Španjolski pjenušci cava i sherry osvajaju okusima

Već tradicionalna peta radionica španjolskih vina u Zagrebu pod okriljem španjolskog instituta ICEX – España Exportación e Inversiones te Ureda za gospodarstvo i trgovinu pri Veleposlanstvu Španjolske u Zagrebu pred izabranom publikom vinara, sommeliera i ostalih vinskih ljubitelja održala je još jednu vinsku radionicu za pamćenje.

Uz vrhunsko vodstvo Saše Špiranca na ovogodišnjoj, već petoj zaredom radionici španjolskih vina, kušalo se 12 vina od toga 12 pjenušaca i, ove godine, 9 sherryja. Cava se radi tradicionalnom metodom koja je nešto skuplja od tank metode, ali su zato vina i kvalitetnija.

Španjolska u odnosu na ostale europske vinske regije ima najveće vinogradarske površine čak 1.021.000 hektara no zanimljivo da je po količini proizvodnje vina iza Francuske i Italije. U ovoj raskošno lijepoj zemlji najbolje uspijevaju autohtone sorte a to su garnacha, graciano, mazuelo ,macabeu, albariño, cariñena.

vina spanjolska

U prvom dijelu radionice kušali su se redom najzastupljeniji španjolski pjenušci – cava

1. Hacienda Casarejo Frizzante Rose, Venerable capital S.L.
2. Palacio de Bornos Brut nature, Bodega de Sarrria, S. A.
3. Faustino Cava Brut Reserva, Bodegas Faustino
4. Dux de Foix, Covides SCCL
5. Vina Albali Brut White, Felix Solis Avantis
6. Marrugat Brut, Bodegas Pinord, S. A.
7. Provetto, Felix Solis Avantis
8. Xtales! Macabeo, Vinicola del Tomelloso
9. Espumoso Ardayel, Vinas de Bierzo
10. 5 y 1/2 Sardina, Maset wines & cavas
11. Mavarn Glaciar, Bodegas Vidal del Saz (cocktail)
12. Fogoso Bronce, Bodegas Verduguez (cocktail)

Najviše nas je oduševilo vino Marrugat Brut, Bodegas Pinord, S. A. Odličnih izbalansiranih okusa, jabučnih mirisa i okusa. Ovo vino odlično ide uz više vrsta hrane, može se ugodno piti tijekom cijelog objeda.

Od vina za širu upotrebu svakako je Vina Albali Brut White, Felix Solis Avantisvrlo vrlo elegantno sa zrelim voćnim notama i mirisima, ovo je vino za svakodnevno opuštanje.

Ako ste ljubitelj japanske kuhinje za svaku je preporuku Provetto, Felix Solis Avantis koje je osmišljeno za gastronomiju, ali ponajviše paše uz sirovu ribu. Vrlo je mekanog okusa, sa slatkastim prvim dodirom i gorkastim završetkom u ustima. Ako još usto volite nježni okus tosta ovo je vino kao stvoreno za vas.

Od cocktail vina izvrstan je bio Mavarn Glaciar, Bodegas Vidal del Saz (cocktail), takozvani ready to drink slatkasto vino, citrusnih i mednih okusa. Idealno piće za uživanje u večernjim satima uz dobru zabavu u nekim klubu.

Volite li sherry?

U drugom dijelu radionice kušali su se sherry vina koja su imala raspon različitih okusa, no potpuni pobjednik bio je Don PX Convento selección 1958, Bodegas Toro Albala iz Cordoba područja.

Ovo vino kompleksnog i punog okusa ostavlja dugi okus u ustima zbog svojih aroma sušenih grožđica, orašastog voća te okusa crnih maslina koje daju dozu dubine u ovom izvanrednom vinu.

Ostale sherrye koje smo kušali bili su redom:

1. 61 Dorado, Bodega Cuatro Rayas
2. Fino Eléctrico, Bodegas Toro Albala
3. Manzanilla Aurora, Bodegas Yuste
4. Palo Cortado M. Poley 1964, Bodegas Toro Albala
5. Pronto Solera, Bodegas Pinord, S. A.
6. Moscatel Pinord, Bodegas Pinord, S. A.
7. LaCruz Vega, Bogarve 1915 S. L.
8. Pedro Ximenez Aurora, Bodegas Yuste
9. Don PX Convento selección 1958, Bodegas Toro Albala

Ova peta po redu radionica španjolskih vina koja su nam donijela neke znane, ali ponajviše nove mirise i okuse predivne španjolske u predstavljanju pjenušaca, cocktail vina i zanimljivih sherry iznova nas je naučila novim užitcima i novitetima sa španjolskog tržišta.

Autor: Diana Mikloš, WSET Level 2
Fotografija vina: Julio Frangen

Facebook Like Button