Trebamo li uzimati probiotik ako smo zdravi: nakon ili za vrijeme antibiotske terapije

Probiotici su zapravo „dobre bakterije“ odnosno živi organizmi koji ukoliko se primjenjuju u preporučenim količinama djeluju pozitivno na probavni sustav.

Mnogi od nas su za probiotike i njihove pozitivne učinke čuli upravo iz medija, no koliko nas zapravo zna što znači definicija probiotika, koje su njegove pozitivne strane te kako vam probiotik može pomoći u održavanju i očuvanju dobrog stanja organizma.

ZBOG ČEGA DOLAZI DO NARUŠAVANJA CRIJEVNE MIKROFLORE

Ovisno od osobe do osobe razlozi narušavanja crijevne mikroflore mogu biti različiti. Najčešće je ona narušena kod različitih bolesti, infekcija, uzimanja raznih lijekova, izloženosti toksinima, za vrijeme velikog stresa, konzumacijama velikih količina alkohola i drugo.

GDJE NALAZIMO PROBIOTIKE
Kod kulture probiotika izrazito su važne bakterije mliječne kiseline koje imaju sposobnosti pretvaranja šećera i dr. ugljikohidrata u mliječnu kiselinu. Bogat izvor ovih vrsta bakterija su: jogurt, kefir, kiseli kupus, kobasice, sir, iako se danas najčešće kupuju u obliku tekućine, kapsula i prašaka.

žena spavanje san krevet

POZITIVNA STRANA KORIŠTENJA PROBIOTIKA
U našem probavnom sustavu dolazi do mnogobrojnih reakcija u kojem žive „dobre“ i „loše“ bakterije. Ponekad za vrijeme raznih životnih faza i stanja dolazi do poremećaja ravnoteže između „dobrih“ i „loših“ bakterija što djelomično narušava stanje našeg organizma.

Naša crijevna mikroflora prestane funkcionirati kako bi inače trebala raditi te su tada potrebni probiotici koji pomažu kod uspostavljanja narušene ravnoteže.

Također je vrlo važno napomenuti da probiotici ne mogu popraviti našu uništenu floru već svojim djelovanjem pomažu na sličan način.
Budući da probiotici djeluju pozitivno na naš organizam na taj način prirodnom selekcijom eliminiraju one „nepoželjne“ bakterije te tako također pomažu samom organizmu.

Probiotici poboljšavaju imunološke funkcije, održavaju crijevnu funkciju, preveniraju razne infekcije, smanjuju stres, pomažu kod liječenja proljeva, snižavaju kolesterol, tlak i količinu stresa, pomažu kod laktoza intolerancije te općenito poboljšanja probavnog sustava.

TREBAMO LI UZIMATI PROBIOTIKE AKO SMO ZDRAVI

Probiotike nije potrebno uzimati da bismo bili zdravi, no zna se da oni pomažu u održanju dobrog zdravstvenog stanja, poboljšavaju imunološki sustav, održavaju normalnu crijevnu i želučanu funkciju i važno je za istaći preveniraju infekcije.

TREBA LI UZIMATI PROBIOTIK NAKON ILI ZA VRIJEME ANTIBIOTSKE TERAPIJE?

Antibiotici uništavaju patogene bakterije, jer im je to i namjena, ali uništavaju i dobre bakterije u crijevima što često dovodi do proljeva ili manjih mučnina.

Probiotici smanjuju mogućnost dobivanja takvih proljeva, a naseljavanjem crijevne mikroflore probioticima onemogućuje se rast patogenih bakterija te se tako smanjuju nuspojave i daje dovoljno vremena crijevnoj mikroflori da se obnovi nakon primjene antibiotika.

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić

Facebook Like Button