Sudan

Nekad najveća zemlja afričkog kontinenta područje je od visokog rizika, ali ujedno i jedna od ljepših destinacija na Crnom kontinentu.

Sudan je država u sjeveroistočnoj Africi, a proteže se na 1,8 milijuna četvornih kilometara. Zajedno s  teritorijem Južnog Sudana (620 tisuća km2) što je nezavisnost proglasio u srpnju 2011. – bila je površinom najveća zemlja Crnog kontinenta.

Izlazi na Crveno more, a graniči s Egiptom na sjeveru, Libijom na sjeverozapadu, Čadom na zapadu, Srednjoafričkom Republikom na jugozapadu, Južnim Sudanom na jugu, Etiopijom i Eritrejom na istoku. Geografski i klimatski gledajući Sudan je vrlo kontrastna zemlja: na sjeveru se nalaze pustinje, na jugu savane i tropske močvare, a na i istoku, zapadu i jugu planine.

Sudan je dom za mnoge etničke grupe, a većina od sveukupno 30 milijuna stanovnika okuplja se uz obale Bijelog i Plavog Nila. Primjerice, glavni grad Sudana – Khartoum – smjestio  se upravo na utoku ove dvije rijeke u Nil. Zbog odličnog geografskog položaja, egipatski paša osnovao ga je početkom 19. stoljeća kao glavni trgovački centar regije.

Sudanska gastronomija ne može se pohvaliti osobitim dostignućima. U zemlji se uglavnom jede janjetina, u kombinaciji s raznim povrćem i voćem. Sudanci su poznati po ispijanju kave (čak i s dodatkom đumbira!) i čaja, dok je konzumacija alkohola u većini države zabranjena.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Sudanu:
  1. Lokalitet Meroe

Razgledajte ruševine drevnog nubijskog grada. Lokalitet Meroe smjestio se dvjestotinjak kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Sudana, a krije mnoge arheološke ljepote. Obavezno istražite piramide naroda Kush, koji su odnedavno stavljeni i pod zaštitu UNESCO-a.

  1. Glavni grad

Istražite glavni grad Sudana. Na raspolaganju vam je razgledavanje nacionalnog muzeja, posjet predsjedničkoj palači (s izmjenom straže svakoga prvoga petka u mjesecu), niz džamija i drugih kulturno-povijesnih spomenika.

  1. Sudanska divljina

Posjetite Nacionalni park Dinder i istražite zapanjujuću sudansku divljinu. Park se smjestio četiristotinjak kilometara jugoistočno od Khartouma, a predstavlja dom za brojne životinjske vrste, ali i endemične biljke ovoga prostora.

  1. Deve na prodaju

Želite li kupovati po povoljnim cijenama, uputite se u najveći grad Sudana – Omdurman – koji se smjestio nasuprot Kharouma, na desnoj obali Nila. Njihova tržnica na otvorenom ponosi se bogatom ponudom rukotvorina i nakita – a ako vam zatreba, ovdje možete kupiti i devu.

  1. Crveno more

Uputite se Port Sudan na obali Crvenog mora. Ovdje ćete pronaći fantastične lokacije za ronjenje, kupanje i sunčanje.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: arapski, stanovništvo se koristi i engleskim jezikom
Religija: islam (97 posto)
Valuta: sudanska funta (SDG)
Viza: potrebna – pribaviti je možete u Veleposlanstvu Republike Sudan u Zagrebu (Vramčeva 17, Tel. +385 1 48 17 613)
Kako putovati: zrakoplovom; glavna zračna luka Sudana jest Kharthoum Internation Airport nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: potrebno je cijepljenje protiv žute groznice. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar  u Zagrebu. Velika je opasnost i od zaraze malarijom (u južnim dijelovima zemlje) pa je potrebno poduzeti preventivne korake.
Kada putovati: Najugodnije je od rujna do travnja.
Smještaj: Hotel Acropole  i hotel Al Salam Rotana  u glavnome gradu.
Restorani: Hotelski restorani dobar su izbor. Restoran Papa Costas u glavnome gradu nudi izbor odlične afričke kuhinje, a izvrsnu europsku modernu kuhinju možete pojesti u Solitaireu.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH upozorava na opasnost zbog sukoba etničkih skupina i pobunjeničkih skupina. Opasnost je velika izvan glavnoga grada, a osobito u južnim dijelovima zemlje. Imajte na umu da je Sudan jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu s visokom stopom kriminala. Pijte isključivo flaširanu vodu. Izbjegavajte i led u piću, jer se radi od lokalne vode iz slavina. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima. Ako ste žena, poštujte tradiciju mjesta i nemojte izazivati prenapadnim odijevanjem. Ovo je ipak muslimanska zemlja, pa su pokrivena ramena i noge, stvar opće kulture.  Homoseksualizam je zabranjen zakonom i oštro se kažnjava. Imajte na umu da je fotografiranje zabranjeno bez prethodno nabavljene dozvole.

Facebook Like Button