Willemstad, Curacao

Otok Curacaou pripada grupaciji ABC otoka na Karipskom moru uz Arubu i Bonaire.

Najveći otok u nizozemskim Antilima česta je elitna destinacija gostiju iz cijelog svijeta, a njegova prirodna ljepota nudi brojne mogućnosti izleta u prirodi, posjete nacionalnim parkovima i isprobavanje „prirodnog“ načina života. Glavni grad ovog prekrasnog i tajanstvenog otoka je Willemstad o kojem ćemo govoriti u ovom tekstu kao i preporukama za one koji se odluče posjetiti ovu destinaciju.

willemstad-2

Willemstad

Glavni grad malenog otoka u karipskom moru nosi ime Willemstad, a broji nešto više od 180,000 tisuća stanovnika. Infrastruktura ovog grada zanimljiva je iz razloga jer je grad „podijeljen“ na dva glavna dijela, Pundu i Ortobandu, a međusobno ih odvaja kanal Sint Anna Bay. Također tu su i dva manja dijela Willemstada koje je potrebno napomenuti, Scharloo i Pietermaai Smal budući da se često može pročitati informacija da Willemstand čine četiri dijela. Tamo se nalazi i luka Schottegat u koju uplovljavaju brojni brodovi, a sama luka od rane povijesti bila je važna za stanovništvo zbog čega je Willestand poznat kao lučki gradić.

willemstad-3

Arhitektura Willemstada
Jedna od osnovnih obilježja karakterističnih za ovaj karipski gradić je njegova unikatna i nadasve uočljiva arhitektura. Svaka stambena ustanova (kuća) ili objekt na otoku obojan je u drugačiju žarku boju. U samom srcu grada možete vidjeti zgrade u kričavo žutim, rozim, zelenim, plavim, ljubičastim i dr. bojama, što je danas zaštiti znak Willemstanda. Jedna od prvih stvari koja turistima upadne u oči je boja fasade kuća i objekata na otoku. Prema legendarnoj priči lokalnog stanovništva otoka, žarke boje na kućama su zapravo rezultat poslovanja lokalnog moćnika koji je posjedovao tvrtku za boje, a kao važna osoba u gradu mogao je odlučivati o zakonima na otoku. Jedan od njih glasio je da svaka kuća na otoku mora zakonski biti obojana u određenu boju što je odgovaralo lukavom poduzetniku budući da je jedini na otoku prodavao boje.

curacao-plaza

Preporuke za posjetiti

Šetnica u centru Willemstada
Šetnica u samom centru grada prepuna je lokalnih dućana, štandova s unikatnim domaćim proizvodima, samoukih glazbenika i objekata s lokalnom hranom. Savjetujemo vam da se obavezno prošećete centrom grada kako bi osjetili karipski duh i lokalnu atmosferu vlastitim osjetilima. U samom centru grada brojni svjetski i poznati brendovi imaju svoje dućane i poslovnice.

willemstad-6

Gradski most
Ako želite preći s jedne strane otoka na drugu nećete izbjeći gradski most koje povezuje oba dijela. Most se diže jednom u sat vremena na petnaest minuta za plovila u kanalu koja trebaju proći na suprotnu stranu. Otvara se bočno, svijetli u raznim bojama, a posebnim zvukovima signalizira se otvaranje/zatvaranje mosta.

willemstad-5

Centar za dupine/Akvatorij
Jedna od najzanimljivijih stvari na ovom otoku je poznati centar za dupine koji je uglavnom najdraža destinacija onih najmlađih, ali i odraslih. Centar za dupine pruža mogućnosti grupnih i individualnih posjeta, ronjenje i razgledavanje. Ukoliko želite upoznati život dupina potrebno je napraviti rezervacije nekoliko dana, pa čak i tjedana unaprijed, a cijena posjeta iznosi oko 300 američkih dolara.

willemstad-4

Crkva Diocese of Willemstand
Glavna rimokatolička crkva nalazi se u samom centru grada, a preporuča se za posjet svakom turistu kako bi se upoznao s malo specifičnom kulturom i običaja rimokatolika na Karibima. Vrlo je zanimljivo otići na misu nedjeljom na tropskom otoku koji će vam zasigurno pružiti nova iskustva i uspomene.

Korisne informacije

Službeni jezik: nizozemski jezik, engleski jezik i papiamento jezik
Religija: Budući da je otok mješavina različitih nacija i kultura možemo reći da su jednako zastupljene i religije, iako u najvećem postotku dominiraju rimokatolici i protestantske manjine.
Valuta: karipski gulden
Kako putovati: Najbolje je putovati avionom, a preporuča se let iz Nizozemske budući da je otok jedna od kolonija Nizozemskih Antila pa su i samim time letovi povoljniji i direktni.
Kada putovati: Preporuča se period putovanja između travnja i mjeseca rujna.
Bolesti i preventiva: Ne postoje službene odredbe koje definiraju obavezna cijepljena, međutim preporučili bi svim putnicima da ne odlaze lokalnim liječnicima i bolnicama ukoliko stvarno nije hitno, budući da su karipske zemlje poznate po bolestima, a tamo još uvijek sterilizacija nije na visokom nivou. Također vam preporučamo da obavezno ponesete sprej za komarce jer su karipski komarci drugačiji od naših europskih, kako svoj odmor iz snova ne bi proveli u zatvorenoj sobi.
Smještaj: The Hilton Curaçao, Floris Suite Hotel, Clarion Hotel & Suites Curacao, Plaza Hotel Curacao’s Hotel & Resort
Restorani: Pirate Bay, Karakter Curaçao, Rozendaels

Autor: Marina Jakšić
Fotografije: Charles Hoffman
Pierre Mangin
Sergio Leenen
Roger
Calvin Lee
Dietmut Teijgeman-Hansen
Matthew T Rader