Sorbeto je oduvijek bio desert za prave sladokusce, a ovaj neobičan spoj skute i maslinovog ulja, koji nam u receptu donosi chef Marin Rendić, oduševiti će vas.
Biskvit:
480 g jaja
360 g šećera u prahu
480 g brašna za kolače
4 g praška za pecivo
200 g jogurta
120 g maslinovog ulja
Korica od pola limuna
Sorbeto:
150 g skute
50 g jogurta
12 g limunovog soka
65 g vode
30 g šećera
20 g glukoze
Zrak od kupinovog vina:
Kupinovo vino
šećer
lecitin
Priprema biskvita: U zdjeli miksamo jaja i šećer oko 15 minuta najvećom brzinom. Kada dobijemo gustu i pjenastu smjesu polagano dodajemo brašno i prašak za pecivo, zatim jogurt, ulje i limunovu koricu. Kada su svi sastojci dobro povezani, prebacimo ih u željeni kalup te pečemo 18 minuta na 175°C.
Priprema sorbeta: Ugrijemo vodu, šećer i glukozu, te miješamo dok se šećer ne rastopi. Dodamo preostale sastojke, dobro izmiješamo i zaledimo.
Da bismo dobili zrak od kupinovog vina, valja zakuhati vino i šećer. Kad maknemo tekućinu s vatre dodamo lecitin, štapnim mikserom zapjenimo te pokupimo vrh pjene. Na tanjur serviramo biskvit sa sorbetom, a na vrh dodamo zrak od kupinovog vina.
Dobar tek!
Recept: S. R.