Stubička pisanica tradicionalni recept koji obožavamo

Donosimo vam autentičan recept za domaću stubičku pisanicu, tradicionalno jelo koje vole sve generacije.

Isprobajte prema domaćem receptu ukusnu i sočnu stubičku pisanicu poslije koje savršeno odgovara domaća zlevanka,balzamaču ili bazlamača kako se još naziva u nekim krajevima.

Sastojci za recept:
400 g svinjskog filea
50g suhih šljiva
20g maslaca
malo soli
malo papra
0,5 dl šljivovice
po potrebi povrtni temeljac

Priprema recepta
Trajanje izrade – oko 25 minuta

Očišćeni svinjski file probodite po dužini kuhačom te formirajte “džep”. Napunite ga cijelog sa suhim šljivama i stavite na zagrijani maslac. File pržite na jačoj vatri dok ne porumeni sa svih strana.
U međuvremenu ga posolite i popaprite.

Kada se dovoljno ispekao sa svih strana, ulijte šljivovicu i flambirajte. Tavu odmah poklopite kako bi ugušili plamen i nakon minutu-dvije otklopite, ulijte povrtni temeljac i ubacite suhe šljive te ponovno zaklopite. Nakon 10 minuta uz ppovremeno dolijevanje temeljca, file odložite na tanjur.

Umaku koji je ostao u tavi dodajte maslac i promiješajte (ugasite vatru).
Komade filea servirajte uz široke rezance i prelijte umakom.

Dobar tek.

Tekst: Višnja Dobrić Čihoratić
Fotografija: Shutterstock

Facebook Like Button