Vječno pitanje – da li je vegetarijanstvo zdrav stil života?

Vegetarijanstvo je u 21.stoljeću postao jedan od većih, nazovimo ga tako, trendova i najrašireniji način prehrane.
Bio to moralno opravdan izbor ili jednostavno stil života, vegetarijanstvo zahtijeva puno požrtvovnosti i vremena posvećenog pripremanju vegetarijanske kuhinje.

Ono ima različite forme, od onih radikalnijih poput veganstva ili frutarijanstva pa do manje zahtjevnih kao što je semivegetarijanstvo. Svaka ta forma zahtijeva da manjak unesenih tvari koje bi inače dobili iz mesa, mliječnih prozivoda pa čak i iz voća i povrća unesemo različitim suplementima kao što su soja, tofu i seitan.

Izdvojeno:

> Mnogi vegetarijanci čak uzimaju razne pripravke poput proteinskih shakeova ili tableta od morskih algi kojima nadomještaju izgubljene tvari esencijalne za što zdraviji organizam. Mnoga istraživanja pokazuju da vegetarijanstvo ima dosta prednosti ali isto tako i nedostataka.

Nutricionsti tvrde da većina vegetarijanaca svojim načinom prehrane i života imaju smanjene masnoće u krvi, niži tlak a i smanjen je rizik od nekih težih oboljenja probavnog sustava.
No naravno, nedostaci te prehane mogu dovesti najviše do pomanjkanja željeza u krvi što bez pravilne prevencije može uzrokovati anemiju, manjak vitamina B može uzrokovati otpadanje kose a naposlijetku i gubitak vrlo važnih omega 3 masnih kiselina koje su važne u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

U današnje vrijeme ljudi jako malo vremena posvećuju svome načinu prehrane jer nas užurbani način života prisiljava da živimo na brzim, kako ih rado nazivmo „s nogu“ obrocima.
Često tako ni ne razmišljamo koliko zapravo možemo sebi naškoditi nepravilnim unosom hrranjivih tvari u naš organizam. Doista, ovaj način života ne trpi neredovitu prehranu, stres i užurban način života nego zahtijeva punoviše od vas, a mogu vam reći, ono vas ispuni zadovoljstvom ako ga na pravilan način upražnjavate.

kiš hrana

Recept Iz vegetarijanske kuhinje… quiche sa sirom i špinatom

Vrlo brzo i lako!
Glatko tijesto se radi od 300g brašna, jednog jajeta, soli, 150g maslaca i 3 žlice vode. Nakon što umijesite tijesto, pokrijete ga i stavite u hladnjak na pola sata.
U međuvremenu (najbolje svježi) špinat pofurite u vrućoj vodi, ocijedite i pomiješajte sa 3 jajeta, 300g kiselog vrhnja i 50g naribanog sira ( te začina po želji).
Naposlijetku tijesto stavite u što plići pleh a unutar njega izlijte smjesu. Na kraju quiche zalite sa slatkim vrhnjem i pecite u pećnici oko 45 minuta.

Autor: Petra Mikloš
slike: shutterstock

Facebook Like Button