Hrana koju jedemo izravno utječe na stanje arterija, razinu kolesterola, krvni tlak i opću funkciju srca, a ovaj put vam donosimo 5 ideja za sjajne recepte prikladnih za svaki budžet.
OVDJE saznajte koliko zapravo znamo o kolesterolu
Dobre masnoće univerzalni su lijek za bolje zdravlje!
Primjerice, namirnice bogate zasićenim masnim i transmasnim kiselinama te visokim udjelom soli uzrokuju nakupljanja plaka u arterijama, što povećava rizik od ateroskleroze, povišenog krvnog tlaka i srčanih bolesti.
S druge strane, voće, povrće, cjelovite žitarice, nemasni proteini iz peradi i ribe te zdrave masnoće iz orašastih plodova i maslinovog ulja pomažu u održavanju zdravlja srca. Zato pažnju obratite na zdravu prehranu.
U nastavku nađite 5 ideja za ukusne i hranjive obroke za zdravo srce prikladne za svaki budžet
Recepti za zdravo srce
Uživajte u povoljnim namirnicama kao što su tikvice, leća, srdele, slanutak i kokice – koje obiluju hranjivim tvarima te topivim i netopivim vlaknima važnim za regulaciju kolesterola u krvi. Tu je i kupus kao savršen izvor vitamina i minerala te antioksidansa i izoflavona koji su važni u prevenciji ateroskleroze i srčanih bolesti.
Da se zasladite pomoći će vam banane koje, baš kao i tikvice, obiluju kalijem – mineralom koji pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita u tijelu i regulaciji krvnog tlaka, te zobene pahuljice kao vrijedan izvor beta-glukana i omega-3 masnih kiselina.
Juha od tikvica
Sastojci za 4 porcije:
3 žlice maslinovog ulja
1 manji luk
1 režanj češnjaka
750 g tikvice
160 ml povrtnog temeljca
350 ml vode
sol i papar
Priprema recepta
1. Zagrijte maslinovo ulje te na njemu dinstajte nasjeckani luk, češnjak, sol i papar na srednje niskoj temperaturi dok luk ne omekša.
2. Dodajte tikvice narezane na trakice 0.5 cm debljine te nastavite dinstati još desetak minuta dok ne omekšaju.
3. Dodajte temeljac i vodu, a kada juha zakipi, smanjite i pustite da krčka desetak minuta.
4. Kuhanu juhu usitnite ručnim blenderom, a poslužiti je možete s popularnom talijanskom pogačom – focacciom.
Varivo od leće i slanutka
Sastojci za 4 osobe:
1 žlica ulja
1 sjeckanog luk
250 g sjeckane mrkve
2 režnja češnjaka
2 konzerve (800 g) sjeckane rajčice
1 litra povrtnog temeljca
190 g suhe crvene leće
1 konzerva (200 g) slanutka
2 žličice dimljene paprike
1 žličica mljevenog kumina
sol i papar
Priprema recepta
1. Dinstajte luk i mrkvu na ulju dok ne omekšaju.
2. Dodajte češnjak i začine te nastavite dinstati još jednu minutu.
3. Dodajte temeljac, rajčice, leću i slanutak.
4. Nakon što zavrije, smanjite vatru i ostavite da krčka dvadesetak minuta, odnosno dok leća ne omekša.
Pred kraj u varivo možete umiješati mladi špinat za dodatnu dozu vitamina i minerala.
Krpice sa zeljem
Sastojci za 6 osoba:
2 jaja
200 g glatkog brašna
3 žlice vode
prstohvat soli
1 glavica kupusa
2 žlice ulja
2 velike glavice luka
sol i papar
Priprema recepta
1. U posudi pomiješajte brašno, jaja, vodu i sol te umijesite glatko tijesto.
2. Tijesto razvaljajte na 1 mm debljine te ga režite na trakice, a zatim na krpice veličine 2.5 x 2.5 cm.
3. Dok se krpice suše, očistite i naribajte kupus.
4. Zagrijte ulje te na njemu dinstajte luk narezan na trakice. Nakon 10 minuta dodajte kupus te uz povremeno miješanje dinstajte još 20 – 30 minuta dok se kupus ne karamelizira. Dodajte soli i papra po želji.
5. U loncu posolite i zakipite vodu, dodajte krpice i kuhajte 5 minuta.
6. Gotove krpice dodajte dinstanom zelju te poslužite kao prilog ili glavno jelo.
Malo drugačije kokice
Sastojci za 2 porcije:
pola šalice kukuruza kokičara
ulje u spreju
1 žličica češnjaka u prahu
1/2 žličice suhog origana
1/2 žličice suhog timijana
1/2 žličice suhog peršina
1/2 žličice suhe kadulje
1 žličica soli
Priprema recepta
1. Kokice istresite u veliku i plitku tepsiju te ih lagano poprskajte uljem u spreju.
2. U posebnoj zdjelici pomiješajte začine. Imate li mužar, sameljite začine u fini prah kako bi se bolje primio za kokice – ovaj je korak koristan, ali nije nužan.
3. Prebacite kokice u zdjelu, posipajte ih jednom žličicom začina, pomiješajte i probajte. Po potrebi ponovite postupak dok kokice ne začinite po svojem ukusu.
4. Za ekstra zdrave kokice bez masnoća, koristite aparat za kokice kako biste ispekli kokice bez kapi ulja.
Palačinke od banana i zobenih pahuljica
Sastojci za 4 porcije:
2 zrele banane
90 g zobenih pahuljica
2 jaja
1/4 žličice praška za pecivo
pola žličice cimeta
prstohvat soli
Priprema recepta
1. U blenderu ili sjeckalici izmiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatku i gustu smjesu bez grudica.
2. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri, poprskajte uljem u spreju te dodajte 1/4 šalice smjese.
3. Kada se na površini palačinke pojave mjehurići, a donja strana postane zlatno smeđa, palačinku okrenite i pecite s druge strane.
Gotove palačinke poslužite sa svježim voćem ili grčkim jogurtom.
Savjet za kraj
Planirajte obroke unaprijed, kuhajte sezonske namirnice te razmislite o pripremi većih količina hrane i zamrzavanju viška kako biste imali brze i zdrave obroke kad nemate puno vremena – to će vam pomoći hraniti se zdravo bez prevelikog utjecaja na budžet kojim raspolažete.
Uz sve navedeno, rana detekcija problema s krvožilnim sustavom od iznimne je važnosti. To je često izazov, naročito kod stanja koja nemaju vidljive simptome – primjerice, hipertenziju ćete rano otkriti samo kada koristite tlakomjer.
Potražite savjet liječnika koji vam može pomoći odlučiti koji tlakomjer odabrati te kako ga koristiti za precizne rezultate.
___________________________________________________________________
Petra Staržik je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net – servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.
Fotografije: Freepik