
Na silvestrovskoj večeri poslužite kreativna jela i pića koja će potaknuti maštu i razgovor među prijateljima…
Dosta vam je sarme, pečenog odojka i drugih tradicionalnih novogodišnjih jela? Ako je vaš odgovor pozitivan, novogodišnju trpezu obogatite dobro poznatim internacionalnim receptima, koji će izazvati vaše papile, te potaknuti živ razgovor među gostima.
Fondue
Ima li štogod slasnije od kvalitetnog otopljenog sira? Možda više vrsta otopljenih sireva! Ovaj švicarski recept svoju je popularnost stekao sredinom prošlog stoljeća, a u posljednje vrijeme ponovo se vraća u modu.
Za fondue vam je potrebna posebna posuda iz koje će vaše gosti direktno jesti, nekoliko vrsta dobrih sireva poput ementalera, gaude sira i gruyerea te finog bijelog vina u kojem ćete iste polako rastopiti na laganoj vatri. U sir umočite kockice kruha, svježeg povrća ili mesa!
Svečani kanapei
Francuski majstori kulinarstva još su u 18. stoljeću posluživali tanke i male kriške (staroga) kruha s raznim ribljim, mesnim ili povrtnim “pokrivačem“.
Danas su kanapei posvuda, a o vašem nadahnuću i dostupnim namirnicama mogu biti vrlo jednostavni – ili iznimno svečani. U novogodišnjoj noći odvažite se za kombinaciju dimljenog lososa i kavijara, inćuna i piletine ili pečenih goveđih medaljona i sira mascarpone.
Namazi
Ako se u vašem društvu nađe kakav vegan ili vegetarijanac iznenadite ga bliskoistočnom poslasticom hummusom. Riječ je o ukusnom namazu od slanutka, s dodatkom maslinovog ulja, limuna, češnjaka i koji se jede s pogačama. Ako biste radije grickali kukuruzni čips, za svoje goste pripremite meksički umak od avokada – guacamole, ili klasičnu salsu s čilijem.
SAZNAJTE RECEPTE ZA NAJFINIJE NAMAZE:
Tradicionalni namaz od patlidžana Baba Ganoush
Namaz Obatza
Namaz od tune
Sirni namaz
Desert u čaši
Čokolada i alkohol se božanstveno sljubljuju, pa zaljubljenici u slatko u novogodišnjoj noći nerijetko posežu za tom dobitnom kombinacijom. Čokoladni likeri s votkom od vanilije ili mirisnim konjakom samo su neki od prijedloga za fine koktele.
Bacite se na čokoladno eksperimentiranje i Novu godinu dočekajte s velikim osmijehom!
Tekst: Vanja Marić
