Sijera Leone

Ako su dijamanti najbolji ženini prijatelji, što je onda ova zapadnoafrička zemlja s velikim nalazištima tog dragog kamenja?

Sijera Leone se prostire na oko 71 tisuću četvornih kilometara na zapadu Afrike. Na jugu graniči s Liberijom, na istoku i sjeveru s Gvinejom, a na zapadu ima izlaz na Atlantski ocean. U geografskom smislu vrlo je raznolika. Istok zemlje prekriva planinski lanac, uz obale se prostiru močvarne nizine, u unutrašnjosti savane, a na jugu brežuljkaste šume.

U zemlji živi oko 6 milijuna stanovnika koji pripadaju različitim etničkim skupinama – od čega su najzastupljeniji pripadnici naroda Mende, Temne i Limba. Zemlja je to bogata mineralnim i prirodnim bogatstvima, ali istovremeno i jedna od najsiromašnijih država u Africi. Razlozi se, dakako, kriju u neravnopravnoj podjeli dobara i nerazvijenoj infrastrukturi.

sijera-leone-1

Glavni i najveći grad – Freetown – smjestio se na obali Atlantskog oceana, a predstavlja i jednu od najvažnijih afričkih luka. Osnovan je potkraj 18. stoljeća kao dom za oslobođene robove, pa mu otuda i ime.

Kuhinja Sijera Leonea, poput mnogih u Africi, slijedi načela zdrave prehrane. Jede se mnogo ribe i morskih plodova koji se kombiniraju uz sezonsko voće i povrće. Rado se piju voćni sokovi, pivo i palmino vino –  ali i klasična vina, koja se uvoze iz Europe, pa mogu biti izuzetno skupa.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Sijeri Leone:

sijera-leone-plaza

  1. Morske aktivnosti

U Sijeri Leone naći ćete neke od najljepših plaža na svijetu! Turiste bez daha ostavlja poluotok Turners koji se proteže na jugu zemlje – stotinjak kilometara uz Atlantski ocean. Ako biste se radije prepustili kakvoj skrivenoj uvali – ne očajavajte. Uskočite na brod i uputite se otočje Turtle ili otok Sherbro.

  1. Planinarenje

Osvojite najviši vrh Sijere Leone! Planinski lanac Loma prostire se na istoku države, a najviša točka Bintimani izdiže se na 1948 metara. Ne morate imati posebnih alpinističkih iskustava da zauzdate taj vrh, a pritom možete uživati i u prekrasnom krajoliku.

sijera-leone

  1. Glavni grad

Istražite Freetown! Kad se zasitite njegovih čarobnih plaža pođite u Etnografski muzej koji čuva zbirke povijesnih dokumenata te stare drvene i kamene skulpture. Razgledajte kolonijalnu arhitekturu u gradu i potražite njegov simbol – monumentalno stablo iz porodice Ceiba koju su posadili nekadašnji robovi prije otprilike tristo godina.

  1. Tradicija i kultura

Želite li upoznati kulturu i tradiciju ovoga prostora uputite se u ruralna sela u unutrašnjosti Sijera Leonea. Unajmite vodiča koji će vam dogovoriti razgledavanje tipičnih kućica od blata i suhog bilja, tradicionalne zanate i pokoji lokalni ritual.

  1. Divljina

Posjetiti Nacionalni park Gola koji se proteže na 70 tisuća hektara na krajnjem istoku zemlje. Ovdje ćete naći tristotinjak vrsta afričkih ptica, prekrasne leptire, čimpanze i patuljaste vodenkonje, kao i zaštićene šume – karakteristične za ovaj prostor.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: engleski
Religija: islam (77 posto); kršćanstvo (21 posto)
Valuta: leone (SLL)
Viza: potrebna – informacije možete dobiti u Veleposlanstvu Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Zagrebu (Ivana Lučića 4, tel: +385 1 60 09 100, e-mail: British.embassyzagreb@fco.gov.uk)
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Sijere Leone jest Freetown-Lungi International Airport nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: potrebno cijepljenje protiv žute groznice. Cijepljenje se može obaviti u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar (Mirogojska 16, Zagreb, tel: 01 46 96 125) svakim radnim danom od 8.30 do 15 sati, bez prethodne najave. Cijepiti se treba barem tri tjedna prije putovanja. Visoka je opasnost i od malarije i Lassa groznice, pa treba poduzeti preventivne korake.
Kada putovati: Od studenog do travnja.
Smještaj:  Hotel Country Lodge i Family Kingdom Resort u glavnom gradu dobar su odabir.
Restorani: Crown Bakery u glavnome gradu služi popularna jela raznih internacionalnih kuhinja.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH upozorava državljane na rizik prilikom putovanja u Sijeru Leone. To se osobito odnosi na granična područja s Liberijom i Gvinejom, kao i na okrug Kono na istoku zemlje. U zemlji se osjećaju posljedice građanskog rata, a česti su prosvjedi i neredi. Ovo je i jedna od korumpiranijih zemalja u Africi.
Pijte isključivo flaširanu vodu. Izbjegavajte i led u piću, jer se radi od lokalne vode iz slavina. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima.

fcarucci / Shutterstock.com (ljudi)

Facebook Like Button