
Priča kaže da je još davne 1836. godine mlada kraljica Viktorija odlučila unijeti malo uzbuđenja u jedan londonski klub, koji je tada bio isključivo rezerviran za muškarce, odlučila je naručiti tadašnjem chefu kuhinje fini koktel. Umjesto da se povuče pred pravilima, kraljica je naručila nešto posebno, fini napitak od šampanjca, konjaka i sladoleda od vanilije.
Ovaj koktel brzo je postao hit, a nazvan je Soyeur au Champagne, prema tadašnjem slavnom kuharu kluba, Alexisu Benoîtu Soyeru.
Soyer, poznat po svojoj kreativnosti u kuhinji ili i iza šanka, pretvorio je ovo piće u simbol raskoši i namijenjen onima koji znaju cijeniti vrhunsku kapljicu. Koktel Soyeur au Champagne osvojio je cijeli kraljevski dvor, a u startu postavši jedan od omiljenih napitaka kraljice Viktorije.
Danas, ovaj povijesni napitak ponovno osvaja u malo modernijem ruhu za sve koji vole dozu elegancije u čaši.
Sastojci za koktel Soyeur au Champagne
20 ml rakije od maline
20 ml likera od naranče s konjakom
5 ml (1 žličica) šećernog sirupa
10 ml svježeg soka od limuna
20 ml pirea od maline
30 ml šampanjca
1 mala kuglica kvalitetnog sladoleda od vanilije, po mogućnosti francuskog
Priprema koktela
U shakeru napunjenom ledom pomiješajte rakiju od maline, liker od naranče, šećerni sirup, sok od limuna i pire od maline. Snažno protresite dok se smjesa dobro ne ohladi.
Procijedite u bakrenu šalicu napunjenu komadima kockica leda, prema želji i ukusu. Lagano promiješajte kako bi se sastojci sjedinili dodajte šampanjac, a zatim na površinu koktela stavite kuglicu sladoleda od vanilije.
Ovaj raskošan koktel savršen je za blagdanske proslave, doček nove godine ili posebne prigode, pružajući dašak povijesnog luksuza u svakom gutljaju.
Tekst: Vanja Marić
