Vinarija Matošević i TILIA estate proslavili 25. godišnjicu vinarija – Kuća pinota

Ovog 22. siječnja 2022. godine Ivica Matošević i Matjaž Lemut priredili su važnu i spektakularnu vinsku večeru u restoranu Nobilion luksuznog hotela Ikador u Iki.

Večer u znaku obilježavanja 25 godina vinarija Matošević i TILIA estate – Kuća pinota

Tom su prigodom obilježili 25. godišnjicu svojih vinskih brandova: TILIA estate – Kuća pinota iz Vipavske doline i vina Matošević iz Istre. Večeru je priredio Chef Dino Knežević, koji je za tu prigodu pripremio i prigodan meni od 7 sljedova.

Ivica Matošević i Matjaž Lemut tilia

U proteklih četvrt stoljeća Ivica Matošević i Matjaž Lemut esencijalno su oblikovali hrvatsku i slovensku vinsku scenu. Prvi u promoviranju istarske malvazije, koja je danas najtraženije hrvatsko ugostiteljsko vino, a drugi u stavljanju regionalnih vina crnog pinota na najviši mogući nivo.

OVDJE pročitajte kako je vinar Matjaž Lemut osmislio vino kao prave božanske kapljice

Također su obojica i Ivica Matošević i Matjaž Lemut prije 25 godina krenula na samostalni put i kreirala vlastite vinarije – Vinariju Matošević te TILIA estate – Kuću pinota.

Povodom obilježavanja 25 godina oba su se vinara obratila publici vinskih ljubitelja sa izborom svojih vina. Matošević je u Nobilionu obilježio 25. godišnjicu javnog otvaranja svoje prve boce.

Bilo je to mlado vino Mladuh promovirano u Valsabbionu, u ono vrijeme najboljem hrvatskom restoranu, trećeg četvrtka u studenom 1996. godine. S druge strane, Lemut se povodom ovog jubileja obratio publici s 26. edicijom sivog pinota TILIA estate, koji je prepoznat od prvog dana kao jedan od 35 najboljih sivih pinota na svijetu po izboru Decantera.

Matošević i Lemut aktivni su i u široj vinskoj struci

Kao dugogodišnji predsjednik Vinistre, Matošević je od samog sajma stvorio prvu uistinu ozbiljnu vinsku smotru u zemlji. Vinistra i danas bitno utječe na lokalnu i nacionalnu vinsku politiku.

Zajedno s Gianfrancom Kozlovićem, drugim najznačajnijim prvoborcem za renome istarskih vina, Matošević i danas radi na daljnjem unaprjeđenju vinarstva i vinogradarstva u Istri.

OVDJE saznajte tko su još vinogradarski kraljevi slovenske doline Vipava

Lemut, ekspert za pinot crni i jedan od najvažnijih enologa – konzultanata ovih prostora, osnivač je prvog i jedinog festivala crnih pinota Modri Les Noirs u regiji, koji okuplja vinare iz više od 10 zemalja s ciljem naglašavanja kreativnost ove sorte u regiji.

vinarija TILIA vina Matosevic

Povodom ove ekskluzivne proslave, Matošević je uz boce iz neobičnih berbi s položaja Grimalda, iz osobne arhive predstavio i milenijski chardonnay Anima iz 2000. godine. Bila je to prilika kušati ovo nagrađivano vino s odmakom od dvadesetak godina od njegovog prvog zvjezdanog trenutka.

Lemut je uz Merlot 1999 godine, prvi put javno u Hrvatskoj otvorio i pjenušac EL – Emperor of Love, naziva koji slavi ljubav – ono najvažnije u našim životima. Kao sva druga vina, i to pjenušavo vino napravljeno je uz jasan stav prema prirodi i odnosu prema konzumentima.

Raditi sa što manje upotrebe pesticida i što manje enoloških sredstva, ali uz mnoštvo kreativnih ideja, stav kojim TILIA zaokružuje svoju viziju pod novim sloganom – MY BIO.

slovenski hrvatski vinar Ivica Matošević i Matjaž Lemut

Ikone hrvatskog i slovenskog vinogradarstva Ivica Matošević i Matjaž Lemut istaknuli su kako je ova jubilarna večera, kao i za tu prigodu posebno predstavljena vina, bila odličan motiv za »priču o posebnostima dvije regije koje su tradicijom i baštinom toliko bliske, a izričajem toliko različite, poput svojih autora.«

Andrea Klemenčić, Food & Beverage Manager hotela Ikador, dodaje: “Iznimna nam je čast što je upravo restoran Nobilion bio domaćin ovog značajnog eventa. Vinske kuće Matošević i Tilia Estate ikone su u svijetu enologije, koje su svojim radom zadužili vinogradarstvo Hrvatske i Slovenije.

Ono što nas posebno veseli i motivira je kontinuirani razvoj suradnje s renomiranim vinarima, čime želimo istaknuti važnost te dodatno promovirati vinsku industriju ne samo Hrvatske, već i čitave regije.

Za ovaj je event naš Chef kuhinje Dino Knežević kreirao i poseban meni od 7 sljedova kojim smo prvenstveno odali počast vrhunskim vinima i pjenušcima ovih dvaju kuća, i to uz jedinstveni dvostruki pairing uz svaki slijed.”

Uz dopuštenje: Institute for Universal Future Communications (sve fotografije)

Facebook Like Button