Čobanac savršeno jelo slavonske ravnice

Ivica Bota, zaljubljenik u originalna tradicionalna hrvatska jela, ponudio je svoj odličan recept za čobanac od kojega mnogima “rastu zazubice”.

Izvorno, čobanac je jelo slavonske ravnice, koje se pripremalo u prirodi što je i danas pravi doživljaj. Kada bi čobani dotjerali ovce i krave na pašnjak, prvo bi sakupili kamenje, složili ga i naložili vatru. Na vatru bi stavili kotlić, napunili ga vodom i iz torba izvadili tko je što taj dan donio.

cobanac-slavonija-recept-2

Našlo bi se tu piletine, ovčetine, govedine, janjetine, svinjetine, zečetine, a kad bi se našao komad divljači to je bila prava gozba. Svakako su se dodavali feferoni i krumpiri, luk i paprika, sol i papar, celer i mrkva odnosno ono povrće kojem je bila sezona.

Povrće bi isjeckali i ubacili u vodu, meso izrezali na kockice pa najprije ono teže da malo prokuha, na kraju piletinu ili svinjetinu. Posolili, popaprili naložili dobru vatru da čobanac krčka, a oni zaigrali na karte ili neku svoju igru.

Tradicionalna jela

Viška pogača – Poznat je rivalitet Visa i Komiže u svemu pa tako i u gastronomiji.
Soparnik – Soparnik su zvali jelo za siromahe u mediteranskom dijelu Hrvatske
Originalna Pašticada – recept pravog dalmatinskog “meštra” kuhinje
Stubička pisanica tradicionalni recept koji obožavamo – Autentičan recept za domaću stubičku pisanicu, tradicionalno jelo koje vole sve generacije.
Punjena paprika – Fina punjena paprika omiljeno je tradicionalno jelo koje se može servirati kao glavno jelo

Nakon cca 3 sata onako umorni bi pošli završiti čobanac, dodali koji feferon, ljutu papriku, vino i pustili da sve još malo prokuha. Skinuli bi veselo kotlić, izvadili kruh iz svojih torbi, uzeli svoje porcije i navalili blagovati.

Danas svako selo, svaki zaselak ima svoj recept, varijante zavise od podneblja, okusa, ukusa i mirisa pa do običaja i navika. Netko krene sa lukom i vodom, a netko sa lukom i masti, netko stavlja smjesu već gotovih začina, a drugi ništa od tih „kemikalija“.

cobanac-slavonija-recept-1

No, za svakoga je njegov recept najbolji pa tako i ovaj moj za mene. Kada radim čobanac radim ga za 10-12 ljudi, bez obzira ako nas je i manje na ručku. Naime, čobanac je još bolji dan poslije pa ako ga i ostane neće propasti.

Sastojci za 10-12 ljudi:
1,00 kg divljači (jelen, srna, vepar)
0,50 kg junetine,
0,50 kg janjetine,
0,50 kg svinjetine (ako je vepar onda stavim teletinu),
par svinjskih nogica,
1,00 kg luka,
0,50 kg mrkve,
0,50 kg paprike svježe,
1 veći celer,
½ l pasirane rajčice,
feferona po želji,
ljuta i slatka crvena paprika,
sol i papar,
mast,
vino.

Priprema recepta:
Mast stavim u kotlić i dodam isjeckani luk, pustim da se 10 minuna da se pirja. Onda dodam mrkvu i svježu papriku, ulijem vode i dok prokuha ostavim tako još 15 minuta. Onda stavim svinjske nogice i divljač, oni se najduže kuhaju. Nakon pola sata dodam junetinu, nakon 15 minuta svinjetinu (ili teletinu) i nakon još 15 minuta janjetinu.

Tako se dobije jednolika mekoća mesa. Naravno, cijelo vrijeme se dodaje vode sukladno količini mesa, lagano se miješa, a kotlić lagano ljulja. Kada se stavi zadnje meso nalije se vode toliko da se više ne mora dodavati. Sat vremena nakon zadnjeg stavljanja mesa, dodam izribani celer i sve se lagano krčka.

Nakon cca 2,5 – 3 sata u pola litre pasirane rajčice dodam sol, papar, slatku i ljutu crvenu papriku promiješam i ubacim u kotlić. Dodam feferone i nakon 15 minuta provjerim okus, ako slučajno treba nešto dodati. Zatim ulijem pola litre vina i nakon 15 minuta provjerim stanje, naime čobanac je gotov kada se para lijepi za prste.

U slast!
Autor: Ivica Bota
Fotografija: Elsie Hui

Facebook Like Button