SIMEI International Enological and Bottling Equipment Exhibition

Od 15. – 18. studenog u Milanu je, u organizaciji Donne del vino Italia, održan drugi po redu svjetski Forum žena i vina pod naslovom „Žene, vino, budućnost“.

simei-kongres-wow-1

Na prostoru jednog od najvećih europskih enoloških, vinskih i vinogradarskih sajmova na svijetu, SIMEI, okupilo se četrdesetak čelnih žena udruženja koje se bave i zanimaju za vino – iz cijelog svijeta – i barem još toliko njih iz zemlje domaćina.

simei-kongres-wow-2

Uz Talijanke, na Forumu su sudjelovale delegacije iz Argentine, Čilea, Austrije, Australije, Novog Zelanda, Gruzije, Francuske, Njemačke, Perua i Hrvatske, koju je predstavaljala Sanja Muzaferija, osnivačica I predsjednica udruge WOW/Žene i vino.

simei-kongres-wow-3

Muzaferiju, koja je održala predavanje i prezentaciju o udruzi, predstavila festival roséa Pink Day koji dogodine slavi okrugli deseti jubilej, govorila o vinskom tržištu Hrvatske za vrijeme i nakon COVIDa 19, te o vinskom obrazovanju; Forumu je prisustvovala i Valentina Jakobović iz vinarije Jakob.

simei-kongres-wow-4

Njoj je to bilo nagradno putovanje koje je osvojila prošlogodišnjom pobjedom vina Jakob Cuvée 2015. u akciji koju WOW provodi svake godine pod naslovom „Što žene žele“. Dugogodišnja predsjednica brojnog udruženja Donne del vino Italia Donatella Cinelli Colombini tom je prilikom izjavila: – Zahvaljujući suradnji s UIV (Unione Italiana Vini) velika nam je čast da smo ponovno, tri godine nakon prvog Foruma, sada u normaliziranim zdravstvenim uvjetima, uspjele organizirati ovaj skup.

Zahvaljujemo svima, pa i hrvatskim predstavnicama na dolasku i sudjelovanju jer su žene u vinskom svijetu velika snaga, pokretač i znalci, čimbenik o kojem se itekako vodi računa i u proizvodnji i u potrošnji i u edukaciji, te je iznimno važno da se međusobno upoznaju, umreže, razgovaraju, podržavaju i smišljaju zajedničke buduće projekte.

simei-kongres-wow-5

S time u vezi u Milanu su sve sudionice potpisale dokument o međusobnoj suradnji i ujedinjenju te o zajedničkoj akciji međunarodne ženske mreže na propagiranju vinske kulture i odgovorne konzumacije vina. Žene u vinskom sektoru – vinarke, vlasnice restorana, trgovkinje vinom, novinarke, sommelireke i vinske stručnjakinje sporazumom se obvezuju, organizirati kušanja, radionice, studijska putovanja; razmjenjivati iskustva i informacije iz vinske tematike.

Također, potpisnice sporazuma će jednim tekstom godišnje surađivati s Wine World Magazinom koji se distribuira na 50 tisuća adresa u svijetu. Osim konferencijskog dijela i gala večere na kojoj su predstavljena vina iz podruma svih talijanskih regija a kojima su vlasnice i/ili enologinje žene, talijanske domaćice su gošće iz svijeta povele i na mini studijsko putovanje.

simei-kongres-wow-6

Putovale su u zonu provincije Brescia i Verona, na potez koji se proteže južno od jezera Garda – a između Sirmione, Pozzolengo, Desenzano i Lonato, u regiji Lombardiji, s jedne, i Peschiere del Garda u regiji Veneto s druge strane. Cilj je bio upoznati Luganu, zaštićenu kao DOC od 1967.

Grožđe od kojeg se Lugana proizvodi je Turbiana a od nje se dobiva pet razliičitih verzija Lugane: Lugana base, Superiore, Riserva, Vendemmia Tardiva i pjenušac – Spumante. Vinarije koje su obišle su Ca Lojera, Perla del Garda i vinariju Olivini.

Facebook Like Button