Savršena proslava u čast kuhara Eckarta Witzigmanna

On je kuhar stoljeća, prvi njemački kuhar s tri zvjezdice, profesor kuhinje i glavni čovjek u restoranu Ikarus. Ovog srpnja navršava 75. godina života. U čast Eckarta Witzigmanna, restoran Ikarus u Hangaru-7 ugošćuje proslavu koja će trajati cijeli mjesec, a na kojoj će prisustvovati brojni poznati gosti.

Riječi jednostavno ne mogu opisati doprinos Eckarta Witzigmanna visokoj kuhinji na njemačkom govornom području. Riječ “doajen” pada na pamet, međutim savršeno je jasno da niti jedna druga osoba nije ostavila toliki utisak na kulinarskoj sceni kao čovjek iz austrijskog grada Bad Gasteina, blizu Salzburga, koji je krenuo impresionirati svijet.

Eckart Witzigmann je proveo 13 godina izvan zemlje, sakupljajući iskustva u vrhunskim restoranima. Posebno je inspiraciju crpio od Paula Bocusea iz Lyona i braće Haeberlin iz Alsacea. Witzigmann je svoju čaroliju započeo 1971. radeći u legendarnom restoranu Tantris u Münchenu. 1972. Restoran je nagrađen s prvom Michelin zvijezdom, a 1974. zaradio je i drugu zvjezdicu. Witzigmann otvara svoj prvi restoran Aubergine 1978. godine. Samo godinu dana kasnije Eckart Witzigmann je nagrađen s tri zvjezdice, postavši tako prvi kuhar s njemačkog govornog područja te drugi kuhar izvan Francuske koji je postigao tu čast.

Međutim, nisu samo nagrade definirale Eckart Witzigmanna kao jedinstvenog kuhara. Kako bi razumjeli njegov posebni status, morate pogledati popis vrhunskih kuhara koji su svoj zanat učili od Witzigmanna. To je uistinu nevjerojatan broj među kojima se nalaze kuhari poput Haralda Wohlfahrta, Claus-Petera Lumppa i Christiana Jürgensa, da ne smetnemo s uma i zvijezde kuhare kao što su Bobby Bräuer, Hans Haas i Karlheinz Hauser, te televizijske osobe Johanna Lafera i Alfonsa Schuhbecka.

ikarus-1

Svi ti događaji bez premca u njegovom životu doveli su do posebnog priznanja 1994. godine kada je Witzigmann od strane Gault Millau proglašen Kuharom stoljeća, čime je konačno potvrđen njegov status živuće legende na kulinarskoj sceni. U sljedećim godinama samo članovi kraljevskih obitelji ili osobe koje su se slučajno našle na pravom mjestu u pravo vrijeme, mogle su uživati u njegovoj kuhinji. Witzigmann je kuhao za kraljeve i kraljice kao što su kraljica Elizabeth II, norveškog kralja Haralda, švedskog kralja Carl-Gustava i kraljicu Silviju kao i za Jaipurskog Maharaju.

“Obični ljudi” su imali priliku uživati u njegovim specijalitetima kada je od 2006. pa do 2008. godine nastupao po brojnim europskim gradovima s proslavljenim kulinarskim projektima Witzigmann Palazzo i Witzigmann & Roncalli Bajazzo.

2003. godine Witzigmann je podigao prašinu sa svojim novim projektom, kao voditelj restorana Ikarus, postao je pokrovitelj projekta gostujućeg šefa kuhinje, jedinstvenog kulinarskog koncepta, koji je mjesec za mjesec doveo svjetske kuhare u Salzburg. Witzigmannova uloga kao savjetnika i mentora, u suradnji s izvršnim kuharom Martin Kleinom bila je odabir gosta kuhara, i pružanje podrške i pomoći Ikarusovom timu kuhara od 50 ljudi.

Gdje je bolje mjesto da se takvom čovjeku pruži počast nego u Hangaru-7? Kako bi obilježio 75. rođendan Eckarta Witzigmanna, restoran Ikarus je odmotao crveni tepih te vas poziva na proslavu, koja će kao i slavljenik biti legendarna. Među čestitarima biti će neki od Witzigmannovih najbližih prijatelja, najcjenjenijih kolega i najzapaženijih studenata nove generacije koji će kao poklon stvoriti jelovnik u kojem će svaki posjetitelj restorana Ikarus moći uživati kroz čitavi mjesec.

Jedinstveni srpanj tako neće ponuditi jednog proslavljenog međunarodnog kuhara u Hangaru-7. Biti će nekoliko njih. Nismo u stanju otkriti o kojim se kuharima radi, međutim to je malo iznenađenje koji zabavu čini još uzbudljivijom. Međutim jedna stvar je sigurna, ovo je zabava koju sigurno ne želite propustiti.

Uz dopuštenje: Hangar-7
Fotografije: Helge Kirchberger

Facebook Like Button