Wine Education Week u Centru za kulturu prehrane

Pridruži se najvećem međunarodnom vinskom događaju!

Mnogo je načina da prebolimo povratak u svakodnevicu i kraj ljeta, a jedan od njih je Wine Education Week koji od 9.do 13.9.2019. organizira Centar za kulturu prehrane u Zagrebu.

Kako samo ime govori – tjedan se vriti oko vina, a na „pametan“ način

Ovaj internacionalni događaj s više od 450 događanja u 45+ država kreiranih da Vas povedu na vinsko putovanje pod vodstvom certificiranih Wine & Spirit Education Trust (WSET) stručnjaka.
U hrvatskoj je jedan od tih stručnjaka Srđan Lisac, in-house predavač u Centru za kulturu prehrane koji jedini u Hrvatskoj sudjeluje u ovoj renomiranoj manifestaciji.

vinski-tecajevi-2

Što je Centar za kulturu prehrane pripremio?

Kao mjesto gdje se inače, gotovo svakodnevno, održavaju i kulinarske i slastičarske radionice, program od 5 radionica kombinacija je edukacija gdje ćete kušati vino i onih gdje ćete, uz to, s vinom kuhati i raditi kolače.

Radionice se održavaju u centru za kulturu prehrane, Nazorova 18 svakodnevno od 18-20:30 sati

Tematski su obuhvatne i prikladne kako za početnike tako i za one naprednije ljubitelje vina, konobare, kuhare i slastičare tj. sve ugostiteljske djelatnike koji žele proširiti svoje teorijsko i praktično znanje, kuhare entuzijaste koji radu pripremaju gurmane koji vole (znati) uživati.

vinski-tecajevi-4

5 zamamnih radionica tijekom Wine Education Weeka

Tjedan započinje radionicom 9.9. Mala škola vina – Osnovno o vinu.

Ako ne znate što biste kada vam u vinoteci ili restoranu uruče vinsku kartu? Ili kad tražite bocu koju ćete ponijeti na večeru za dar? Uvijek birate isto, poznato, vino?

Ako je tako, vrijeme je da se upoznate s fascinantnim svijetom vina.

Počinjemo s osnovnim vinskim stilovima, karakterističnim aromama, prepoznavanjem stila od vinove loze do čaše.
Naučite svoje nepce kroz kušanje i procjenu 6 vina, 6 različitih stilova iz 6 vodećih zemalja proizvođača vina.

Sljedeći dan, 10.9., možete ići korak dublje s temom Savjeti za uparivanje hrane i vina

Na primjerima naučite kako se okusi hrane odnose na karakteristike vina? Kako možete komplimentirati hrani odabirom vina i obrnuto? Upoznajte se s osnovama sparivanja vina s hranom!

Nastavak je radionica koja će vam otvoriti nove svjetove osjeta, okusa, mirisa, a stoga i užitaka.

Radionica u srijedu 11.9. Kako kušati vino kao stručnjak otkriva kako možete znati je li vino dobro, loše ili negdje između?

Želite znati zašto volite ili ne volite određeno vino?
Jednom kada znate kako se ovo radi, moći ćete uživati u vinu na jednoj sasvim novoj razini. Kušamo 6 vina, 6 stilova iz 6 vodećih zemalja proizvođača vina.

vinski-tecajevi-3

Četvrtak i petak rezervirani su za one koji, uz uživanje u vinu, uživaju i u pripremi hrane

Kako bolje spojiti te dvije ljubavi nego kuhajući s vinom?!

U četvrtak, 12. 9., na radionici Kuhinja ljubitelja vina – Kuhanje s vinom – naučite kako vino djeluje u jelu i koje su najbolje tehnike za njegovo korištenje.

Pridružite se pripremi ukusnih jela s vinom i uživajte u proizvodu vašeg rada. Uz vino, naravno.

Zajednički ćete pripremati, a zatim večerati 4 slasna recepte: pašteta od pilećih jetrica s prošekom, suhim smokvama i orasima na tostu; juha od poriluka i crnog vina, piletina picatta (pileća prsa s bijelim vinom, kaparima, limunom i peršinom) s kremastom lećom te burgere s umakom od crnog vina.
Mi jedva čekamo!

I slatko nakraju vinskog tjedna je u petak, 13.9., Kuhinja ljubitelja vina – Deserti i vino

Napravimo deserte s vinom i uparimo neke deserte vinom!

Vino se može dodati i u deserte pazeći, pritom, da se upotpunjuju okusi i mirisi deserata i vina. Dok se u pripremi slastica vino može koristiti kao sastojak koji ističe okuse te oplemenjuje desert aromom i mirisom, pažljivim uparivanjem vina s već pripremljenom slasticom može se upotpuniti cijeli doživljaj uživanja u desertu.

Na radionici se pripremaju različite vrste deserata kako bismo dokazali da se vino uklapa u različite slastice kao sastojak i piće uz gotov desert.

Pripremamo i uživamo u 4 divna recepta

Poširane breskve sa zabaglione umakom s vanilijom, poslužene s vinskim keksićima, vinski keksići s lješnjacima, truffles od tamne čokolade s crvenim paprom i crnim vinom te čokoladnu tortu s crnim vinom, maslinovim uljem, mascarpone kremom i umakom od višanja i začina.
Što reći – mljac!

IZDVOJENO:

> Ne časite časa, broj mjesta je ograničen, a za rane prijave tu je odličan popust.
> Također, izvrsna cijena za paket od 5 radionica za one koji se odluče uživati svih 5 dana.

Dodana pogodnost za sve koji se pridruže je popust na cijenu međunarodno priznatog i certificiranog trodnevnog vinskog tečaja WSET L2 – Award in Wines and Spirits koji Centar za kulturu prehrane organizira 11.-13.10.2019.

Cijena tečaja umanjuje se za iznos uplate koju ste iskoristili za WEW radionice.
Nije li to sjajno!

Sve detalje i informacije za prijavu na WEW radionice možete pronaći ovdje. Detaljnije o WSET L2 tečaju pročitajte ovdje, a kalendar rujanskih kulinarskih i slastičarskih radionica u Centru za kulturu prehrane pogledajte ovdje.
Vidimo se u Centru za kulturu prehrane!