Treća vinska radionica španjolskih vina

Zemlja sunca, strastvenih ljudi i raskošne ljepote gradova i sela Španjolska je i kolijevka vinogradarsta jer su prva vina bila proizvedena upravo ovdje prije čak tri tisuće godina. Ne tako davno španjolska vina, osim sherrya, pjenušaca Cava te crvenih vina iz pokrajine Rioja, nisu bila tako poznata van njenih granica, no zahvaljujući modernizaciji vinogradarstva te velikim ulaganjima u vinarstvo posljednjih godina u Španjolskoj se godišnje proizvede preko 30 milijuna hektolitara vina. Danas Španjolska broji preko milijun i pol hektara vinograda, a rangirana je na visokom trećem mjestu u svijetu po kvaliteti vina, odmah iza Francuske i Italije.

Zbog što bolje promocije španjolskih vina Veleposlanstvo Španjolske i španjolski institut ICEX – España Exportación e Inversiones te Ured za gospodarstvo i trgovinu pri Veleposlanstvu Španjolske u Zagrebu organizirala je još jednu vinsku radionicu. Uz vrhunsko vodstvo Mr. Franje Francema, potpredsjednika Hrvatskog sommelierskog kluba na ovogodišnjoj već trećoj zaredom radionici španjolskih vina pružila se odlična prilika kušati i procijeniti neka od najboljih vina ove europske zemlje.

Vina sjeverne Španjolske

Španjolska je povoljno smještena na Pirinejskom poluotoku, a u takozvanoj „zelenoj „ Španjolskoj pokrajini Galiciji proizvode se aromatična, pitka bijela vina sorte Albariño. Sorta koja je zasigurno dala pečat vinima ove zemlje je Tempranillo uzgajan na visokim nadmorskim visinama iz pokrajine Castilla-Leon. Najbolje proizvedena vina iz ovog područja postižu vrlo visoke cijene na svjetskom tržištu. Katalonija na sjeveroistoku Španjolske najpoznatija je po pjenušcima Cava te po desertnim vinima dok je pokrajina Roja vinorodna regija sa najvišim statusom DOCa i poznata je po svojim vrhunskim crnim vinima. U Aragon regiji prostiru su jedna od najljepših vinorodnih područja gdje je Carinena sorta, uz ostale sorte, zauzela visoko mjesto dok je pokrajina Navara jedno od najuzbudljivijih vinskih područja Španjolske zbog autohtone sorte Garnacha koja je dosegla zavidnu svjetsku kvalitetu.

Izdvojena vina:

biagori-de-garage> Biagorri, Biagorri De Garage, 2011., D.O.Ca. Rioja – tamno crveno vino duboke rubinske boje (100% Tempranillo), intenzivnog kompleksnog mirisa na tabacco, spaljeno drvo, papar, izrazito strukturirano vino po okusu sa malo soli vrlo dubokog bogatog tijela koji dugo ostaje u ustima.

bodegas-del-duero-gran-callejo> Callejo, Gran callejo, 2009., D.O. Riberadel Duero – gusto crveno vino granitno rubinske boje (100% Tempranillo), bogatog mirisa voćnih sorti, tamne čokolade, kakaa, vrlo zrelo, pomalo drvenastog, sadržajnog okusa, jačih tanina koji daju snažan karakter tijelu, prekrasna kompleksnost dugog okusa.

faustini> Faustino, Faustino I Gran Reserva, 2004., D.O.Ca. Rioja – crveno skoro arhivsko vino (86% Tempranillo, 9% Graciano, 5% Mazuelo), granitne boje, smirenog mirisa na slatko tamno voće, kakao, čokoladu koja se razvija u čaši pri otvaranju vina. Okus je mekan, smiren, podatan, zreo. Tijelo je profinjeno i elegantno, zaokruženo i meko.

Ostala vina koja su se kušala na trećoj vinskoj radionici španjolskih vina
Perelada, Cava Brut Reserva, D.O. Cava – aperitivno je pjenušavo vino (40% Macabeo, 30% Parellada, 30% Xareol-lo, alkohol 11%), kristalne boje, nježnog okusa pečenog kruha, srednjeg tijela. Proizvodi se oko 300 000 boca, a okolica Barcelone inače je poznata po najjačoj proizvodnji pjenušaca Cava.

Freixenet, Malvasia reserva Vintage 2009., D.O. Cava – desertni pjenušac, interesantno pjenušavo vino (100% Malvasia)odležano u bačvama od kestena, zlatne boje, intenzivnog mirisa oraščića, karamela, ugodne svježine punog tijela.

Tomas Cusine, Auzells 2015., D.O. Costers del Segre – bijelo vino (Macabeu, Sauvignon blanc, Chardannay, Riesling, Albariño), svijetlo žute boje, intenzivnog mirisa bijelog voća marelice i kruške, srednjeg tijela.

Tomas Cusine, Drac magic 2014., D.O. Costers del Segre – crveno vino (Cariñena, Garnacha) rubinske boje, elegantnog ne preintenzivnog mirisa bobičastog voća, kakaa i papra, mekanog okusa, nježnih tanina koji mu daju skladan okus, a viši alkohol mu daje toplije tijelo.

Pares Balta, Indigena, 2014., D.O. Penedes – bijelo vino (100% Garnacha), srednje intenzivnog mirisa suhog voća, s okusom niskih kiselina i visoke mineralnosti.

Faustino, Crianza, 2013., D.O. Ca. Rioja – vino osobitog karaktera koji tipično za područje sjeverne Španjolske (100% Tempranillo), rubinske boje, intenzivnog mirisa papra i duhana, vrlo sadržajnog okusa zrelih tanina u kojem se ističe mineralnost s malo soli.

Baigorri, Crianza, 2013. D.O.Ca. Rioja – crveno vino transparentno rubinske boje (90% Tempranillo, 10% Garnacha), voćnog nježnog mirisa višnje, duhana, vrlo živog okusa, dobro strukturiranog tijela sa dužim ostatkom na nepcima.

Protos, Crianza, 2012. D.O. Ribera del Duero – crveno vino duboko rubinske boje (100% Tempranillo), intenzivnog mirisa koje se otvara u čaši dok kreće crveno voće, kakao pa duhan, čokolada i na kraju koža, tanini su svilenkasti i mekani te mu daju eleganciju i puninu pri dugom okusu i trajanju tijela u ustima.

Callejo, Majuelos De Callejo, 2012., D.O. Ribera del Duero – crveno vino duboko rubinske do granitne boje (100% Tempranillo), vino je savršeno za odležavanje, sadržajnog je mirisa tamnog voća, vrlo toplog kompleksnog okusa jačih tanina, snažnijeg tijela sa dugim trajanjem okusa na nepcima.

Autor: Diana Mikloš, Sommelijer 2. stupnja WSET | Wine Academy Croatia