Vinarija Zanut – Vina s karakterom

Kada kročite na nečije imanje na kojem naizgled nema »žive duše«, a sva vrata su otvorena onda odmah znate da tu žive ljudi otvorena srca koji svakome požele iskrenu dobrodošlicu. Oko imanja i vinarije puca pogled na predivno uređene vinograde različitih sorti i na prekrasne trešnje čije krošnje privlače jednaku pažnju. U trenutku kada je stigao čovjek zamjetne visine, otvorenog širokog osmjeha nije bilo sumnje da je to Borut Kocjančić koji vodi priču Zanut. Čovjek je to koji s velikim poštovanjem pristupa prirodi i tradiciji. On s ljubavlju i velikom pažnjom brine kako o starim tako i novim metodama proizvodnje koje vrlo suptilno isprepliće. Tako uz modernu tehnologiju i tradicionalna znanja u proizvodnji odličnih vina s pravom ih predstavlja kao vina s karakterom.

vinarija-zanut-3

Zanut povezan s Antikom
Zanut je poznata slovenska obiteljska vinarija i već nekoliko generacija bavi se predano ovim poslom, a zanimljivo je da korijeni ovog vina potiču čak iz Antike. Između ostaloga obitelj Kocjančić bila imala je prvu privatnu proizvodnju vina u bivšoj Jugoslaviji, već od 1976. godine.

vinarija-zanut-1

Svijet pod nogama
U ovoj manjoj, ali iznimno snažnoj vinariji pažnja se prije svega posvećuje izvanrednoj kvaliteti vina. Zanut vina kušana su u cijelom svijetu te su dobila niz svjetskih priznanja, a dokaz je prisustvo u najboljim restoranima Evrope i SAD. Ono što vina Zanut čini pouzdano kvalitetnima jest da se grožđe od kojih se radi vino uzima samo iz vlastitih vinograda koja se rasprostiru na sunčanim brdima i brdašcima pokrajine Goriška Brda, blizu sela Neblo i Golo brdo. Obrađuje se približno 7 hektara terasaste zemlje s vinovom lozom koja raste na nadmorskoj visini od 75 do 160 metara na tipičnoj friškoj zemlji, koja se sastoji od slojeva lapora i pijeska te mnogih minerala, što u kombinaciji s mediteranskim suncem, vjetrom i alpskom zrakom rezultira savršeno finim okusima.

vinarija-zanut-2

Tajna vinove loze
Još se jedna nevjerojatna tajna krije u vinima Zanut. Vinova loza uzgaja se tako što se sama mora izboriti za vodu i hranljive sastojke, što je čini izuzetno snažnom da rodi zdravu i moćnu vinovu lozu, a koja daje vinu iznimnu eleganciju i stukturu.

vinarija-zanut-4

Grožđe se u ovoj vinariji bere ručno i jako pažljivo te se stavlja u male namjenske posude kako se niti jedno zrno grožđa ne bi povrijedilo. Specifično je još da se u vinariji Zanut vrlo kasno započinju s berbom grožđa čekajući da zrno do kraja sazori. Kada grožđe postigne svoju visoku zrelost tek tada je pravo vrijeme za berbu, kaže vinar Borut. To svakako uključuje i određeni rizik zbog dužeg čekanja i mogućnosti da vremenski uvjeti ne budu idealni. Ali kasnija berba osigurava, po njemu, bolje vino. Ističe također, kako se najkasnije bere grožđe za jedno od njihovih najpoznatijih vina, a to je Merlot Brjač, berba započinje vrlo kasno, čak u 10. mjesecu. Sve se radi u skladu s prirodom.

vinarija-zanut-5

Vinski podrum
Uvijek je vinski podrum srce vinarije. Podrum vinarije Zanut nalazi se dosta pod zemljom te tako stvara odlične uvjete za proces u kojem sazrijeva grožđe i vino na potpuno prirodan i optimalan način. Podrum je opremljen modernom tehnologijom pa su tako tu za mlada vina besprijekorni tankovi od inoxa, s dobrim sustavom za hlađenje, koje omogućuje proces vinifikacije i sazrijevanje mladog, svježeg vina.

Izdvojeno:

> Nagrada za najbolji Merlot države
> Konstantno dobivanje visokih ocjena za bijela vina
> Ocjena 90+ od strane Wine and Spirits revije za nekoliko vina
> Pobjednik godine u Njemačkoj pobjednik godine
> Najbolje ocjene za više vina u Italiji pri exceptional quality selection awards

http://www.zanut.si/

Facebook Like Button