Upoznajte prve ručne satove koji su bili statusni simboli njihovih vlasnika

Upoznajte povijest i zanimljiv svijet ručnih satova te saznajte sve o prvim elektromehaničkim i elektronskim satovima koji su se pojavili kao svjetski hit.

Navika nošenja ručnih satova možda nije svakodnevna zbog pojave mobitela, no ručni satovi određenih marki i dan danas predstavljaju statusni simbol onoga tko ga nosi, a jednako je popularan i kao nakit koji daje kompletan izgleda outfita.

Upoznajte dvije marke ručnih satova koji su donijeli određenu revoluciju u mjerenju vremena, bili su prvi elektromehanički i elektronski satovi na tržištu, a svakako su donijeli i kultni statusni simbol njihovih vlasnika.

bulova-sat

Bulova Accutron – prvi elektronski sat

Bulova Accutron sat lansiran 1960., a razvio ga je inženjer elektronike Max Hetzel.
Do 1977. godine, kada prestaje proizvodnja, prodano je više od 4 milijuna Accutrona.

Broj pokretnih dijelova smanjio se od 27 na 12, a ukupan broj dijelova od 130 koliko ih je bilo u tipičnom satu s automatskim navijanjem na 27.

Pri tome je odstupanje od točnog vremena bilo ispod minute mjesečno, što je znatno manje čak i od kronometarski certificiranih tadašnjih mehaničkih satova.
Satu je za pogon služila baterija, kao impulsni uređaj korišten je tranzistor, a oscilator je bila glazbena vilica izrađena od Elinvara koja je titrala frekvencijom od 360 titraja u sekundi.

hamilton

Hamilton – prvi elektromehanički ručni sat

San mnogih o satu koji ne treba navijati, niti ga svakodnevno nositi na ruci kako bi se sam navio, ostvarila je 1957. godine američka tvrtka Hamilton iz Lancastera, Pennsylvania, koja je na konferenciji za novinare objavila kako je izradila prvi električni sat kojem pogon daje baterija.

Sat koji je osim inovativnog rješenja mehanizma imao i jednako inovativno asimetrično kućište koje je oblikovao industrijski dizajner Richard Arbib postao je trenutni hit i činilo se da se radi o satu blistave budućnosti.

Međutim, vrlo su brzo uslijedila nova, savršenija rješenja te se Hamiltonov električni sat prestao proizvoditi 1969. godine.

Tekst i fotografije omogućio: Muzej za umjetnost i obrt
Piše: Vesna Lovrić Plantić

Facebook Like Button