.

Ima više od 100 sorti vlastitih autohtonih grožđa, sa svojim osebujnim okusima i mirisima. Proizvodi odlična suha crna vina iz autohtonih sorti grožđa kao što su Touriga Nacional, Tinta Roriz i Touriga Franca.

Tri kategorije vina

Vinho de Mesa – stolna vina – jeftinija vina koja obično uključuju raznoliku kolekciju grožđa te često ne navode godinu kada se vino proizvelo.

Vinho Regionalne – regionalna vina – certificirana na području Portugala, gdje se uzgaja grožđe. Postoji jedanaest vinskih regija u Portugalu koje imaju numerirane certificirane pečate, koje bi trebale biti vidljive na stražnjoj etiketi.

Denominação de Origem Controlada ili DOC – imaju najviši certifikat vina u Portugalu. Strogo kontrolirana vina ali također najkvalitetnija vina koje Vam Portugal može ponuditi.

Najpoznatija portugalska vina su Port i Vinho Verde.

vina
 

Vinogradske regije u Portugalu

Portugalske glavne vinske regije za proizvodnju vina uključuju Alentejo (najpoznatiji po stolnom vinu), Bairrada, Dão, Douro, Estremadura i Ribatejo. Colares vino je jako skupo vino, proizvedeno izvan Lisabona između Sintra i Cabo da Roca. Regija Bairrada proizvodi crvene i bijele sorte vina i poznat je po svojim agilnim Conde de Cantanhede.

Kvalitetna vina proizvedena na određenom području – Vinho de Qualidade Produzido em Região Demarcada skraćeno QWPSR ili VQPRD, čine najbolja vina koja možete pronaći u zemlji.

Alentejo

Alentejo je velika regija u južnom i središnjem dijelu Portugala i potražnja za vinom iz ovog područja znači da tražite najskuplje vino u cijeloj zemlji. Bježeći od utjecaja Atlantika, klima i krajolik variraju sa sjeverozapada te se stvara mikro-klima koja je povoljna za uzgoj dobrog i kvalitetnog grožđa.

Dão

Jedan od najstarijih utvrđenih vinskih regija u Portugalu nalazi se u unutrašnjosti, na brdovitom terenu s granitnim tlom i umjerenoj klimi, te na mjestu gdje je nastala loza Touriga Nacional – glavni i sastavni dio vina Port.

Bairrada

Bairrada se nalazi u Beiras regiji, u središnjem Portugalu, koji je poznat po proizvodnji bogatog i duboko crvenog vina od grožđa Baga, Castelao i Rufete. Beiras prostire od atlantske obale do granice sa Španjolskom, sa znatno varirajućom klimom te s pješčanom obalom na zapadu, do vapnenca i gline na istoku.

vinograd
 

VINARIJA: A&D Wines
LOKACIJA: Quinta dos Espinhosos Gosende
KONTAKT:+351 229 419 378/9

VINARIJA: Quinta das Marias
LOKACIJA: Oliveira do Conde, 3430 – 364 Carregal do Sal
KONTAKT: +351 93 580 70 31

VINARIJA: Quinta do Casal Monteiro
LOKACIJA: 1 Estrada Municipal, Almeirim 2080, Santarem
KONTAKT: +351 927 973 911

VINARIJA: Manz Wine
LOKACIJA: 2-3 Rua Rui Teles Palhinha, Porto Salvo 2744, Lisbon
KONTAKT: +351 214 269 710

VINARIJA: Quinta dos Vales S.A.
LOKACIJA: Sitio dos Vales, Estombar 8400
KONTAKT: +351 282 431 036

VINARIJA: Nierpoort Vinhos
LOKACIJA: 670 Rua Candido do Reis, Villa Nova de Gaia 4400
KONTAKT: +351 222 001 028

VINARIJA: Cortes de Cima Family Vineyards
LOKACIJA: 7960-189 Vidigueira
KONTAKT: +351 284 460 060

VINARIJA: Albergue do Bonjardim
LOKACIJA: 6100-460 Nesperal, Sertã
KONTAKT: +351 274 809 647

Autorica: Azra Terzić

Facebook Like Button