Sarajevo egzotčan grad u srcu Europe

Saznajte više o gradu koji spaja četiri različite religije na jednom mjestu.

Glavni i najveći grad Bosne i Hercegovine je Sarajevo, kroz kojeg prolazi rijeka Miljacka, pritok rijeke Bosne, koju čuva više od dvadeset mostova, o kojima su pjevane mnoge pjesme.
Ovaj grad okružen planinama nalazi se u središnjoj BiH, a primjer je ispreplitanja raznih graditeljskih stilova. Tako se može vidjeti utjecaj austro-ugarske te osmanske i muslimanske arhitekture. Četiri religije caruju u Sarajevu: katoličanstvo, pravoslavlje, islamka religija i judaizam.

Sarajevo ima uglavnom uske ulice, a grad spajaju električni tramvaji, kojima vožnja košta 1,6 KM (1 konvertibilna marka je 4 kune), trolejbus i specifični minibus, odnosno kombibus koji teško dostupna planinska mjesta povezuje s centrom.

Kada se spomene Sarajevo, svi će se sjetiti Sarajevo Film Festivala, koji je postao izuzetno popularan i cijenjen u cijelom svijetu. Također, Sarajlije su 1984. godine bili domaćini Zimskih Olimplijskih igra, koje su bile, kako kažu mnogi relevantni izvori, najbolje organizirane igre do tada.

Baščaršija, srce Sarajeva, nezaobilazno je mjesto ukoliko posjetite ovaj grad koji je kroz povijest pretrpio štošta, no sami Saralije ne žele da ih se pamti po ratu, već po tome koliko su se brzo oporavili i po svemu što nude svojim posjetiteljima.

Najpopularnija ulica zanatskog i trgovačkog centra grada, Baščaršije, je Kazandžiluk, gdje ćete pronaći vrhunski izrađene predmete od bakra kao što su džezve, fildžani (šalice za kavu) i ostalo.

U Gazi Husarev – begovoj (Zlatarskoj) ulici možete kupiti, ili se samo diviti, specifičnom dizajnu nakita od zlata i srebra – naušnica, prstenja, narukvica i ogrlica.
Vijećnica je također jedan od simbola Sarajeva, koja je nedavno obnovljena.
Gazi Husarev – begova džamija najznačajniji je islamski vjerski objekt u Bosni i Hercegovini, a nazali se u samom središtu grada.

U Sarajevu se jede bogato i ukusno, jednostavno jede se fantastično.

Nikako ne smijete otići iz Sarajeva bez da ste probali ćevape, baklavu ili popili bosansku kahfu.

Tradicionalni bosanski restrorani su aščinice, u kojima možete probati razne čorbe poznate kao bosanski lonac, jelo još iz srednjeg vijeka s dvije ili tri vrste mesa, krumpirom, lukom, češnjakom, mrkvom, paprom, soli i lovorovim listom.

Druga vrsta bosanskog restorana su buregdžinice koje nude razne vrste pita punjene povrćem ili sirom, te pravi burek – s mesom.

Najpoznatije bosansko jelo su ćevapčići koji se jedu u porcijama od 5, 10 ili 15 ćevapa, s lepinjom (somunom), lukom i kajmakom. U ćevabdžinicama kušajte i ostale mesne specijalitete s roštilja. Na tim mjestima se ne služi alkohol, a pušenje je zabranjeno. Inače, upravo zbog utjecaja muslimanske kulture, na mnogo se mjesta u centru Sarajeva ne poslužuju alkoholna pića.

Što se tiče slatkog, slatko je zaista slatko u Sarajevu.

Kolač od maka je tako slastica popularana u zimskim mjesecima, a pripremljenog po tradicionalom receptu probajte u cafeu Rahatlook.

baklava

Tradicionalne sarajevske baklave, kolač s orasima i jabukama, te tufahije, jabuke punjene orasima i prelivene sirupom od šećera, pronaći ćete samo na nekoliko mjesta u gradu, na primjer u slastičarni Demitrović ili u ranije spomenutom Rahatlooku.

Salep je tipičan bosanski napitak izvrsnog okusa i ljekovitih svojstava, koji pomaže kod grlobolje. Salep je zapravo biljka koja spada u divlje orhideje. Za napitak se koristi korijen biljke, prethodno posušen i samljeven u prah, koji se potom kuha u vodi uz dodatak klinčića, cimeta i đumbira.

Sarajevo i zimi nudi mnoštvo aktivnosti

Tako možete planinariti na Bjelašnici ili Igmanu, možete skijati i sanjkati se, te šetati na svježem zraku. Sarajlije su veseli, druželjubivi i pristupačni ljudi koji će vas razveseliti svojim dobrim duhom i vedrinom, a ovaj lijep grad učiniti još lijepšim.
Po malo dobre volje otputujte u grad ćevapa, baklave, bosanske kave, nargila, ali i teških vremena koja su iza njih.

Autorica: Ema Vuković
Slike: shutterstock

Aščinica Asdž
Mali Ćurčiluk 3
+387 (33) 238 500
Sarajevo, BiH

Ćevabdžinica Petica
Bravadžiluk 29
+387 (33) 537 555
Sarajevo, BiH

Ćevabdžinica Željo
Kundurdžiluk 12
+387 (33) 447 000
Sarajevo, BiH

Slastičarna Rahatlook
Ferhadija 41
+387 (33) 921 461
Sarajevo, BiH

Hotel Holiday Inn (****)
Zmaja od Bosne 4
+387 (33) 288 000
Sarajevo, BiH

Facebook Like Button