Upoznajte novo vino korčulanske vinarije Bačić –  fantastičnu Malvasiju dubrovačku 2021!

Vinarija Bačić iz Črnje Luke na Korčuli, svojim je dobro poznatim vinima izvornih bijelih sorti (cetinke i pošipa) dodala još jednu – malvasiju dubrovačku!

S vinom su jako zadovoljni i njegovi tvorci, otac i sin, Zlatko i Petar Bačić, ali i vinski znalci koji su je imali prigodu kušati. Malvasija dubrovačka Bačić 2021. osebujno je i veoma zanimljivo vino.

Zlatno žute je boje, naglašenih sortnih aroma gdje prevladavaju mirisi breskve i marelice uz malo citrusnih nota grejpa, ima ugodnu kiselost što pridonosi skladu i užitnosti.

malvasija-dubrovacka-bacic-1

Intenzitet mirisa i okusa daje ovoj malvasiji tijelo i punoću, iako je po godištu još jako mlada. Preporuka je servirati je na temperaturi od 10-12°C u univerzalnoj čaši za bijelo vino srednje veličine, a ako imate Riedel čašu za “istarsku malvaziju”, ona će joj baš lijepo pasati jer je namijenjena vinu iste velike porodice (malvazija).

Puno tijelo lako će je spojiti s morskim jelima: tjesteninom s hlapom, šampijerom na žaru, s hobotnicom ispod peke. U jesenje doba možete je kušati i s tradicionalnim korčulanskim kolačem – Lumblijom!

malvasija-dubrovacka-bacic-2

Poznajete li sortu?
Ova se sorta od davnina uzgajala na uskom području Dubrovačkog primorja, o čemu govori i naziv sorte/vina – malvasija dubrovačka. Prvi put se spominje u dokumentima Dubrovačkog arhiva iz 14. stoljeća, bilo je to tada čuveno i važno vino.

Danas se zna da se uzgaja i drugdje na Mediteranu (sinonim je Malvasia di Lipari), gdje se smatra vrlo starom i povezuje se s grčkom kolonizacijom Mediterana. Slijedom revitalizacije sorte posljednjih godina je ima sve više, oko 50.000 trsova ima na dubrovačkom području, a obitelj Bačić dovela ju je – na svoju Korčulu!

malvasija-dubrovacka-bacic-3

Kako su se Bačići odlučili na sadnju malvasije?
U starijim vinogradima Korčule je bilo po par trsova malvasije, ali je zbog niskih prinosa danas više nema u vinogradima pa je trenutno jedini na otoku uzgaja i vinificira samo obitelj Bačić.

Dubrovačku malvasiju posadili su prije sedam godina ,2015., a odlučili se za nju jer su prepoznali jako dobre karakteristike sorte u rangu pošipom i grkom. Posađena je u Blatskom polju na crvenici koja je velikog kapaciteta za vodu i jako dobro aerirana.

U vinogradu je malvasija dubrovačka dosta zahtjevna jer je bujnog rasta što zahtjeva dosta ručnog rada, a dodatno je osjetljiva na pepelnicu.

Malvasija ima vrlo malene grozdove sa malim bobama, radmani su joj oko 50% što u konačnici stvara vino izuzetne kvalitete i aromatike. U proizvodnji se macerira par sati što pridonosi kompleknosti i aromatičnosti.

Tako mlada, a već zlatna!
Iako je na tržištu tek nekoliko mjeseci, već je na hrvatskom renomiranom ocjenjivanju naslijepo “Vinske zvijezde” dobila zlatno priznanje s osvojenih 90 bodova.

Čestitamo!

Facebook Like Button