Restoran ZOI – mjesto gdje se isprepliću povijest, strast i hrana

Splitska gastro scena obogaćena je novim restoranom ZOI, restoranom s pričom u kolijevci povijesti grada Splita. Smješten je na modernoj splitskoj rivi, na južnom zidu bajkovito lijepe Dioklecijanove palače, zapravo točno kod lokacije nekadašnjih Carevih odaja.

restaurant-zoi-2

Carev triklinij – blagovaonica – nekada se nalazio tik do današnjeg restorana, što ovom mjestu daje posebnu povijesnu energiju za uživanje u sofisticiranim jelima, vinu, filozofskim raspravama i veselju. Zamislite samo da je okruženje staro 1700 godina, a njemu se stapaju povijest, strast i hrana.

restaurant-zoi-5

Povijest Splita – povijest restorana ZOI

Split je oduvijek bio sjecište mnogih carstava te samim time i dio mnogih kultura. Upravo je iskonska povijest grada Splita bila kamen temeljac iz kojega je niknula ideja o nastanku ovog kreativnog restorana. Sama riječ ZOI dolazi od grčke riječi za život, a odnosi se na kraljeve, vojnike, trgovce, robove i sve koji su ostavili svoj trag te na taj način oblikovali život grada Splita. Restoran ZOI, u kolijevci povijesti grada Splita, nastoji ispričati priču o bogatoj kulturi grada i izvući najbolje od svake kulture koja je nekada davno postojala na tom području.

Chef restorana je Marko Rajilić

chef-marko-rajilic
Glavni chef restorana Marko Rajilić umjetnik je u duši. Njegova mala remek-djela su njegov izričaj, izričaj njegove regije, prelijepog grada Splita, istoka i zapada, i savršeno su sljubljena u pravo umjetničko djelo. Ponuda u restoranu nadahnuta je raznolikošću mediteranske kuhinje i njezinoj bogatoj povijesti, a gastronomija je mozaik mnogih izvora, od Libanona do Grčke, od Italije do Francuske i Balkana.

restaurant-zoi-4

Doživljaj je to mješavine kultura, fuzija nespojivih kuhinja. Na meniju se mogu pronaći delicije poput junećeg jezika s datuljama, dimljene gibanice, janjećih kotleta s musakom i manti paste. S vinskom kartom od ukupno 84 vrhunska vina, pokrivena je većina svjetskih vinskih regija, dok se u isto vrijeme zadržava pristranost prema Hrvatskoj i susjednima regijama.

Tko je tvorac lijepog restorana ZOI

boran-petljak-neven-vlahovic
Inspirirajuću atmosferu restorana potpisuje dizajner interijera Boran Petljak sa svojim kreativnim timom iz studija za arhitekturu i dizajn interijera Stairwell&Loft, na čijemu se čelu našao mladi prvostupnik arhitekture Neven Vlahović. Restoran se nalazi na samoj rivi, pored ulaza u Dioklecijanove podrume, a krasi ga prostrana terasa od 100 m2. Mala drvena ulazna vrata vode na kamene stepenice, kojima se penje na prvi kat, koji čini unutarnji dio restorana.

restaurant-zoi-1

Najatraktivniji dio prostora je zid palače koji se proteže cijelom dužinom restorana, s prozorima koji gledaju prema Dioklecijanovim podrumima. Interijer je elegantan i pun svjetlosti zbog brojnih prozora koji gledaju prema rivi, a u opuštajućem ambijentu prevladavaju zagasite boje, drvo i kamen. Stepenice iz restorana vode na terasu, koja vas ostavlja bez daha svojim jedinstvenim pogledom na Splitsku rivu, Dioklecijanov zid i palme.

restaurant-zoi-3

Izdvojeno:

> ZOI je mjesto za istraživanje svijeta čula. Mjesto gdje se glazba, razgovor i zvukovi grada savršeno stapaju dok udobno uživate na terasi, sa čašom rijetkog vina u ruci i uz nježne dodire blagog ljetnog povjetarca.

> Doživite djelić bogate splitske povijesti, fuzije kuhinja i povijesne atmosfere u jedinstvenom ambijentu ZOI restorana na adresi Obala Hrvatskog narodnog preporoda 23 i iznenadite svoja čula vrhunskim delicijama.

Foto: Duško Vlaović
Uz dopuštenje: PR365

Facebook Like Button