Lumblija tradicionalni kolač Korčule

Lumblija – francuski kolač nezaboravne blaćanske ljubavi.
Lumblija je poveznica hrvatske i francuske gastronomske kulture, istinita bajka o otočkoj tradiciji, povijesti i kulturi, sve to povezano u unikatni kolač. To je proizvod svega onoga što je siromašni seljakskupljao tijekom godine za dane sjećanja na sve ljude koji su daleko i one kojih više nema na ovome svijetu.

Legenda o kolaču Lumbliji

Priča počinje Napolenovim osvajanjem i dolaskom Francuza na Korčulu.
Francuski pekar zaljubio se u mladu blajku, ljubav je buknula no on mora otići i na rastanku joj daruje svoj kolač uz riječi “n’ublie”, odnosno – ne zaboravi me.

Njoj je to zvučalo kao lumblija, a kolač je ostao kao spomen na voljene osobe i na one kojih nema.

Ovaj kolač peče se tradicionalno početkom studenog u sjećanje na najmilije, na sve one koji su raseljen diljem svijeta i udaljeni od svog doma, na sve kojima su dolazili paketi sa kolačem lumbijom iz njihove domovine.

lumblija

Recept za bajkovitu Lumbliju

Lumblija je trajni kolač zbog svojih sastojaka, koji je to ukusniji što je stariji, a zadržava svježinu mirisa i okusa mjesecima nakon spremanja u blaćanskim konobama.

Glavni, a možda i najvažniji sastojak je varenik. Varenik se pravi od mošta korčulanskih vina, kuha se nekoliko sati na laganoj vatri jer ne smije provriti, sve dok se ne reducira i postane sirup specifičnog okusa.

Sastojci za recept:

1 kg brašna
kockica kvasca
1,5 dl mlijeka
200 g šećera
1 dl maslinova ulja
100 gr varenika
50 gr rakije lozovače
100 g sjeckanih prženih badema
100 g grožđica namočenih u varenik
Vanilija, muškatni oraščić, klinčići, cimet, aniš, naribane korice limuna i naranče, sol
Vode po potrebi

Priprema recepta:

Stavite kvasac u toplo mlijeko s malo šećera i brašna. Ostaviti na toplom da nabubri.

U veliku posudu staviti brašno, šećer, vaniliju, cimet, samljevene klinčiće, muškatni oraščić,aniš te koricu limuna i sol te sve dobro izmiješati u suho. Dodati bademe, grožđice s rakijom, maslinovo ulje i kvasac, pa umijesiti srednje tvrdo tijesto, dodajući varenik i po potrebi mlaku vodu.

Kada je dobro umiješano, ostaviti sat vremena da se tijesto digne. Onda premjesiti, podijeliti na 4-5 dijelova, oblikovati ih u okrugle kruščiće i staviti da se peku na 180 C 45 – 60 min. Kada ih izvadite još tople premažite varenikom i pospite šećerom.

Lumbliju se preporuča poslužiti kad odstoji najmanje dan. Nakon blagoslova lumblija se kuša uz bićerin prošeka, daruje se susjedima, u paketima šalje rodbini i prijateljima.

Dio onog značenja “ne zaboravi me” lumblija je dakako zadržala i za sebe samu. Zato obavezno kušajte ovaj neobičan trajni kolač čiji pomalo mističan okus i miris sigurno nećete zaboraviti.

U slast!

Recept napisao: Ivica Bota
Fotografija: Nathan Borror

Facebook Like Button